Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πάει Βουλή ο Νουρής για τους special κατά λαθρομεταναστών

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
11.05.2022

Πάει Βουλή ο Νουρής για τους special κατά λαθρομεταναστών

Μόλις την Πέμπτη κατατέθηκε στη Βουλή - Ο ΥΠΕΣ εξηγεί τη φιλοσοφία του

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Ούτε μια εβδομάδα δεν πέρασε από την κατάθεση  την περασμένη Πέμπτη 05 Μαϊου 2022 των νομοσχεδίων για τη σύσταση ειδικής ομάδας για την επιτήρηση της πράσινης γραμμής και της αποτροπής λαθρομεταναστών και μπήκε το νερό στο αυλάκι.

Σήμερα Τετάρτη θα βρεθεί στην Επιτροπή Νομικών εκτάκτως ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής που θα εξηγήσει τη φιλοσοφία των νομοσχεδίων.

Σύμφωνα με όσα έγραψε η Offsite, θα συσταθεί ειδική ομάδα αστυνομικών με αποκλειστικά καθήκοντα την επιτήρηση της πράσινης γραμμής για αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.

Τα νομοσχέδια αποσκοπούν στα εξής: 

  • Nα παρασχεθεί η δυνατότητα πρόσληψης στην Αστυνομία  συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών, με στόχο:
  • Tην άμεση και έγκαιρη ενίσχυση της με προσωπικό για την εκτέλεση  βοηθητικών και υποστηρικτικών καθηκόντων που αφορούν αποκλειστικά στην αντιμετώπιση των συνεχώς αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών και γενικά θεμάτων μετανάστευσης στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Αστυνομίας.
  • Με το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί Αστυνομίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022», τροποποιείται το άρθρο 5 του βασικού νόμου και παρέχεται η δυνατότητα στον Αρχηγό Αστυνομίας, με την έγκριση της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, να προσλαμβάνει με σύμβαση, ως συμβασιούχους ειδικούς αστυνομικούς, πρόσωπα τα οποία έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή έχουν νόμιμα απαλλαγεί από αυτές, για αρχική περίοδο υπηρεσίας διάρκειας δεκαοκτώ (18) μηνών η οποία μπορεί να ανανεωθεί για μια μόνο φορά για χρονική περίοδο δέκα (10) μηνών.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Λόγω του ότι η  εκπλήρωση στρατιωτικής υπηρεσίας δεν είναι υποχρεωτική για τις γυναίκες, η προϋπόθεση εκπλήρωσης της υποχρέωσης θητείας δεν θα απαιτείται για τις υποψήφιες για πρόσληψη γυναίκες.

Η διαδικασία πρόσληψης των συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών, τα απαιτούμενα προσόντα, τα καθήκοντα που θα εκτελούν, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια, προβλέπονται στο σχέδιο Κανονισμών με τίτλο «Οι περί Συμβασιούχων Ειδικών Αστυνομικών (Διαδικασία Πρόσληψης και Συναφή Θέματα) Κανονισμοί του 2022».

Οι συμβασιούχοι ειδικοί αστυνομικοί θα εκτελούν βοηθητικά και υποστηρικτικά καθήκοντα όπως:

(α) Περιπολιακή κάλυψη και ή επιτήρηση πιθανών σημείων διέλευσης παράτυπων μεταναστών στην πράσινη γραμμήֹ˙

(β) Έλεγχος παράτυπων μεταναστών για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν διακινητών ή τρομοκρατώνֹ˙

(γ) Μεταφορά, μετακίνηση, συνοδεία παράτυπων μεταναστώνֹ˙

(δ) Φρούρηση και φύλαξη κέντρων φιλοξενίας και /ή κέντρων πρώτης υποδοχής και ή χώρων κράτησης παράτυπων μεταναστώνֹ˙

(ε) Απέλαση παράτυπων μεταναστών.

Η αμοιβή, το ωράριο εργασίας, η άδεια απουσίας με ή χωρίς απολαβές και η άδεια ασθενείας των συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών καθώς επίσης και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια θα καθορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο. Θα περιλαμβάνονται στην προκήρυξη των θέσεων καθώς επίσης και στην σύμβαση των συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Ο κ. Νουρής θα αναλύσει και το κόστος κατόπιν της συνάντησης που είχε με τη Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Home