Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πάμε για υποχρεωτική ανακύκλωση στην Κύπρο;- Τα δεδομένα

Offsite Team
- 15.11.2021

Πάμε για υποχρεωτική ανακύκλωση στην Κύπρο;- Τα δεδομένα

Thumbnail
Όλες οι δυσκολίες / Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες

Του Μίμη Χριστοφόρου

Σε αντίθεση με άλλες χώρες του εξωτερικού η Κύπρος δεν εφαρμόζει την υποχρεωτική ανακύκλωση με αποτέλεσμα πολλά νοικοκυριά να μην κάνουν ξεχωριστή διαλογή των σκουπιδιών τους είτε επειδή δεν θέλουν είτε επειδή δεν γνωρίζουν για το πρόγραμμα της Green Dot ή ακόμα σε πολλά χωριά της Κύπρου όπου δεν εφαρμόζεται κανένα πρόγραμμα ανακύκλωσης με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μην μπορουν να ανακυκλώνουν τα σκουπίδια τους 

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Η Offsite έψαξε και βρήκε όλες τις πληροφορίες αν μπορεί να γίνει υποχρεωτική η ανακύκλωση στην Κύπρο. Στην ιστοσελίδα μας μίλησαν οι Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο κ. Μάριος Βραχίμης, Γενικός Διευθυντής Green Dot και αρμόδια πηγή από το τμήμα Περιβάλλοντος. 

Σύμφωνα μάλιστα με το τμήμα Περιβάλλοντος, κατατίθεται αυτή εβδομάδα στο υπουργικό, η τροποποίηση του περι αποβλήτων νόμου, που ψήφισε η Βουλή, ώστε να υπάρχει η ευχέρεια να υιοθετήθούν οι σχετικοί κανονισμοί που θα αφορούν την υποχρεωτική εγκαθίδρυση συστημάτων χωριστής συλλογής από τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης για τα διάφορα δημοτικά απόβλητα συμπεριλαμβανομένων των ανακυκλώσιμων και των οργανικών. 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Οι κανονισμοί προβλέπουν σύστημα υποχρεωτικής χωριστής συλλογής και σύστημα πληρώνω όσο πετώ σε όλες τις τοπικές αρχές. Σήμερα το πρόγραμμα εφαρμόζεται πιλοτικά από τον Δήμο Αγλατζιάς.

Η υποχρέωση θα επεκτείνεται μέσω του κανονισμού όχι μόνο στα ανακυκλώσιμα αλλά και στα οργανικά απόβλητα δηλαδή τα τρόφιμα και πράσινα απόβλητα κήπων.

Εξάλλου όπως δήλωσε στην Offsite, ο κ. Μάριος Βραχίμης Γενικός Διευθυντής Green Dot, το να γίνεται υποχρεωτική ανακύκλωση από τα σπίτια σημαίνει ότι εναπόκειται στο σπίτι αν θέλει να ανακυκλώσει ή αν δεν θέλει, αφού δεν υποχρεώνει ο δήμος ή η κοινότητα να γίνεται διαλογή των αποβλήτων σημαίνει ότι όλα μπαίνουν στην μαύρη σακούλα. 

"Αν κάποιος είναι ευσυνείδητος πολίτης και ενημερώθει ότι τρέχει το πρόγραμμα της green dot και παιρνά έξω από την πόρτα του τότε κάποιος κάνει ανακύκλωση". Ο μόνος τρόπος για να πιεστούν όσοι δεν ανακυκλώνουν είναι να υπάρχει υποχρεωτική διαλογή στην πηγή, δηλαδή να είναι υποχρέωση του νοικοκυριού να χωρίζει τα απόβλητα του.

Τρόποι για την υποχρεωτική διαλογή

Η εφαρμογή του προγράμματος πληρώνω όσο πετώ, όπως για παράδειγμα ο Δήμος Αγλατζιάς, που εφάρμοσε επειδή οι δημότες αγοράζουν στην τιμή των δύο ευρώ την σακούλα για τα απόβλητα του προτιμά να ανακυκλώνει έτσι ώστε αγοράζει τις σακούλες της green dot τις οποίες αγοράζει σε πολύ χαμηλότερη τιμή, ένα ευρώ τις 15 σακούλες ενώ αυτές του δήμου είναι στην τιμή των τριάντα ευρώ οι 15 σακούλες, έτσι όσα περισσότερα απόβλητα μπουν στις σακούλες ανακύκλωσης τόσο πιο λίγο απόβλητα θα μπουν στις σακούλες του δήμου.

Υπάρχουν νομοσχέδια για την υποχρεωτική διαλογή στην πηγή, τα οποία πηγαινοέρχονται στις τοπικές αρχές και αυτό καθυστερεί, σύμφωνα με τον κ. Βραχίμη και δεν μπορεί να εφαρμοστεί πριν από το 2023.  Είναι μέτρα που πρέπει να λάβει το κράτος, συνέχισε, διότι δεν μπορεί να πηγαίνουν όλα τα απόβλητα στην Κόσιη και το Πεντάκωμο.

Στο πρόγραμμα της Green Dot υπάρχουν σήμερα 28 δήμοι και 52 κοινότητες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανακύκλωσης το οποίο είναι με 690 χιλιάδες πληθυσμό δηλαδή φτάνεί το 83-84% του πληθυσμού και έχιεκατατεθεί πλάνο στο κράτος τα επόμενα δύο χρόνια να φτάσει μέχρι το 90% και να συμμετέχουν στο πρόγραμμα και άλλες κοινότητες.

Σύμφωνα με τον κύριο Βραχίμη πρέπει όλοι οι φορείς που συμμετέχουν στην ανακύκλωση να λάβουν σοβαρά τον ρόλο τους και ειδικά οι τοπικές αρχές μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο για βελτιωθούν τα ποσοστά ανακύκλωση.

