Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Παραδοσιακά Παιχνίδια της Κύπρου στον Κατάλογο UNESCO

Offsite Team
- 06.12.2022

Παραδοσιακά Παιχνίδια της Κύπρου στον Κατάλογο UNESCO

Για διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Στο Ραμπάτ του Μαρόκου, πραγματοποιήθηκε η Δέκατη Έβδομη Σύνοδος της Διακυβερνητικής Επιτροπής (28 Νοεμβρίου - 3 Δεκεμβρίου 2022) της UNESCO για την εφαρμογή της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.  Το Διεθνές Φεστιβάλ Tocatì και τα Παραδοσιακά Παιχνίδια της Κύπρου περιλήφθηκαν στον Κατάλογο Καλών Πρακτικών της UNESCO για διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ανακοίνωση που στάληκε την Τρίτη στα ΜΜΕ αναφέρει ότι η συμμετοχή της Κύπρου στον Κατάλογο Καλών Πρακτικών UNESCO  με την εγγραφή Tocatì είναι αξιοσημείωτη.

"Συμβάλλει στη διαφύλαξη και προώθηση των παραδοσιακών παιχνιδιών και αθλημάτων σε ανθρώπους όλων των ηλικιών, οδηγώντας επίσης και σε ένα  δίκτυο αξίας μέσω της συνεργασίας με εμπνευσμένους συνεργάτες από την Κύπρο και το εξωτερικό", αναφέρεται.

Το Tocatì φιλοξενείται κάθε χρόνο στην Βερόνα της Ιταλίας και είναι πρόγραμμα με πολυεθνική εφαρμογή (Βέλγιο, Κύπρος, Κροατία, Γαλλία και Ιταλία) για τη διαφύλαξη των παραδοσιακών παιχνιδιών και αθλημάτων. 

Συγκεκριμένα, το κοινό πρόγραμμα Tocatì αναπτύσσεται με την πάροδο των ετών χάρη σε ένα διεθνές δίκτυο κοινοτήτων, ομάδων και ατόμων, συμπεριλαμβανομένων επαγγελματιών και φορέων παραδοσιακών παιχνιδιών και αθλημάτων και υποστηρίζεται από τοπικούς, εθνικούς και διεθνείς φορείς και συλλόγους, συμπεριλαμβανομένου του Λαογραφικού Ομίλου «Κτήμα» – Πάφου της Κύπρου.

Από το 2018, η Κύπρος εκπροσωπείται στο δίκτυο και το Φεστιβάλ Tocatì από τον Λαογραφικό Όμιλο «Κτήμα» - Πάφου και συμμετέχει σε εκδηλώσεις παραδοσιακών παιχνιδιών, πολιτιστικές εκδηλώσεις με τα μουσικοχορευτικά του συγκροτήματα και παρουσιάζει μέσα από σεμινάρια και εργαστήρια την έρευνά του για την τεκμηρίωση και τη διατήρηση των κυπριακών παραδοσιακών παιχνιδιών.

"Συνεχίζοντας να παίζουν αυτά τα παιχνίδια, οι παλαιότερες γενιές μεταδίδουν τις αξίες τους στις νεότερες. Η πειθαρχία στους κανόνες του παιχνιδιού, ο σεβασμός στους συμπαίκτες και αντιπάλους, το πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας που αναπτύσσεται, αποτελούν ζωντανά παραδείγματα πολιτιστικής κληρονομιάς για τη νέα γενιά", αναφέρεται.

Άξιο αναφοράς είναι ότι η δραστηριοποίηση με τα παραδοσιακά παιχνίδια και αθλήματα στην Κύπρο παρατηρείται έντονα την περίοδο του Πάσχα, ως ανάγκη των ανθρώπων να εκδηλώσουν τη χαρά τους για αυτήν τη σημαντική χριστιανική γιορτή.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι πολλά από τα πασχαλινά παιχνίδια έχουν αρχαιοελληνικές και βυζαντινές ρίζες, αποδεικνύοντας έτσι την ιστορική συνέχεια της παράδοσης και τη σημασία της κοινωνικοποίησης και της συλλογικής διασκέδασης σε σημαντικές γιορτές και εκδηλώσεις των ανθρώπων.

Κάποια, από τα παραδοσιακά παιχνίδια που επιβιώνουν μέχρι σήμερα είναι οι Αυγουλοδρομίες (Αυγοδρομία), Αππίσεν ο Κάμιλος (Η Καμήλα Πήδηξε), Ζίζυρος, (Το) Λιγκρίν, ο Βάτραχος, οι Γαουροδρόμιες (Γαϊδουροδρομίες), (Το) Διτζιήμιν (Σήκωμα της πέτρας), το Γέμισμα της Σταμνάς, το Μαντήλι και η Σούσα (Κούνια). Με πρωτοβουλία του Λαογραφικού Ομίλου «Κτήμα» Πάφου, τα Παραδοσιακά Πασχαλινά Παιχνίδια εγγράφηκαν στον Εθνικό Κατάλογο της Κύπρου το 2017, σε συνεργασία με τις κοινότητες Γιόλου, Μηλιού, Λετύμπου, Στρουμπί, Κισσόνεργα, Τάλα, Τσάδα, Παναγιά, Αμαργέτη, Χλώρακα, Χολέτρια, Έμπα, Πωμός και Νέο Χωρίο.

ΚΥΠΕ

Home