ΟΣΕΑ: Έτοιμοι για επ' αόριστον απεργία οι εργαζόμενοι

ΟΣΕΑ: Έτοιμοι για επ' αόριστον απεργία οι εργαζόμενοι

Την ετοιμότητα τους να κατέλθουν σε επ’ αόριστον απεργία εξέφρασαν σήμερα οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Συγκοινωνιών Επαρχίας Αμμοχώστου (ΟΣΕΑ) σε περίπτωση που το Διοικητικό Δικαστήριο αποφανθεί υπέρ της κατακύρωσης της προσφοράς για ανάληψη των δρομολογίων στην επαρχία Αμμοχώστου στην κοινοπραξία MLKP.  

 

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που δόθηκε σήμερα στα γραφεία του ΟΣΕΑ στο Παραλίμνι, ο Παύλος Βαρνάβα εκ μέρους των 150 εργαζομένων στον Οργανισμό, ανέφερε ότι η διάσκεψη «δεν σχετίζεται με την συνεχιζόμενη δικαστική μάχη που διεξάγει ο ΟΣΕΑ, αλλά εκφράζει απόλυτα τις ανησυχίες και αβεβαιότητα που έχουν δημιουργήσει δημοσιεύματα αλλά και δικές μας έρευνες αναφορικά με τους πιθανούς νέους μας εργοδότες, εάν τελικά το δικαστήριο δεν δικαιώσει τον ΟΣΕΑ».  

Πρόσθεσε ότι «έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην Κυπριακή δικαιοσύνη όπου ενώπιον της βρίσκεται η προσφυγή του ΟΣΕΑ εναντίον της κατακύρωσης της προσφοράς στην κοινοπραξία MLKP» και σημείωσε πως ο αγώνας των εργαζομένων «επικεντρώνεται στη διατήρηση της υψηλής ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών προς το επιβατικό κοινό, την προστασία του δικαιώματος της εργασίας και των ωφελημάτων μας».

 

Ταυτόχρονα κατήγγειλε "τις μεθοδεύσεις ορισμένων κύκλων του Υπουργείου Μεταφορών", αφού όπως είπε είναι "στόχος τους η παράδοση των δημοσίων συγκοινωνιών σε ξενόφερτες εταιρείες εντελώς άσχετες με τις πραγματικότητες και ιδιαιτερότητες της επαρχίας Αμμοχώστου και η δημιουργία μονοπωλίου στην παροχή των δημοσίων συγκοινωνιών της Κύπρου. Υπολογίζεται ότι συνολικά θα παραδοθεί το 75% των παγκύπριων συγκοινωνιών σε μία μόνο κοινοπραξία, γεγονός που δημιουργεί ανασφάλεια και διαταράσσει την εργατική ειρήνη», ανέφερε.

 

Ο κ. Βαρνάβα εξέφρασε επίσης τους φόβους των εργαζομένων «για το καθεστώς εργοδότησης με τη νέα κοινοπραξία και για τον τρόπο λειτουργίας της», και πρόσθεσε πως «οι νεοφιλελεύθερες πρακτικές που εφάρμοσαν στην περίπτωση των δημοσίων συγκοινωνιών της Μάλτας είναι ενδεικτικές για τις προθέσεις της κοινοπραξίας MLKP, στην οποία συμμετέχει η MALTALINES, εταιρεία ισπανικών συμφερόντων, στην οποία έχουν ανατεθεί οι δημόσιες συγκοινωνίες της Μάλτας. Στα πρώτα δύο χρόνια λειτουργίας τους, έχουν ακυρώσει τις συλλογικές συμβάσεις των εργαζομένων, αφού κατέχουν μονοπωλιακά την αγορά, βάζοντας μαχαίρι στους μισθούς των εργαζομένων μειώνοντας τους μέχρι και 40%».  

Αποτέλεσμα των ενεργειών της εταιρείας, σημείωσε ,είναι «οι ντόπιοι επαγγελματίες οδηγοί να μείνουν άνεργοι ή να αναζητήσουν σε άλλους κλάδους δουλειά και η εταιρεία να αναζητεί οδηγούς από τρίτες χώρες, όπως το Νεπάλ και το Πακιστάν, για να μπορέσουν να συνεχίσουν την εκτέλεση των δρομολογίων».  

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στον ΟΣΕΑ ζήτησε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννη Καρούσο, τους αξιολογητές του Υπουργείου και τις Συντεχνίες, κατά πόσον «έχουν ερευνήσει το ποιόν της συγκεκριμένης εταιρείας και των μετόχων της, τι θα εμποδίσει την Κοινοπραξία να αντικαταστήσει τους εργαζομένους με φθηνό και αμφιβόλου ικανοτήτων οδηγούς από το εξωτερικό με ολέθριες συνέπειες, όπως κάνουν στη Μάλτα εργοδοτώντας οδηγούς από τρίτες χώρες για να κρατήσει το μισθολόγιο σε μισθούς πείνας».  

Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕΑ ζητούν ακόμα από τον Υπουργό Μεταφορών να ενημερωθούν για το αποτέλεσμα που είχε η διερεύνηση των καταγγελιών που έθεσαν ενώπιον του πριν από δύο εβδομάδες όταν συναντήθηκαν στο γραφείο του και κατά πόσον ισχύει η δέσμευση του ότι δεν πρόκειται να υπογράψει οποιαδήποτε νέα σύμβαση πριν διασκεδαστούν όλες οι επιφυλάξεις και ανησυχίες τους.  

