Πάνω από 600 Κύπριοι έχασαν τη ζωή τους από covid στη Βρετανία

Πάνω από 600 Κύπριοι έχασαν τη ζωή τους από covid στη Βρετανία

Βελτιώνονται πολύ τα πράγματα στη Βρετανία - Ψηλά στις προτιμήσεις των Βρετανών για διακοπές η Κύπρος

Του Μίμη Χριστοφόρου

Πολύ βαρύ ήταν το χτύπημα της πανδημίας του κορωνοϊού και για την κυπριακή παροικία στη Μεγάλη Βρετανία. Η Offsite επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας του Ηνωμένου Βασιλείου για να μάθει τις απώλειες, τις δυσκολίες που πέρασαν, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά και το πώς είναι σήμερα τα πράγματα μετά τους μαζικούς εμβολιασμούς. Θα έρθουν στην Κύπρο φέτος το καλοκαίρι οι Κύπριοι της Αγγλίας;

ρσββη

Πάνω από 600 οι θάνατοι Κυπρίων από τον κορωνοϊό

Όπως μας ανέφερε ο κ. Καραολής, η τελευταία ενημέρωση για τους θανάτων ομογενών από κορωνοϊό (Ελληνοκυπρίων, Τούρκοκυπρίων και Μαρωνιτών) μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, ήταν ότι 630 άτομα.

Πιο συγκεκριμένα, 582 άτομα ζούσαν στο Λονδίνο και 48 εκτός Λονδίνου.  

Βελτιώθηκε η κατάσταση

Όπως μας εξήγησε ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας του Ηνωμένου Βασιλείου, τα πράγματα στην Μεγάλη Βρετανία έχουν βελτιωθεί. Η κυβέρνηση προχωρεί πολύ καλά με το πρόγραμμα εμβολιασμού και έχουν καλέσει μέχρι στιγμής άτομα ηλικίας μέχρι 42 ετών.

"Όσον αφορά τις χαλαρώσεις μπορούμε να βρεθούμε σε εξωτερικό χώρο μέχρι άτομα και θα υπάρξει χαλάρωση μέχρι τέλος του Μάη σε άτομα και μέχρι μέσα στο σπίτι".

Πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας

Ο κ. Καραολής μας ενημέρωσε ότι η ομοσπονδία διοργάνωσε ένα πρόγραμμα διαφώτισης για την παροικία για τα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού στέλνοντας πληροφορίες ενθαρρύνοντας τον εμβολιασμό και σε αυτή την καμπάνια, όπως μας είπε, συμμετείχαν ο Λόρδος Άδωνης, κύπριος στην Βουλή των Λόρδων κ.α.

Πλήρωσαν το τίμημα οι επιχειρηματίες

Τα πράγματα είναι δύσκολα για τους επιχειρηματίες αλλά δεν κτυπήθηκε η παροικία διαφορετικά από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις στην Αγγλία. Όλες οι επιχειρήσεις γενικότερα εδώ στην Αγγλία έχουν τα ίδια προβλήματα, σημείωσε

Η κυβέρνηση με τα διάφορα προγράμματα βοηθά τις επιχειρήσεις και φυσικά βοηθά η χαλάρωση των μέτρων με το άνοιγμα των επιχειρήσεων αυτών. "Δυστυχώς όμως τα πράγματα παραμένουν δύσκολα".

Ταξίδια αναψυχής και κάθοδος στην Κύπρο 

Προχωρά αρκετά καλά το πρόγραμμα εμβολιασμού στην Αγγλία έτσι μέχρι το καλοκαίρι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού της Αγγλίας θα εμβολιαστεί και αναμένεται από την βρετανική κυβέρνηση να ανακοινώσει από πότε θα επιτραπούν τα ταξίδια αναψυχής στο εξωτερικό. "Επειδή η κυβέρνηση ακόμα δεν το έχει ανακοινώσει και αναμένεται σε μερικές εβδομάδες και όταν ανακοινωθεί θα ξεκινήσουμε να κλείνουμε για διακοπές". Υπολογίζεται τον ερχόμενο Ιούλιο.

Πολλά άτομα της παροικίας επειδή δεν μπορούσαν να το πράξουν πέρσι έτσι θα επιχειρήσουν να έρθουν στο νησί φέτος. Πολλοί δεν πήγαν διακοπές αυτό το χρόνο και δεν πήγαν κάπου αλλού, έμειναν στην Αγγλία άρα πολλοί επιθυμούν να κάνουν διακοπές, μας τόνισε ο κ. Καραολής. 

Καλή η φήμη για την εικόνα της Κύπρου στην Αγγλία

"Όσον αφορά διαφημιστικά η Κύπρος ακούγεται πολύ, ως τουριστικό προορισμός, και δεν ακούγονται άλλες χώρες"- ελπίζω ότι θα έρθουν στην Κύπρο όμως όπως και οι Κύπριοι της παροικίας έτσι και οι βρετανοί περιμένουν να δουν πως θα έρθουν τα πράγματα και πότε θα ανακοινώσει η κυβέρνηση τα ταξίδια αναψυχής".

Το γεγονός ότι η Κύπρος βγήκε νωρίς και είπε ότι δέχεται τουρίστες αυτό ακούστηκε πολύ καλά στα αυτιά των Κυπρίων της παροικίας αλλά και των Βρετανών, σημείωσε.   

Home