Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πάει Βουλή ο ΥΠΑΜ - Εξοπλιστικά και «πράσινη γραμμή» στην ατζέντα

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
27.01.2022

Πάει Βουλή ο ΥΠΑΜ - Εξοπλιστικά και «πράσινη γραμμή» στην ατζέντα

Ο Χ. Πετρίδης θα ενημερώσει εφ όλης της ύλης την Επιτροπή Άμυνας

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής θα βρεθεί σήμερα ο Υπουργός Χαράλαμπος Πετρίδης ο οποίος θα κληθεί να απαντήσει σε σωρεία ερωτήσεων των βουλευτών της Επιτροπής Άμυνας. Σε κλειστή συνεδρία ο Υπουργός στις 11:30 θα κληθεί να δώσει απαντήσεις για την Εθνική Φρουρά, αλλά και τις πολιτικές του Υπουργείου.

Όπως πληροφορούμαστε, οι βουλευτές θα ρωτήσουν για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς .Σημειώνεται ότι χθες είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες ότι προχωρούν οι διαδικασίες για την όσο το δυνατό πιο σύντομη άφιξη στην Κύπρο της νέας γενιάς των γαλλικών αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet Block 3 μετά την υπογραφή στην Γαλλία, μεταξύ Λευκωσίας και Παρισιού, των σχετικών συμβολαίων αγοράς. Η νέα γενιά Exocet διαθέτει διπλάσιο βεληνεκές από τους υφιστάμενους Exocet Block 2 που διαθέτει η Εθνική Φρουρά, που ανέρχεται γύρω στα 180 χιλιόμετρα.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Παράλληλα, βγήκαν στο φως πληροφορίες ότι το Υπουργείο μελετά τρόπους για να καταστήσει απροσπέλαστη την αντιαεροπορική ομπρέλα της Κύπρου και ήδη το ΥΠΑΜ βρίσκεται στο τελικό στάδιο για λήψη τελικής απόφασης για την αγορά του συγκεκριμένου συστήματος, το οποίο με το βεληνεκές που διαθέτει και σε συνδυασμό με τα υφιστάμενα οπλικά συστήματα της ΕΦ θα καλύπτει ολόκληρο το νησί.

Επίσης, την Τετάρτη επανήλθε στο προσκήνιο το θέμα των  διαδικασιών αναβάθμισης  για στρατιωτικούς σκοπούς των λιμανιών Λεμεσού και Λάρνακας, ενώ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και θα κατατεθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η μελέτη για την αναβάθμιση της ναυτικής βάσης στο Μαρί.  Στα εν λόγω λιμάνια θα ελλιμενίζονται πολεμικά πλοία φίλων χωρών.

Οι πληροφορίες της Offsite αναφέρουν ότι oι βουλευτές θα ζητήσουν λεπτομέρειες για την υλοποίηση της συμφωνίας με το Ισραήλ για την  εγκατάσταση Συστήματος Επιτήρησης στην Πράσινη γραμμή με κάμερες.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Η συμφωνία που υπογράφηκε τον περασμένο Νοέμβριο αφορά  σύστημα που συνδυάζει αρκετά ηλεκτρονικά μέσα και θα βοηθήσει τόσο στη γραμμή επιτήρησης της πράσινης γραμμής αλλά θα δρα και βοηθητικά προς την Αστυνομία για ανακοπή των μεταναστευτικών ροών αλλά και για το λαθρεμπόριο. Ενδεχομένως οι βουλευτές να ασκήσουν κριτική με δεδομένο ότι υπάρχουν αυξημένες μεταναστευτικές ροές από τα κατεχόμενα.

Σημειώνεται ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα η Επιτροπή Άμυνας καλεί τον Υπουργό να ανοίξει τα χαρτιά του για πολύ σοβαρά θέματα.

 

Home