Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ούτε φέτος βάλαμε μυαλό - Ξεπέρασαν τους 50 οι νεκροί σε τροχαία…

του Έκτορα Γεωργίου -
30.12.2019 - 06:30

Ούτε φέτος βάλαμε μυαλό - Ξεπέρασαν τους 50 οι νεκροί σε τροχαία…

Thumbnail
Ανθρωπινός παράγοντας η κύρια αιτία δηλώνει η Αστυνομία

Άλλη μια χρονιά φεύγει με πολλές τραγωδίες στην άσφαλτο, άλλη μια χρονιά που τα όνειρα κάποιων έσβησαν πρόωρα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία από την Αστυνομία Κύπρου, στις περιοχές που ελέγχει η Δημοκρατία σημειώθηκαν 52 θανατηφόρα τροχαία με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 52 πρόσωπα.

Σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά παρατηρείται αύξηση στα θανατηφόρα δυστυχήματα, αφού το 2018 σημειώθηκαν 45 θανατηφόρα με τραγικό απολογισμό 50 νεκρούς.

Αναμφίβολα τέτοιες μέρες χαράς, δεν είναι κι ό,τι πιο ευχάριστο να δημοσιεύουμε ειδήσεις σαν και την παρούσα, ωστόσο, ως δημοσιογράφοι το θεωρούμε ως καθήκον μας στο πλαίσιο της αποστολής του επαγγέλματός, που είναι μεταξύ άλλων η αντιμετώπιση αρνητικών φαινομένων στην κοινωνία. Και δυστυχώς, στην Κύπρο αναλογικά έχουμε αρκετά θανατηφόρα κυρίως κακής νοοτροπίας.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στατιστικά, οι περισσότεροι νεκροί ήταν οδηγοί, με την δεύτερη θέση να καταλαμβάνουν οι πεζοί, ενώ ακολουθούν με πολύ μικρό ποσοστό οι επιβάτες των οχημάτων.

Άλλο ένα ενδιαφέρων ζήτημα που προκύπτει από τα στατικά είναι οι ηλικιακές ομάδες, αφού τα περισσότερα θύματα είναι άνω των 60 ετών, ενώ ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 25-39.

Αυξητικά τα ποσοστά και στους νεκρούς μοτοσυκλετιστές, αφού για το 2019 ανέρχονται στους 15.

Κληθείς να σχολιάσει τα πιο πάνω στατιστικά ο Ιάσονας Σενέκκης Υποψήφιος Διδάκτορας OH&S, Ερευνητής στο CERIDES του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου ανέφερε ότι ούτε το 2019 υπήρξε θετικό αποτέλεσμα σε οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται για τη μείωση των νεκρών σε τροχαίες συγκρούσεις.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι είναι λυπηρό γιατί χάθηκαν στους δρόμους της ελεύθερης Κύπρου περισσότερες από 50 ζωές, χωρίς να παρουσιαστεί η παραμικρή μείωση στον μέσο όρο των τελευταίων 8 χρόνων. Οι λύσεις υπάρχουν και έχουν παρουσιαστεί και εξηγηθεί πολλές φορές στους αρμόδιους αξιωματούχους από επιστήμονες και εμπειρογνώμονες. Είναι προφανές πλέον ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και οι σοβαρές τροχαίες συγκρούσεις είναι καθημερινό φαινόμενο σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, ανέφερε.

Καταλυτικά δήλωσε ότι χρειάζεται άμεση αύξηση της αστυνόμευσης με στοχευμένες ενέργειες στις ευάλωτες ομάδες χρηστών του οδικού δικτύου. Επείγει η μείωση της ανοχής στην υπέρβαση των ορίων ταχύτητας και ραγδαία αύξηση των αλκοτέστ. Άμεσες λύσεις, εύκολα εφαρμόσιμες που θα φέρουν γρήγορα αποτελέσματα.

Έκτορας Γεωργίου

Home