Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πάμε σε αυστηροποίηση μέτρων - Οι τελευταίες πληροφορίες

Offsite Team -
30.07.2021 - 09:11

Πάμε σε αυστηροποίηση μέτρων - Οι τελευταίες πληροφορίες

Thumbnail
Σφραγίζει αποφάσεις για εμβολιασμούς και Safepass το υπουργικό

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Την αυστηροποίηση των μέτρων για αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού εξετάζει η Κυβέρνηση, την ώρα που τα Νοσοκομεία ασφυκτιούν και ο αριθμός των νοσηλευόμενων έχει φτάσει στα ύψη. 

Μέχρι σήμερα στα δημόσια νοσηλευτήρια νοσηλεύονται 283 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 83 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες ΜΑΦ. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΟΚΥπΥ, ρίχθηκε στη μάχη και ο θάλαμος covid στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου έχοντας συνολικά 22 κλίνες, ενώ αν χρειαστεί θα αναπτυχθούν ακόμα 22 κλίνες την ερχόμενη Τρίτη.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Στο τραπέζι η αυστηροποίηση του SafePass 

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα αναχαίτισης της πανδημίας, μετά τον τερματισμό των δωρεάν rapid test από την 1η Αυγούστου, αναμένεται να υπάρξει αυστηροποίηση του SafePass το οποίο όπως όλα δείχνουν θα είναι υποχρεωτικό παντού.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας αναμένεται να καταθέσει σήμερα πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο, με την οποία θα καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση του SafePass σε περισσότερους χώρους και με λιγότερο κόσμο. 

Το σενάριο που προκρίνεται είναι η επίδειξη του SafePass και σε χώρους, όπου βρίσκεται μονοψήφιος αριθμός ατόμων και δεν αποκλείεται στο νέο διάταγμα να συμπεριληφθούν και μικρότερες επιχειρήσεις, όπως περίπτερα, mini market κλπ.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα η προσκόμιση του SafePass είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους όπου ανά πάσα στιγμή συναθροίζονται πέραν των 20 ατόμων, περιλαμβανομένων και των εργαζομένων της επιχείρησης.

Στο τραπέζι ο εμβολιασμός άνω των 12

Την ίδια ώρα επί τάπητος τίθεται και ο εμβολιασμός παιδιών άνω των 12 ετών. Η Κυβέρνηση προσανατολίζεται προς την έγκριση εμβολιασμού παιδιών άνω των 12.

Από την άλλη η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή είχε σύσκεψη χθες το βράδυ στην παρουσία της Παιδιατρικής Εταιρείας. 

Αρμόδια πηγή ανέφερε στην Offsite πως κατά τη χθεσινή σύσκεψη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής παρά τις επιφυλάξεις που λέχθηκε πως υπήρχαν, όλοι τάχθηκαν υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών άνω των 12, ωστόσο υπήρξαν και κάποιες επισημάνσεις. 

Όπως μας επισημάνθηκε «είναι σημαντικός ο εμβολιασμός ειδικά των παιδιών με χρόνια νοσήματα και των γονέων τους». 

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Το ΔΣ της Παιδιατρικής Εταιρείας πάντως ομόφωνα αποφάσισε πως τάσσεται υπέρ των εμβολιασμών παιδιών άνω των 12 ετών.

Στο μεταξύ, τα συνεχόμενα κρούσματα που εντοπίζονται στους οίκους ευγηρίας, θορύβησαν τους αρμόδιους και η πρόθεση της Κυβέρνησης δεν είναι άλλη από το να υπάρξει αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων. Ενώπιον του Υπουργικού θα κατατεθεί εισήγηση όπως οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε γηροκομεία να προβαίνουν στη διενέργεια PCR τεστ κάθε 48 ώρες.

Πέρασαν οι κανονισμοί για 300 αστυνομικούς Πράσινης Γραμμής

Offsite Team -
30.06.2022 - 20:48

Πέρασαν οι κανονισμοί για 300 αστυνομικούς Πράσινης Γραμμής

Τα καθήκοντα που θα εκτελούν οι «Πρασινοφρουροί»

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε τους κανονισμούς για την πρόσληψη των 300 ειδικών συμβασιούχων αστυνομικών για αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, μετά και την έγκριση του σχετικού νόμου στην προηγούμενη συνεδρία της Ολομέλειας.

Υπέρ των κανονισμών τάχθηκαν 22 βουλευτές και 12 εναντίον.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κόντρες και αντιπαραθέσεις στην Ολομέλεια

Σύμφωνα με όσα είχαν αναφερθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, οι συμβασιούχοι ειδικοί αστυνομικοί θα τοποθετηθούν στην Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας Κύπρου.

Ο αριθμός συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών που θα προσληφθούν ανέρχεται στους 300 και η εποπτεία τους θα ανατεθεί σε αστυνομικούς που κατέχουν τον βαθμό του λοχία.

