Πάνε όλοι βουνά: 100% πληρότητα σε αγροτουρισμό,80% σε ξενοδοχεία

Πάνε όλοι βουνά: 100% πληρότητα σε αγροτουρισμό,80% σε ξενοδοχεία

Αγγίζει το 100% η πληρότητα στα αγροτουριστικά καταλύματα - Καλά το νούμερα και στα ξενοδοχεία (ΤΙΜΕΣ)

Της Μύριας Γεωργίου

Οι Κύπριοι φαίνεται πως φέτος επέλεξαν τα ορεινά για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Παρόλο που λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού υπήρξε αισθητή μείωση στην επισκεψιμότητα και πληρότητα των θερέτρων στις ορεινές περιοχές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια,  εντούτοις τα πράγματα φαίνεται να  αλλάζουν κάπως, αφού όπως ανέφερε στην Offsite Λειτουργός της Κυπριακής Εταιρείας Αγροτουρισμού, την περίοδο του Αυγούστου η πληρότητα σε αρκετά αγροτουριστικά καταλύματα φαίνεται να αγγίζει το 100%.

Άξιο αναφοράς είναι επίσης το γεγονός πως η αγάπη των ντόπιων για τις κοινότητες Τροόδους  δεν επέτρεψε να παρουσιαστεί μεγάλη πτώση στην τουριστική κίνηση, αφού όπως δήλωσε Λειτουργός τουριστικής ανάπτυξης και προβολής Τροόδους, το καλοκαίρι ήταν πάντοτε μια περίοδος που προσέλκυε ντόπιο κόσμο στο Τρόοδος και οι περιοχές αυτές  ουδέποτε εξαρτιόνταν από ξένους τουρίστες.

Εν μέσω πανδημίας και όλων των αρνητικών που επέφερε, φάνηκαν και κάποια θετικά στοιχεία για τις ορεινές περιοχές. 

Σε ποιους τομείς επηρεάστηκαν οι αγροτικές περιοχές από την πανδημία, τι γίνεται φέτος με τα αγροτουριστικά καταλύματα και ποιες είναι οι δημοφιλείς περιοχές που επέλεξαν φέτος οι Κύπριοι για της διακοπές τους.

1

Ο λειτουργός τουριστικής ανάπτυξης και προβολής Τροόδους, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου μιλώντας στην Offsite ανέφερε ότι όσον αφορά τις Κοινότητες Τροόδους, Σολέας, Μαραθάσας, Πιτσιλιάς, Πλατεία Τροόδους, όπου η κατάσταση για όλες είναι περίπου η ίδια, φέτος η πληρότητα βρίσκεται περίπου στο 70-80% και σε σύγκριση με την περσινή χρονιά ,υπήρξε  δηλαδή  μείωση της τάξης του 30-20%.

Η αγάπη των ντόπιων

Όπως σημείωσε ο κ Κωνσταντίνου, τα ορεινά γενικότερα δεν εξαρτιόνταν από ξένους τουρίστες την καλοκαιρινή περίοδο, διαχρονικά δεν είχαν σχεδόν καθόλου τουρίστες την καλοκαιρινή περίοδο, διότι οι ξένοι τουρίστες επέλεγαν περισσότερο τις παραλιακές περιοχές.

Όσον αφορά τους Κυπρίους η πληρότητα βρίσκεται περίπου στο 70-80%. Το Τρόοδος διαχρονικά το καλοκαίρι δουλεύει με τους ντόπιους, είναι προορισμός για τους Κυπρίους, άρα η απαγόρευση πτήσεων και η μη προσέλευση ξένων τουριστών δεν επηρέασε σε μεγάλο βαθμό  καθότι δεν ήταν παραδοσιακός προορισμός για ξένους το καλοκαίρι, ανέφερε.

