Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ούτε ένας στους τρεις δεν ανανέωσε ακόμα την άδεια κυκλοφορίας

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
05.02.2021

Ούτε ένας στους τρεις δεν ανανέωσε ακόμα την άδεια κυκλοφορίας

Thumbnail
Πότε θα αρχίσει τα εξώδικα η Αστυνομία

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Η πανδημία και το lockdown φαίνεται ότι επηρέασαν αισθητά και τη διαδικασία  ανανέωσης των αδειών κυκλοφορίας. Μετά από σχεδόν ένα μήνα από την έναρξη της περιόδου ανανέωσης των αδειών κυκλοφορίας (07 Ιανουαρίου), το Τμήμα Οδικών Μεταφορών μετρά 190.000 ανανεώσεις σε σύνολο 650.000 εγγεγραμμένων οχημάτων. Τα νούμερα δείχνουν με τον πιο εμφαντικό τρόπο ότι ούτε ένας στους τρεις δεν ανανέωσε την άδεια κυκλοφορίας.

Πότε αρχίζουν τα εξώδικα

Οι οδηγοί έχουν άλλο ενάμισι σχεδόν μήνα να εφαρμόσουν το νόμο αλλιώς θα βρεθούν απέναντι από την Αστυνομία, αφού στις 15 Μαρτίου θα εκδίδονται εξώδικα σε βάρος όλων όσων δεν έχουν ανανεώσει. Το ύψος των εξωδίκων είναι 85 ευρώ. Σημειώνεται ότι δεν θα σταλούν ειδοποιήσεις προς τους ιδιοκτήτες οχημάτων για την ανανέωση των αδειών κυκλοφορίας.

Γ. Νικολαϊδης: «Να ανανεώνουν διαδικτυακά»

Οι κάτοχοι οχημάτων μπορούν να ανανεώνουν τις άδειες κυκλοφορίας  καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, διαδικτυακά, στις Τράπεζες, στα ΚΕΠ, στα Επαρχιακά γραφεία του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών και στα επαρχιακά γραφεία του ΤΟΜ. Ωστόσο, ο διευθυντής του Τμήματος Οδικών Μεταφορών Γιάννης Νικολαϊδης μιλώντας στην Offsite  κάλεσε το κοινό να ανανεώνει τις άδειες κυκλοφορίας ηλεκτρονικά, ώστε να μην παρατηρείται συνωστισμός λόγω και της πανδημίας στα κυβερνητικά γραφεία.

Σημειώνεται ότι:

  • Η τελευταία ημέρα ανανέωσης είναι η Πέμπτη 11.3.2021.
  • Οι άδειες κυκλοφορίας μπορούν να ανανεώνονται για χρονική περίοδο τριών, έξι, εννιά και δώδεκα μηνών.
  • Οι άδειες κυκλοφορίας ανανεώνονται μέχρι την Πέμπτη 11.3.2021 χωρίς επιβάρυνση. Για ανανεώσεις που θα γίνονται μετά την Πέμπτη 11.3.2021, επιβάλλεται, ως επιβάρυνση, το άθροισμα του ποσού των 10 ευρώ και ποσού ίσου με το δέκα τις εκατό (10%) της άδειας κυκλοφορίας που αντιστοιχεί στο οφειλόμενο ποσό για το τρέχον έτος.

Για την ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας θα πρέπει να υπάρχει:

  • Πιστοποιητικό καταλληλότητας
  • Ασφάλεια

Το ΤΟΜ συμβουλεύει όλους, να φροντίσουν για την ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος τους έγκαιρα και να μην περιμένουν τις τελευταίες μέρες, για να αποφευχθεί ενδεχόμενη υπερφόρτωση του συστήματος που μπορεί να προκαλέσει ταλαιπωρία.

Υπενθυμίζεται ότι, όσοι είχαν ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος τους για το έτος 2020 αλλά δεν προτίθενται να την ανανεώσουν για το έτος 2021 θα πρέπει να υποβάλουν στο ΤΟΜ ειδοποίηση για ακινητοποίηση του οχήματος, με τη συμπλήρωση του εντύπου ΤΟΜ 12Β. Σε αντίθετη περίπτωση η υποχρέωση για καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στο τέλος κυκλοφορίας συνεχίζει να υφίσταται.

Οχήματα για τα οποία δεν ανανεώθηκε η άδεια κυκλοφορίας τους για το έτος 2020 και δεν έχουν δηλωθεί ως ακινητοποιημένα θα διαγραφούν από το μητρώο του ΤΟΜ εάν δεν καταβληθεί το οφειλόμενο ποσό για το έτος 2020 και ανανεωθεί η άδεια κυκλοφορίας τους μέχρι την Πέμπτη 11.3.2021.

Σε περίπτωση καταστροφής του οχήματος θα πρέπει να υποβληθεί στο ΤΟΜ αίτηση ακύρωσης εγγραφής του οχήματος (έντυπο ΤΟΜ 98Α) συνοδευόμενη από το «Πιστοποιητικό Καταστροφής» που εκδίδεται από αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων οχημάτων, για να απαλλαγεί ο ιδιοκτήτης του οχήματος από την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας από την ημερομηνία καταστροφής του οχήματος.

 

Home