Οργανωμένοι γονείς: Ζητούν ξανά αντικατάσταση παλιών λεωφορείων

Καλούν τους αρμόδιους φορείς σε άμεση αντικατάσταση

Η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης καλεί τους αρμόδιους  να προχωρήσουν άμεσα σε αντικατάσταση των παλιών λεωφορείων ύστερα και από δύο ακόμη περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, "πριν ακόμα κοπάσει ο θόρυβος από το ατύχημα με θύμα μαθήτρια σε λεωφορείο στη Λεμύθου, ακόμα δύο περιστατικά είδαν το φως της δημοσιότητας, εντείνοντας τις ανησυχίες των Οργανωμένων Γονιών αλλά και επιβεβαιώνοντας τη σταθερή θέση μας για την τραγικά απαράδεχτη λειτουργική κατάσταση πολλών λεωφορείων που εκτελούν μαθητικές διαδρομές".

 

Προσθέτει ότι το δεύτερο περιστατικό αφορά ατύχημα τετραπληγικής μαθήτριας λόγω προβλήματος του συστήματος ασφάλειας αναπηρικών αμαξιδίων του λεωφορείου. Το δε τρίτο περιστατικό αφορά τα προβλήματα με την πόρτα του λεωφορείου.  

"Καλούμε την Αρμόδια Αρχή να προχωρήσει άμεσα σε αντικατάσταση των παλιών λεωφορείων όπως μας έχουν διαβεβαιώσει κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Υπουργείο Μεταφορών. Καλούμε επίσης το Τμήμα Οδικών Μεταφορών να προβαίνει σε τακτικούς και απροειδοποίητους ελέγχους των λεωφορείων και να εφαρμόζει με αυστηρότητα τον νόμο", αναφέρει.  

Σημειώνει ότι κατά την προαναφερθείσα σύσκεψη, τέθηκαν από τη Συνομοσπονδία, για πολλοστή φορά, ερωτήματα αναφορικά με την ηλικία των λεωφορείων, τη μηχανική και φυσική τους κατάσταση, αλλά και τους ελέγχους που διενεργούνται πριν τους δοθεί άδεια να εκτελούν διαδρομές.  

Εταιρείες και  κράτος, προσθέτει, πρέπει άμεσα να αποσύρουν τα ηλικιωμένα λεωφορεία και να τα αντικαταστήσουν με καινούρια  τα οποία θα έχουν όλον τον αναγκαίο εξοπλισμό, θα είναι προσβάσιμα για παιδιά με κινητικές ή άλλες δυσκολίες και θα πληρούν όλους τους κανονισμούς ασφαλείας.

 

"Η Συνομοσπονδία δεν θα κάνει καμία έκπτωση αναφορικά με την ασφάλεια των παιδιών. Η ασφάλεια, η υγεία, η ευημερία και η μόρφωση, είναι αναφαίρετα και αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα όλων των παιδιών και δεν θα διστάσουμε να καταγγείλουμε όσους θέτουν με οποιοδήποτε τρόπο τα πιο πάνω δικαιώματα, σε κίνδυνο", καταλήγει η ανακοίνωση.  

10