 

«Μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι ακόμα και μετά από τη δημοσίευση στοιχείων για τους φιλόδοξους νέους εργοδότες μας, για εμπλοκή τους στα Panamapapers για φοροδιαφυγή/φορο-αποφυγή και άλλες συναφείς ενέργειες, τηρείται σιγή ιχθύος από τους αρμοδίους» είπε ο κ. Βαρνάβα, και διερωτήθηκε κατά πόσον δεν απασχολεί το Υπουργείο Μεταφορών «το γεγονός ότι προσπαθούν με νύχια και με δόντια να εισέλθουν και στην αγορά της Κύπρου, μετά της Μάλτας, των δύο πρωταθλητριών χωρών της Ευρώπης στη διαφθορά».  

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι «η διατήρηση των θέσεων εργασίας και των ωφελημάτων των εργαζομένων είναι αδιαπραγμάτευτες. Η δέσμευση για διατήρηση των υπαλλήλων και των κεκτημένων τους για μόνο ένα χρόνο, βρίσκει κάθετα αντίθετους τους εργαζόμενους και δεν πρόκειται» είπε «να γίνουμε έρμαιο στα χέρια κανενός, ούτε Κοινοπραξίας, ούτε Υπουργείου, ούτε όμως και των συντεχνιών αν δεν σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».  

Αδιαπραγμάτευτη, συνέχισε, είναι και η «διατήρηση όλων των δρομολογίων της επαρχίας Αμμοχώστου». Πρόσθεσε ότι «οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι κοινωνικό αγαθό και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται μόνο με λογιστικές παραμέτρους και ζήτησε από τον Υπουργό Μεταφορών να αναλύσει την κοστολόγηση αγοράς λεωφορείων στην πρόταση της κοινοπραξίας MLKP, μετά την αναφορά των αξιολογητών του Υπουργείου ότι η προσφορά της κοινοπραξίας ήταν φθηνότερη από αυτήν του ΟΣΕΑ.  

Σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα «ο ΟΣΕΑ είχε προνοήσει στη προσφορά του την αγορά 70+5 ευρωπαϊκής κατασκευής λεωφορείων, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στη ασφάλεια των επιβατών και των εργαζομένων, ενώ στην Μάλτα η ίδια εταιρεία προμηθεύεται λεωφορεία από την Τουρκία. Στην περίπτωση της Κύπρου, πρόθεση τους είναι η αγορά κινέζικης προέλευσης λεωφορείων, τα οποία έχουμε δοκιμάσει ήδη στους κυπριακούς δρόμους και υστερούν κατά πολύ έναντι των ευρωπαϊκών» είπε και σημείωσε πως «το κόστος αγοράς των 49 κινεζικών λεωφορείων της κοινοπραξίας MLKP, ανέρχεται στα 5,9 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το κόστος των 75 ευρωπαϊκών λεωφορείων από τον ΟΣΕΑ, ανέρχεται στα 15,8 εκατομμύρια ευρώ».  

Αφού κάλεσε τον Υπουργό, τους αξιολογητές του Υπουργείου Μεταφορών και τις συντεχνίες να απαντήσουν στο ερώτημα «πώς μπορούν να θέτουν την ασφάλεια των επιβατών σε δεύτερη μοίρα», ο Παύλος Βαρνάβα είπε πως «πέραν της ανανέωσης σημαντικός παράγοντας είναι και ο συνολικός αριθμός του στόλου για να εκτελούνται ομαλά όλες οι διαδρομές. Πως είναι δυνατόν ο ΟΣΕΑ με εμπειρία 10 χρόνων στην επαρχία Αμμοχώστου, να χρειάζεται 75 συνολικά λεωφορεία για την εκτέλεση όλων των διαδρομών και η ξενόφερτη κοινοπραξία να προγραμματίζει αγορά μόνο 49 λεωφορείων» διερωτήθηκε.  

Ένα άλλο ερώτημα που έθεσαν οι εργαζόμενοι του ΟΣΕΑ στον Υπουργό Μεταφορών είναι «τί θα εμποδίσει την κοινοπραξία MLKP να ακυρώσει δρομολόγια 'άγονης γραμμής' τα οποία εξυπηρετούν την κοινωνική, πολιτική αλλά όχι την κερδοσκοπική πολιτική και να απολύσει αντίστοιχο αριθμό οδηγών, αφού στη πρόβλεψη της για το στόλο των λεωφορείων της, θα έχει συνολικά 26 λεωφορεία λιγότερα».  

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα των εργαζομένων στον ΟΣΕΑ, ο κ. Βαρνάβα είπε ότι θα ζητήσουν άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Μεταφορών για να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα των ερευνών του σχετικά με τις καταγγελίες που έθεσαν ενώπιον του, θα προχωρήσουν σε ενημέρωση των ευρωπαϊκών συνδικάτων - επαγγελματιών οδηγών και εξασφάλιση της στήριξής τους στον αγώνα μας, θα αρχίσουν εκστρατεία ενημέρωσης του επιβατικού κοινού της επαρχίας Αμμοχώστου για τις αρνητικές επιπτώσεις στις δημόσιες συγκοινωνίες, εάν τελικά ισχύσει η κατακύρωση στη κοινοπραξία MLKP, ενώ θα διοργανωθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το Διοικητικό Δικαστήριο και το Υπουργείο Μεταφορών για την διαφύλαξη και εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους.  

Οι εργαζόμενοι κάλεσαν ακόμα τον κ. Καρούσο «να αναλάβει πρωτοβουλίες για αποτροπή της καταστροφής των δημοσίων συγκοινωνιών» που έφτιαξαν οι εργαζόμενοι τα τελευταία 10 χρόνια, ανέφεραν ότι θα παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στο θέμα και εξέφρασαν ετοιμότητα «να κατέλθουν σε επ’ αόριστον απεργία».

ΚΥΠΕ

Home