Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πάνω από 30 χιλ. τηλεφωνήματα στο Εθνικό Κέντρο Διαχ. Κρίσεων

Offsite Team -
28.04.2020

Πάνω από 30 χιλ. τηλεφωνήματα στο Εθνικό Κέντρο Διαχ. Κρίσεων

Thumbnail
4 χιλιάδες άτομα αναμένεται να επαναπατριστούν μέχρι τέλος Απριλίου, λέει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ

Από τις 21 Μαρτίου που τέθηκαν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα σε ό,τι αφορά την άφιξη προσώπων στην Κυπριακή Δημοκρατία έχουν επαναπατριστεί λίγο πάνω από 3000 άτομα και, βάσει του προγράμματος πτήσεων που υπάρχει, μέχρι το τέλος Απριλίου αναμένεται ότι θα έχουν επαναπατριστεί 4000 πρόσωπα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Σαμουήλ.

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS <<<  

Μιλώντας το απόγευμα της Τρίτης, στο πλαίσιο διαδικτυακής συζήτησης που μεταδιδόταν ζωντανά από τη σελίδα των Global Shapers Nicosia στο Facebook, ο κ. Σαμουήλ είπε επίσης πως όταν έκλεισαν τα κυπριακά αεροδρόμια οι εγγραφές στην πλατφόρμα connect2cy έδειξαν ότι υπήρχαν Κύπριοι πολίτες σε 125 και πλέον χώρες ανά το παγκόσμιο, σε κάποιες μερικές χιλιάδες όπως είναι το ΗΒ και η Ελλάδα, σε κάποιες μερικές εκατοντάδες όπως είναι η Γερμανία, η Ολλανδία και οι ΗΠΑ και σε άλλες όπως είναι το Περού, η Αργεντινή και η Μοζαμβίκη ένα ή δυο άτομα.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των επαναπατρισθέντων που έχουν νοσήσει με COVID-19, με βάση τις εξετάσεις που τους έγιναν μετά την άφιξή τους στη Δημοκρατία, ο κ. Σαμουήλ είπε πως διαπιστώθηκε στο πλαίσιο των ελέγχων που γίνονται ότι κάποια από τα άτομα που επαναπατρίστηκαν είχαν τον ιό. Ο αριθμός αυτός είναι χαμηλός και ελεγχόμενος, 9 ή 10 κρούσματα, ανέφερε.

Ο κ. Σαμουήλ είπε πως ο αριθμός των ατόμων που εξέφρασαν την επιθυμία να επαναπατριστούν με βάση τις εγγραφές στην πλατφόρμα connect2cy ανέρχονται γύρω στις 19 χιλιάδες.

 

Ανέφερε πως βάσει των διαταγμάτων που εκδόθηκαν, το Υπουργείο Εξωτερικών αξιοποιώντας το δίκτυο των διπλωματικών αποστολών της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εξωτερικό, καταρτίζει καταλόγους δικαιούχων βάσει των οποίων ναυλώνονται πτήσεις για επαναπατρισμό.

Ο κ. Σαμουήλ είπε πως το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων που εδράζεται στο Υπουργείο Εξωτερικών έχει δεχτεί κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης πέραν των 30 χιλιάδων κλήσεων και έχει αντιμετωπίσει σωρεία θεμάτων.

Ανέφερε πως το Κέντρο ενεργοποιήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου όταν είχε διαπιστωθεί ότι η κρίση αυτή έπαιρνε έκταση και θα χρειαζόταν διαχείριση για ένα διάστημα πέραν των μερικών ημερών.  

Από το τέλος του Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα το Κέντρο λειτουργεί σχεδόν 18-20 ώρες της ημέρας, από τις 8 το πρωί μέχρι πολύ αργά το βράδυ αναλόγως των εξελίξεων, αναλόγως των τηλεφωνημάτων που δέχεται, επεσήμανε.

 

Σημείωσε πως σημαντικό μέρος της εργασίας που γίνεται σε αυτό το στάδιο αφορά την προσπάθεια επαναπατρισμού των συμπατριωτών μας αλλά και ξένων που έχουν την μόνιμη διαμονή τους στην Κύπρο. Είναι μια μεγάλη πρόκληση ιδιαίτερα διότι είναι συνυφασμένη η πρόοδος αυτής της προσπάθειας με την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας, πρόσθεσε.  

Ανέφερε πως ο επαναπατρισμός αυτός από την αρχή ως έχει σχεδιαστεί είναι ελεγχόμενος και σταδιακός. Παρακολουθούμε συνεχώς τις εξελίξεις στη χώρα μας και στο εξωτερικό και προσαρμόζουμε αυτό τον σχεδιασμό για να τον υλοποιούμε όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται, πρόσθεσε.

Ο κ. Σαμουήλ είπε ακόμη πως "έχουμε ήδη ξεκινήσει να επανεξετάζουμε τη στρατηγική στην οποία έχουμε κτίσει την εξωτερική μας πολιτική το τελευταίο διάστημα για να δούμε κατά πόσον θα πρέπει να γίνουν προσαρμογές και τροποποιήσεις για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στη μετά τον κορωνοϊό εποχή".

ΚΥΠΕ

Home