Παντελίδης: Εντατικό πρόγραμμα εργασιών ΔΕΑ το 2020

Παντελίδης: Εντατικό πρόγραμμα εργασιών ΔΕΑ το 2020

"Υπάρχει συνεχής ροή πληροφοριών"

Τα λείψανα 42 αγνοουμένων ταυτοποιήθηκαν το 2019 στο πλαίσιο του προγράμματος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ) σε σύγκριση με 71 το 2018. Ο αριθμός των ατόμων που εκτάφηκαν κατά την περσινή χρονιά από τα συνεργεία της Επιτροπής ήταν 28 σε σύγκριση με 13 το 2018, σύμφωνα με τα αριθμητικά και στατιστικά στοιχεία της ΔΕΑ. Με βάση τα στοιχεία αυτά μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019 ταυτοποιήθηκαν 700 Ελληνοκύπριοι αγνοούμενοι, ενώ 810 συνεχίζουν να αγνοούνται. Σε ό,τι αφορά τους Τουρκοκύπριους αγνοούμενους ταυτοποιήθηκαν 269 και συνεχίζουν να αγνοούνται 223.

 

Ο εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς στη ΔΕΑ Λεωνίδας Παντελίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως υπάρχει συνεχής ροή νεότερων πληροφοριών για πιθανούς χώρους ταφής, ενώ ανασύρονται και παλαιότερες πληροφορίες προς αξιοποίηση. "Έχουμε εντατικό πρόγραμμα εργασιών για το 2020 και θα προχωρήσουμε ολοταχώς", υπογράμμισε.

«Δεν κινδυνεύουμε να εξαντληθούν οι υποθέσεις και να κάτσουμε με δεμένα τα χέρια. Εχουμε εντατικοποιήσει τη δραστηριότητά μας. Έχουμε οκτώ συνεργεία, τα οποία θα συνεχίσουν να δουλεύουν εντατικά μέσα στο νέο χρόνο. Δεν έχουμε έλλειψη πληροφοριών. Έχουμε ενισχύσει την ερευνητική μας ομάδα κατά πολύ και ως γραφείο του Ε/κ εκπροσώπου και το ίδιο κάνουν και οι Τ/κ. Έχουμε υποψήφιους χώρους όπου θα πάμε για έρευνες και ξέρουμε τι θα κάνουμε τους επόμενους μήνες και ελπίζουμε ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα», είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Παντελίδης.

 

Πρόσθεσε πως εφτά από τα συνεργεία εργάζονται στις κατεχόμενες περιοχές και ένα στις ελεύθερες. «Οι δυο συντονιστές ανασκαφών κάνουν μια ιεράρχηση των υποθέσεων και στέλνουν τα συνεργεία στις τοποθεσίες όπου γίνονται οι έρευνες», επεσήμανε, σημειώνοντας πως αυτή την περίοδο εργάζονται στον Καραβά, στον κήπο του Τεκκέ και στην περιοχή των φυλακών στην κατεχόμενη Λευκωσία, σε ένα σημείο στη νεκρή ζώνη και στον Τράχωνα. Χθες, σημείωσε, ξεκίνησαν και εργασίες στα Περβόλια Λάρνακας, όπου είχαν ανευρεθεί οστά σε θαλάσσια περιοχή, τα οποία μπορεί να αφορούν αγνοούμενο.

 

«Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια από τα συνεργεία, τους ερευνητές, τους αρχαιολόγους, τους γενετιστές, τους ανθρωπολόγους. Υπάρχει συνεχής ροή και νεότερων πληροφοριών αλλά ανασύρουμε και παλαιότερες πληροφορίες. Οι πληροφορίες που δόθηκαν το 1974, 1975, 1976 από ανθρώπους που είχαν γνώση των γεγονότων από πρώτο χέρι ήταν σημαντικές. Έχουμε και ανώνυμους μάρτυρες που τηλεφωνούν, υπάρχουν και άτομα που τηλεφωνούν εκ μέρους κάποιων άλλων. Δεν έχουν στερέψει οι πληροφορίες», σημείωσε ο κ. Παντελίδης.

ΚΥΠΕ

Home