Πάνε με τεστ κάθε βδομάδα για το πρόβλημα στα γηροκομεία

Πάνε με τεστ κάθε βδομάδα για το πρόβλημα στα γηροκομεία

Η γραμμή στη συνάντηση επιδημιολόγων - ΠτΔ - Σχόλιο από το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Το δεύτερο κύμα κορωνοϊού στην Κύπρο έφερε μια άλλη τεράστια «πληγή». Τα απανωτά κρούσματα σε δομές ηλικιωμένων και οίκους ευγηρίας. Με τα δεδομένα που διαμορφώνονται ο covid χτυπά τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και οι αρμόδιοι τρέχουν να βρουν λύσεις.

Το μείζον θέμα των οίκων ευγηρίας συζητήθηκε και στη χθεσινή πρωϊνή σύσκεψη των επιδημιολόγων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπου αναλύθηκε η κατάσταση και καταστάλαξαν σε αποφάσεις.

Λίγο προτού τα μέτρα κωδικοποιηθούν σε νέα συνάντηση την Παρασκευή το πρωί, στο Προεδρικό, το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας δρ Πέτρος Καραγιάννης μιλώντας στην Offsite τόνισε ότι το πρόβλημα με την έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού στα γηροκομεία θα λυθεί μόνο μέσω με τεστ κάθε εβδομάδα. Στα τεστ αυτά σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη θα υποβάλλονται τόσο το προσωπικό, όσο και οι ένοικοι. 

Αυτή είναι η γραμμή

Σημειώνεται ότι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η γραμμή που τέθηκε στη σύσκεψη επιδημιολόγων - Προέδρου για την κατάσταση στα γηροκομεία είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων και εργαστηριακών εξετάσεων.

Η Offsite επικοινώνησε με το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας όπου ζητήσαμε τις απόψεις τους για την κατάσταση στα γηροκομεία με τον κορωνοϊό. Εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου ανέφερε ότι  το κράτος πρέπει  να εντατικοποιήσει τους ελέγχους στα γηροκομεία και να τα στηρίξει με οποιοδήποτε κόστος. Όπως μας λέχθηκε, «χωρίς στήριξη τα γηροκομεία θα έχουν τεράστιο πρόβλημα». 

«Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση»

Σε σχέση με τα δεδομένα, ο εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας μάς είπε ότι «προφανώς κάποιοι δεν πρόσεχαν και αυξήθηκαν τα κρούσματα. Από τη στιγμή που έχουν απαγορευτεί οι επισκέψεις ή έχουν μειωθεί κατ’ελάχιστο, σημαίνει ότι ο ιός εισχωρεί στα γηροκομεία από το προσωπικό ή τους ιδιοκτήτες - δεν υπάρχει άλλη εξήγηση».

Σημειώνεται ότι χθες Τετάρτη από το σύνολο των 254 κρουσμάτων, τα 35 προέκυψαν  από το γηροκομείο Κλημέντιο στην Λευκωσία (Άγιος Αντώνιος). Είχε εντοπιστεί θετική με rapid test μια εργαζόμενη και μέσω κινητής μονάδας έγινε χθες επιτόπου δειγματοληψία σε όλους (109 άτομα). Τα πλείστα από τα θετικά είναι ηλικιωμένοι.

 

Home