Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πάφος: Έγιναν 189 καταγγελίες για βία στην οικογένεια

Offsite Team -
27.10.2021

Πάφος: Έγιναν 189 καταγγελίες για βία στην οικογένεια

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζει το έργο του το Κλιμάκιο για τη Βία στην Οικογένεια στην Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου, σύμφωνα με τον Βοηθό Αστυνομικό Διευθυντή Πάφου και Εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου Μιχάλη Ιωάννου, προσθέτοντας πως μέχρι σήμερα έγιναν 189 καταγγελίες.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Ο κ. Ιωάννου σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως από τις 15 Φεβρουαρίου του 2021, όταν είχε συσταθεί το Κλιμάκιο καταγγελιών για την βία στην οικογένεια, το οποίο εδρεύει στο Τμήμα Ανιχνεύσεων Εγκλημάτων Πάφου και καλύπτει όλη την επαρχία Πάφου, με οδηγίες της ηγεσίας της Αστυνομίας έχουν διερευνηθεί 189 υποθέσεις. Οι παραπονούμενοι, συνέχισε, είναι 212 άτομα, οι κατηγορούμενοι 193 και έγιναν συνολικά 98 συλλήψεις προσώπων. Πρόσθεσε επίσης πως έχουν εκδοθεί 41 διατάγματα αποκλεισμού και απομάκρυνσης και σε άλλες 51 περιπτώσεις έχουν τεθεί περιοριστικοί όροι στους παραβάτες της Νομοθεσίας.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, ο στόχος της Αστυνομίας στηρίζεται σε δύο πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας, συνέχισε, αφορά την πρόληψη, αλλά και την παροχή συμβουλευτικών οδηγιών με τη συνεργασία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας προς τα θύματα. Ο δεύτερος πυλώνας, όπως είπε, αφορά τη γρήγορη διερεύνηση και την άμεση καταχώρηση των υποθέσεων στο Δικαστήριο και παράλληλα την οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστούν τα θύματα μετά την καταγγελία.

Πρόσθεσε πως η Αστυνομία είναι δίπλα τους και ξεκαθάρισε πως δεν περιορίζονται μόνο στην καταχώρηση των υποθέσεων στο Δικαστήριο, αλλά προσπαθούν με τη σωστή μαρτυρία, που παρουσιάζεται στο Δικαστήριο να έχουν και την καταδίκη του θύτη.

Οι καταγγελίες είπε ο κ. Ιωάννου γίνονται στο Κλιμάκιο είτε μέσω της Γραμμής του Αρχηγείου Αστυνομίας, είτε και προσωπικά από τους παραπονούμενους. Επεσήμανε επίσης πως από 212 παραπονούμενα πρόσωπα , τα 210 είναι γυναίκες, και τα 2 άνδρες.

Είπε ακόμη, πως το Κλιμάκιο για την Βία στην Οικογένεια στην Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου διερευνά τις υποθέσεις με κάθε σοβαρότητα  και υπευθυνότητα αλλά και με σεβασμό προς το πρόβλημα των παραπονούμενων.

Ο κ. Ιωάννου σημείωσε πως το κλιμάκιο αποτελείται από 8 άτομα και σε κάποιες περιπτώσεις ενισχύεται και με άλλο προσωπικό του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Πάφου, το οποίο βοηθά στην καταχώρηση των υποθέσεων στο Δικαστήριο, στη σύλληψη των δραστών, αλλά ποτέ δεν ασχολούνται με τη λήψη καταθέσεων, αφού αυτό αποτελεί, εξήγησε, αποκλειστική εργασία των μελών του Κλιμακίου για την Βία στην Οικογένεια, που είναι εκπαιδευμένα άτομα για αυτό τον σκοπό και με στόχο να παρέχουν στα θύματα περισσότερη βοήθεια.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε και σε άλλα προβλήματα που δημιουργούνται, όπως η διαμονή του θύματος και των παιδιών, σημειώνοντας πως συνεργάζονται με άλλες υπηρεσίες για να μπορέσουν να φέρουν σε πέρας την σοβαρή αυτή αποστολή.

Αναφέρθηκε και στην στενή συνεργασία του Κλιμακίου με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και με άλλες Υπηρεσίες που χρειάζονται προς διερεύνηση των υποθέσεων.

Επεσήμανε πως το Κλιμάκιο ασχολείται με κάποια από τα σοβαρότερα αδικήματα που υπάρχουν και διερευνώνται από την Αστυνομία, περισσότερο για προληπτικούς λόγους και για κάθε ενδεχόμενο. Επίσης κάλεσε και προέτρεψε τα θύματα για μια ακόμη φορά να μην φοβούνται και να καταγγέλλουν το πρόβλημα τους αφού, όπως ανέφερε, με τη σιωπή βοηθούμε τους δράστες να συνεχίσουν τη διάπραξη των αδικημάτων τους. Με τη σωστή πρόληψη, θα μειωθούν και αυτές οι υποθέσεις, συμπλήρωσε. Είπε ακόμη πως χωρίς καταγγελίες οι θύτες, ενθαρρύνονται να επαναλαμβάνουν τα αδικήματα εναντίον των γυναικών ή απροστάτευτων γυναικών και των παιδιών τους.

ΚΥΠΕ

Home