3

Που επηρέασε ο κορωνοϊός

Όπως συμπλήρωσε ο κ Κωνσταντίνου, υπάρχει μείωση όσον αφορά τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως για παράδειγμα κάποιους συνταξιούχους οι οποίοι ήταν παραδοσιακοί πελάτες στο Τρόοδος και φέτος επέλεξαν να μην έρθουν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Επίσης το γεγονός ότι δεν έγιναν καθόλου εκδηλώσεις στην περιοχή, όπως και η μείωση των τραπεζιών στα εστιατόρια και καφετερίες συνέβαλαν αρνητικά στην κίνηση διότι αρκετός κόσμος ήρθε στην περιοχή αλλά έμεινε είτε περιορισμένος στα σπίτια του είτε στα ξενοδοχεία, δηλαδή ο κόσμος δεν κυκλοφορεί όπως τις προηγούμενες χρονιές.

«Η κύρια αλλαγή είναι στον μη  συνωστισμό, ο κόσμος έρχεται αλλά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού είναι πιο μαζεμένος.»

Αρνητικά επηρέασε επίσης το γεγονός ότι όλοι οι κατασκηνωτικοί χώροι στο Τρόοδος παρέμειναν κλειστοί φέτος, σε αντίθεση με άλλες χρονιές  που έρχονταν οι γονείς να δουν τα παιδιά τους, οι κατασκηνωτές επισκέπτονταν τις κοινότητες για να αγοράσουν προμήθειες από τα τοπικά μαγαζιά. Έτσι φέτος φάνηκε μια αισθητή μείωση τουλάχιστο σε κάποιους τομείς αφού δεν υπήρξαν καθόλου κατασκηνωτές σε κανένα κατασκηνωτικό χώρο.

Όμως σε γενικές γραμμές, όπως σημείωσε ο κ Κωνσταντίνου, δεν ισχύει η ίδια εικόνα με τις παραλιακές περιοχές που εξαρτιόνταν σε μεγάλο βαθμό από ξένους τουρίστες.

4

Οι ενέργειες για προσέλκυση κόσμου

Έχουν γίνει αρκετές  ενέργειες όπως ραδιοφωνικές και ηλεκτρονικές διαφημίσεις σε μέσα μαζικής ενημέρωσης για προσέλκυση κόσμου για το Τρόοδος, αυτό γινόταν κάθε χρόνο απλά φέτος έγινε σε πιο μεγάλη ένταση διότι το καλοκαίρι ήταν πάντοτε μια περίοδος που προσέλκυε κόσμο στο Τρόοδος, ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου.

5

Τι γίνεται με τα αγροτουριστικά καταλύματα 

Η Εύη Παναγιώτου, Λειτουργός της Κυπριακής Εταιρείας Αγροτουρισμού ανέφερε στην Offsite ότι όσον αφορά τα αγροτουριστικά καταλύματα, οι πληρότητες ήταν χαμηλότερες, κυρίως τον Ιούλιο, όμως τον Αύγουστο είναι καλύτερα τα πράγματα και υπάρχουν αρκετές κρατήσεις. 

Σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο η πληρότητα είναι λίγο πιο κάτω λόγω της πανδημίας αλλά ιδιαίτερα τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου είναι όλα σχεδόν με 100% πληρότητα.

Φαίνεται πως κόσμος νιώθει ασφάλεια και δεν διστάζει να πάει για διακοπές στα αγροτουριστικά καταλύματα διότι είναι μικρές μονάδες και απομακρυσμένες σε ορεινές περιοχές, σημείωσε η κ Παναγιώτου.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις επιλογές για αγροτουριστικά καταλύματα

5

Οι δημοφιλείς προορισμοί

Τα πιο δημοφιλή χωριά είναι ο Καλοπαναγιώτης, η Κυπερούντα, το Όμοδος, το Βουνί, η Κακοπετριά, η Λαόνα, τα γύρω χωριά κοντά στον Ακάμα, η Δρούσια ο Κάθηκας η Καλλέπεια, και το Γουδί.

Δείτε πιο κάτω τα ξενοδοχεία στα ορεινά που βρίσκονται στον κατάλογο του ΠΑΣΥΞΕ και τις τιμές που προσφέρουν

1

2

1

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ

Home