Όσοι έβαλαν ΑΖ δεν θα βάλουν 2η δόση; Ενημέρωση

Όσοι έβαλαν ΑΖ δεν θα βάλουν 2η δόση; Ενημέρωση

Δεν ανανεώνει την συμφωνία με AstraZeneca η ΕΕ - Τι γίνεται με όσους δεν έβαλαν ακόμα την 2η δόση

Δεν ανανεώθηκε τελικά η παραγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα εμβόλια της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού για μετά τον Ιούνιο. Αυτό δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν.

Η ΕΕ δεν προτίθεται λοιπόν να παραλάβει επιπλέον 100 εκατ. δόσεις από την AstraZeneca η ΕΕ, αποφασίζοντας έτσι να μην ενεργοποιήσει τη σχετική ρήτρα με την αγγλο – σουηδική εταιρεία.

Βάσει της συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της AstraZeneca, συνολικά στα 27 κράτη – μέλη της θα παραδίδονταν 400 εκατ. δόσεις του εμβολίου, εκ των οποίων τα 100 εκατ. θα παραδίνονταν μόνο εάν η Επιτροπή ενεργοποιούσε τη σχετική ρήτρα. Ωστόσο  η συγκεκριμένη ρήτρα εν τέλει δεν θα ενεργοποιηθεί.

Τι γίνεται με όσους έχουν εμβολιαστεί με την 1η δόση στην Κύπρο

Όπως πληροφορείται η offsite, δεν προκύπτει κανένα θέμα με όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί με την 1η δόση. 

Η Κύπρος θα παραλάβει κανονικά όλες τις ποσότητες που περιελάμβανε η αρχική συμφωνία, με τις οποίες καλύπτονται πλήρως και για την 2η δόση όλοι όσοι εμβολιάστηκαν ήδη με την 1η δόση. Η ΕΕ δεν θα προχωρήσει σε νέες συμφωνίες με την AstraZeneca για επιπρόσθετες δόσεις μετά τον Ιούνιο. 

Άρα όλοι θα εμβολιαστούν κανονικά με AstraZeneca και για την 2η δόση του εμβολίου. Θυμίζουμε ότι η 2η δόση του συγκεκριμένου εμβολίου χορηγείται πλέον στις 8 εβδομάδες μετά την 1η δόση. 

 

Home