Οι συμβασιούχοι ειδικοί αστυνομικοί θα προσλαμβάνονται για αρχική περίοδο υπηρεσίας διάρκειας 18 μηνών η οποία θα δύναται να ανανεωθεί μια φορά για περαιτέρω χρονική περίοδο δέκα μηνών.

Τα καθήκοντά τους θα περιορίζονται σε θέματα μετανάστευσης, δηλαδή στην επιτήρηση σημείων διέλευσης παράτυπων μεταναστών κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής, στον έλεγχο παράτυπων μεταναστών και παράνομης εργοδότησης τους, στη μεταφορά και συνοδεία παράτυπων μεταναστών, στην περιφρούρηση και φύλαξη κέντρων υποδοχής ή φιλοξενίας αιτητών ασύλου ή χώρων κράτησης παράτυπων μεταναστών και στις διαδικασίες απέλασης παράτυπων μεταναστών.

Τα προσόντα πρόσληψης καθορίστηκαν κατ’ αναλογία των όσων ισχύουν και εφαρμόζονται στην Εθνική Φρουρά για την πρόσληψη των Συμβασιούχων Οπλιτών (ΣΥΟΠ).

Η Βουλή απέρριψε με 12 ψήφους υπέρ και 22 εναντίον τροπολογία του Άριστου Δαμιανού εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ, που είχε ως σκοπό τη διεύρυνση των προσόντων που πρέπει να κατέχουν οι υποψήφιοι για πρόσληψη ως ειδικοί συμβασιούχοι αστυνομικοί με την προσθήκη της προϋπόθεσης της προηγούμενης επιτυχίας σε ψυχομετρική εξέταση, η οποία θα διεξάγεται στα πρότυπα που διεξάγονται οι ψυχομετρικές εξετάσεις για την πρόσληψη αστυνομικών και ειδικών αστυνομικών.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης τάχθηκε εναντίον της τροπολογίας αναφέροντας ότι η Κυβέρνηση ζητά να προσλάβει επειγόντως τους ειδικούς αστυνομικούς αφού αντιμετωπίζει ένα σοβαρότατο θέμα η Κυπριακή Δημοκρατία. Παράλληλα είπε ότι ζητούν επιτακτικά την αλληλεγγύη της ΕΕ στο πρόβλημα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι επί της ουσία μπορεί να έχει βάση η τροπολογία, ωστόσο στην παρούσα φάση αντιμετωπίζεται ένα επείγον εθνικό πρόβλημα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι όσοι δεν θέλουν να γίνονται τα ψυχομετρικά τεστ θα πρέπει να παρακαλούν και να προσεύχονται να μην υπάρξει έστω και ένα ατυχές συμβάν γιατί θα πρέπει να λογοδοτήσουν.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου είπε ότι συμφωνεί ότι οι κανονισμοί είναι γραμμένοι εκβιαστικά, πρόχειροι και αφήνουν κενά, ωστόσο ανέφερε ότι δεν μας παίρνει ο χρόνος, η όλη ιστορία πρέπει να τελειώσει, αφού η Κύπρος έχει γίνει ξέφραγο αμπέλι.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ - Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι οι ειδικοί αστυνομικοί προσλαμβάνονται με τον τρόπο που προσλήφθηκαν οι 3000 ΣΥΟΠ χωρίς ψυχομετρικά τεστ. Ζήτησε γενικά να αφαιρεθούν τα ψυχομετρικά τεστ, αφού όπως είπε αφαιρούμε εργαλεία που δίνουμε στην Αστυνομία και στο τέλος δεν βρίσκουμε άκρη.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης, ανέφερε ότι τάσσεται εναντίον της τροπολογίας του ΑΚΕΛ αφού θα επιμηκύνει τη διαδικασία για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η Βουλευτής των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου τάχθηκε υπέρ της τροπολογίας του ΑΚΕΛ και εναντίον των κανονισμών, αναφέροντας ότι η πρόσληψη των αστυνομικών δεν θα κάνει τίποτε για να εμποδίσει την παράτυπη μετανάστευση, αφού θα βρίσκονται ήδη στο έδαφος της ΚΔ. Είπε επίσης ότι όσοι τάσσονται υπέρ στο να οπλιστούν κάποιοι και να μπουν στην πράσινη γραμμή χωρίς ψυχομετρικά τεστ θα είναι υπεύθυνοι για όποιο επεισόδιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε ότι θα πρέπει «να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε ποιους δίνουμε όπλα».

Ο κ. Τορναρίτης αντέτεινε ότι θα υπάρχει ειδική εκπαίδευση πολλών εβδομάδων, ενώ σημείωσε ότι τα 18χρονα παιδιά μας τα στέλνουμε στρατό, οπλοφορούν και έρχονται ενώπιον πολλών κινδύνων.  

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home