Πάνω από 18 χιλ. οικιακές βοηθοί στην Κύπρο - Διαδικασία εγγραφής

Πάνω από 18 χιλ. οικιακές βοηθοί στην Κύπρο - Διαδικασία εγγραφής

Ποιος είναι ο κατώτατος μισθός

Αρκετά σημαντικός είναι ο αριθμός των γυναικών που έρχονται στην Κύπρο από τρίτες χώρες για να εργαστούν ως οικιακές βοηθοί. Αφήνουν πίσω τους τις χώρες και τις οικογένειες τους για ένα πολύ καλύτερο μισθό στοχεύοντας με την επιστροφή τους στην χώρα τους να έχουν καλύτερες συνθήκες ζωής. Εργάζονται σε ηλικιωμένα πρόσωπα, άτομα με προβλήματα υγείας ή οικογένειες με παιδιά. 

Η ιστοσελίδα μας επικοινώνησε με την Διοικητική λειτουργό του τμήματος αρχείου πληθυσμού και μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Μαρία Φωτίου και μας ανέφερε πως στην Κύπρο μέχρι το τέλος του Μαρτίου 2020 έχουν δοθεί 18299 άδεις για οικιακές βοηθούς οι οποίες βρίσκονται σε ισχύ. 

Σε ερώτηση για το πόσα χρόνια μια οικιακή βοηθός μπορεί – δικαιούται – να μείνει στο ίδιο σπίτι, η  κ. Φωτίου μας έχει αναφέρει πως πλέον έχει αρθεί ο χρονικός περιορισμός και υπάρχει μόνο ο περιορισμός στον αριθμό εργοδοτών. 

Ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για να έχει κάποιος οικιακή βοηθό;

Εάν κάποιος επιθυμεί να προσλάβει για βοήθεια κάποια κοπέλα για βοήθεια στο σπίτι, η κ. Φωτίου ανέφερε πως οποιοσδήποτε μπορεί να υποβάλει αίτηση στο τμήμα μετανάστευσης, όπου εκεί μπορεί να βρει όλες τις σχετικές πληροφορίες . Δικαιούχοι είναι ηλικιωμένοι, ασθενείς και οικογένειες με παιδιά, εάν οι γονείς εργάζονται.

Βρείτε ΕΔΩ την αίτηση.

Σημειώνεται ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο δεν απαιτείται πλέον η καταβολή τραπεζικής εγγύησης για την απασχόληση οικιακής βοηθού.

Διαδικασία

1. Η αίτηση "MDW1" για την έκδοση Άδειας Eισόδου και Προσωρινής Άδειας Παραμονής και Eργασίας υποβάλλεται στο Tμήμα Aρχείου Πληθυσμού και Mετανάστευσης από τον προτιθέμενο εργοδότη, μέσω του οικείου Eπαρχιακού Kλιμακίου της Υπηρεσίας Aλλοδαπών και Mετανάστευσης της Aστυνομίας ή στα Κεντρικά Γραφεία του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης για την επαρχία Λευκωσίας.

2. Οι εργοδότες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη διαδικασία EURES δηλαδή να δημοσιεύσουν κενή θέση στον ημερήσιο εγχώριο τύπο σε περίοπτο σημείο σε δύο τουλάχιστον εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας και να καταχωρήσουν κενή θέση στο σύστημα EURES της Ε.Ε. για περίοδο 3 εβδομάδων.

3. Οι εργοδότες που πληρούν τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στην παράγραφο Α2 πιο πάνω απαλλάσσονται από τη διαδικασία αυτή.

Εγγραφή

1. Οι υπήκοοι τρίτων χωρών πρέπει εντός 7 ημερών από την ημερομηνία άφιξής τους να προβούν στην εγγραφή τους στο οικείο Επαρχιακό Κλιμάκιο της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας ή στα Κεντρικά Γραφεία του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης για την επαρχία Λευκωσίας. Κατά την εγγραφή λαμβάνονται τα βιομετρικά στοιχεία του αιτητή (δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφία).

Σημειώνουμε ότι συνήθως οι πιο πάνω διαδικασίες διεκπεραιώνονται από Γραφεία Ευρέσως Εργασίας στα οποία καταφεύγουν οι ενδιαφερόμενοι. 

Όσον αφορά για τον μισθό της κάθε οικιακής βοηθού, η κ. Φωτίου ανέφερε στην Offsite πως θα πρέπει να τηρούνται οι όροι του Συμβολαίου απασχόλησης για τις ώρες εργασίας και πως ο κατώτατος ακαθάριστος μισθός είναι €460.00 (ακάθαρτα). Σημειώνουμε ότι ο μισθός διαφέρει ανάλογα με την χώρα προέλευσης της εργαζόμενης, ανάλογα με τις συμφωνίες που υπάρχουν ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και την κάθε χώρα. 

Δυστυχώς ένα σοβαρό πρόβλημα που παρατηρείται στην χώρα μας είναι τα περιστατικά βίας σε βάρος γυναικών που εργάζονται ως οικιακοί βοηθοί, που δυστυχώς δεν είναι σπάνια. Εάν τους ασκηθεί βία ή εάν κάποιος γνωρίζει για κάποιο σχετικό περιστατικό, μπορεί να αποταθεί στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων ή ακόμα και στην Αστυνομία για καταγγελία.

Της Μικαέλλας Μέσσιου

Home