Να γίνει υποχρεωτική η ανακύκλωση 

Στην Offsite μίλησε και ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ο οποίος όπως ανέφερε, υπάρχει προς συζήτηση νομοσχέδιο αναφέροντας ότι η Βουλή έχει την νομική υποχρέωση να αυξήσει την ανακύκλωση των διαφόρων υλικών.

Για να γίνει αυτή η αύξηση πρέπει  όπως είπε να γίνει η υποχρεωτική ανακύκλωση. Η ανακύκλωση πρέπει να γίνεται σωστά, ήδη αλλάξαμε την νομοθεσία για να μπορεί η τοπική αρχή να κάνει έλεγχο στα σκουπίδια σημείωσε ο κύριος Θεοπέμπτου. 

Οι δυσκολίες 

Οι δυσκολίες που υπάρχουν σύμφωνα με τον κύριο Θεοπέμπτου είναι ότι πρέπει να αλλάξουν ορισμένα νομοσχέδια. Για παράδειγμα είπε «θέλαμε να μπορεί ένα κοινοτικό συμβούλιο ή ένα δήμος να δει αν ο κάτοικος ή ο δημότης έκανε ανακύκλωση. Στο εξωτερικό για να δουν αν κάνεις ανακύκλωση θα ελέγξουν τα σκουπίδια σου. Αν στα απόβλητα σου βρει ανακυκλώσιμα υλικά τότε παίρνεις πρόστιμο.Αυτό το πράγμα για να γίνει πρέπει θα πρέπει να έχεις υπόψην σου ότι όταν βγάλει τα σκουπίδια δεν καλύπτονται πλέον από τα προσωπικά σου δεδομένα». 

Όπως ανέφερε εχουμε ένα νόμο για τα απόβλητα και με βάση αυτό το νόμο ο οποίος είναι γενικός και έχει μέσα τα πρόστιμα, με βάσει εκείνο τον νόμο βγαίνουν κανονισμοί για τα ελαστικά, τις ηλεκρτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, ανακύκλωση συσκευασιών, φάρμακα.

Σημείωσε μάλιστα ότι ο κανονισμός για την διαχείρηση των οικιακών αποβλήτων, διορθώθηκε πριν 2 εβδομάδες άρα πλέον μπορούμε να συζητούμε τον κανονισμό για τα οικιακά απόβλητα ο οποίος θα έχει μέσα την υποχρέωση των πολιτών να ανακυκλώνουν υποχρεωτικά τις συσκευασίες. 

Τι προβλέπει Ευρωπαϊκή οδηγία

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή οδηγία τα Απόβλητα, απαιτείται η λήψη μέτρων από τα κράτη μέλη για την καθιέρωση χωριστής συλλογής των δημοτικών αποβλήτων τουλάχιστον για το χαρτί, τα μέταλλα, τα πλαστικά και το γυαλί και από την 1η Ιανουαρίου 2025, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα επικίνδυνα κλάσματα των αποβλήτων που παράγονται από τα νοικοκυριά, καθώς και τη χωριστή συλλογή των οργανικών αποβλήτων από την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Επιπρόσθετα, μέχρι το 2025 θα πρέπει να υπάρχει χωριστή συλλογή των οργανικών αποβλήτων, ενώ η χωριστή συλλογή των ανακυκλώσιμων ρευμάτων θα πρέπει να ανέλθει σε ποσοστά 55% μέχρι το 2025, 60% μέχρι το 2030 και 65% μέχρι το 2035. Στόχος είναι όπως, μέχρι το 2035, οι συνολικές ποσότητες αστικών αποβλήτων που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής να μειωθούν στο 10% των συνολικών ποσοτήτων που παράγονται.

Προς εκπλήρωση των Ευρωπαϊκών στόχων και υποχρεώσεων, προωθούνται κανονισμοί, κάτω από τον περί Αποβλήτων Νόμο, με σκοπό τον καθορισμό των υποχρεώσεων των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης για την ορθολογική διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί εντός των ημερών στο Υπουργικό Συμβούλιο

Οι προτεινόμενοι Κανονισμοί εισάγουν τις ακόλουθες υποχρεώσεις για τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης:

1. Μέχρι το τέλος του 2022, κάθε αρχή τοπικής αυτοδιοίκησης είτε ξεχωριστά είτε συλλογικά θα πρέπει να εκπονήσει εξαετές τοπικό σχέδιο δράσης για την πρόληψη της δημιουργίας και τη διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων, με σκοπό τη συμβολή των τοπικών αρχών στην επίτευξη των στόχων για τα απόβλητα.

2.   Οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει να εφαρμόσουν σύστημα υποχρεωτικής διαλογής στην πηγή και χωριστής συλλογής για τα ανακυκλώσιμα ρεύματα αποβλήτων (χαρτί, γυαλί, πλαστικό, μέταλλα, κλπ), τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, τις μπαταρίες, τα προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας και τα ογκώδη απόβλητα, καθώς και για οργανικά απόβλητα. Για τα ρεύματα τα οποία υπόκεινται σε διατάξεις διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού, οι Κανονισμοί περιλαμβάνουν διατάξεις που αφορούν τη συνεργασία των τοπικών αρχών με τα συλλογικά συστήματα που λειτουργούν σήμερα..

3. Οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει να εφαρμόσουν σύστημα Πληρώνω Όσο Πετώ με προπληρωμένες σακούλες, ώστε να παρασχεθούν τα απαραίτητα οικονομικά κίνητρα στους πολίτες για τη διαλογή στην πηγή και χωριστή συλλογή των δημοτικών τους αποβλήτων.

Home