Οριστικό εν μέσω αντιδράσεων το test to stay στα σχολεία

Οριστικό εν μέσω αντιδράσεων το test to stay στα σχολεία

Δεν κάνει πίσω η Κυβέρνηση - Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς

Οριστικά με το μέτρο του test to stay προχωρά η Κυβέρνηση στα σχολεία με στόχο αυτά να παραμείνουν ανοιχτά παρά τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που εντοπίζονται καθημερινά. 

Το απόγευμα της Δευτέρας ενημερώθηκαν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις και οι οργανωμένοι γονείς για την εφαρμογή του νέου μέτρου από τους Υπουργούς Υγείας και Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Μιχάλη Χατζηπαντέλα και Πρόδρομο Προδρόμου με το υπουργείο Υγείας να αναμένεται να εκδόσει εντός της ημέρας ανακοίνωση για το πότε θα τεθεί τελικά το μέτρο σε εφαρμογή.

Σημειώνεται ότι το μέτρο θα εφαρμόζετε  προαιρετικά μόνο στα παιδιά που είναι στενές επαφές, με απώτερο σκοπό να  βοηθήσει να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία μας χωρίς να μειώνουμε την ασφάλεια  στους σχολικούς χώρους. Το μέτρο προνοεί τεστ ταχείας ανίχνευσης για πέντε  συνεχόμενες ημέρες από την ημέρα που κάποιο παιδί είναι επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος. Αν κάποιο παιδί δεν επιθυμεί να συμμετάσχει σε  αυτό το μέτρο, θα παραμένει στο σπίτι σε απομόνωση, όπως προνοεί το  υφιστάμενο πρωτόκολλο. 

Μετά το τέλος της συνάντησης πάντως οι εκπαιδευτικές οργανώσεις εξέφρασαν επιφυλάξεις και προβληματισμούς για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και έθεσαν σωρεία ερωτημάτων,παραπέμποντας για τελικές ανακοινώσεις για το τι προτίθενται να πράξουν μετά τις συνεδριάσεις των συλλογικών τους οργάνων την ερχόμενη Πέμπτη.  

Πάντως όπως λέχθηκε στην σύσκεψη από πλευράς Επιδημιολόγων παρόμοια πρωτόκολλα εφαρμόστηκαν και σε άλλες ομάδες της κοινότητάς μας, όπως στα γηροκομεία και  στους επαγγελματίες υγείας, με σημαντική επιτυχία στην διαχείριση των  επιδημιολογικών αλυσίδων.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της επιδημιολογικής ομάδας, Κωνσταντίνος Τσιουτής ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι αν κάποιος μαθητής κάνε τεστ το πρωί πριν μπει στην τάξη και είναι αρνητικός, τις επόμενες ώρες η πιθανότητα να μεταδώσει τον ιό είναι ελάχιστη.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υγείας το μέτρο αυτό αναμένεται να έχει ισχύ είτε από τέλος αυτής της εβδομάδας είτε από την ερχόμενη Δευτέρα, με διάρκεια 3 ή 4 εβδομάδων με τους επιδημιολογικούς δείκτες εντός των σχολείων να είναι υπό συνεχή επιτήρηση και να μην αποκλείεται εάν υπάρξει ανάγκη να ξανά διαφοροποιηθούν τα πρωτόκολλά.

Ένα ζήτημα το οποίο παρέμεινε ανοικτό μέχρι και χθες ήταν το που θα πραγματοποιούν τα τεστ οι μαθητές με τον υπουργό Υγείας να διευκρινίζει ότι το τεστ ταχείας ανίχνευσης θα διεκπεραιώνεται από Κινητές  Μονάδες του Υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένα από Επαγγελματίες Υγείας, κατά την πρώτη σχολική περίοδο. 

Μάλιστα εάν κατά τη διενέργεια των τεστ και εάν προκύψει  κρούσμα, θα απομονώνεται σε συγκεκριμένο χώρο μέχρι να παραλάβει ο γονιός  το παιδί του, όπως προνοεί η εγκύκλιος του ΥΠΠΑΝ. 

Home