Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Παράνομη ή όχι η κάμερα στο αυτοκίνητο; - Τι ισχύει στην Κύπρο

του Έκτορα Γεωργίου
- 15.09.2019

Παράνομη ή όχι η κάμερα στο αυτοκίνητο; - Τι ισχύει στην Κύπρο

Thumbnail
Οι αρμόδιοι απαντούν στην Offsite

Μπορεί το σενάριο να έχουμε κάμερα στο αυτοκίνητο ή στη μοτοσυκλέτα για να καταγραφούμε την κυκλοφορία να φαντάζει μακρινό σενάριο, ωστόσο αυτή πρακτική έχει κάνει την εμφάνιση της στο νησί μας.

Σε κάποιες χώρες μάλιστα είναι υποχρεωτικό ενώ, σε κάποιες άλλες είναι απλά προαιρετικό. Τι συμβαίνει όμως στην Κύπρο;

Το τελευταίο διάστημα, παρατηρούμε το φαινόμενο dashboard cameras - όπως είναι ο όρος στα αγγλικά να εδραιώνεται.

Πολλά είναι τα ευτράπελα που συμβαίνουν καθημερινά στους κυπριακούς δρόμους έτσι προκειμένου να νιώθουμε ασφάλεια, θέλουμε να καταγράφουμε το κάθε συμβάν.

Είναι νόμιμο ή όχι να κυκλοφορούμε στο δρόμο με μία κάμερα και να καταγράφουμε τα πάντα; Και είναι δυνατόν να ανεβάζουμε στο διαδίκτυο ότι θέλουμε από αυτό το υλικό που έχουμε καταγράψει;

Η Offsite επικοινώνησε με την Αστυνομία και τον βοηθό Διευθυντή Τροχαίας Αρχηγείου Χάρη Ευριπίδου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν υφίσταται κάποια παρανομία αφού δεν υπάρχει κάποιο νομικό πλαίσιο. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό δεν είναι κάτι αρνητικό, καθώς σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, ίσως το βίντεο δώσει απαντήσεις για τις συνθήκες της σύγκρουσης.

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα ο δικηγόρος Μάριος Αναστασιάδης, επισήμανε ότι δεν υπάρχει θέμα παρανομίας, ενώ υπό προϋποθέσεις μπορεί το βίντεο από την κάμερα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μαρτυρικό υλικό στο Δικαστήριο.

Επιπλέον, το γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, τονίζει ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει το νομικό πλαίσιο που να διέπει την εν λόγω επεξεργασία αφετέρου είναι στην κρίση του Δικαστηρίου να αποφανθεί για την νομιμότητα του τεκμηρίου που σ’ αυτή την περίπτωση θα είναι το υλικό της κάμερας.

Η νομική βάση επεξεργασίας εικόνων και/ή ήχου από dash cams είναι η εκ των προτέρων συγκατάθεση των επηρεαζόμενων προσώπων και εάν πρόκειται για ανήλικες, η εκ των προτέρων συγκατάθεση των γονέων ή των νόμιμων κηδεμόνων τους.

Σε αντίθετη περίπτωση, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 5 του Κανονισμού 679/2016, η επεξεργασία εικόνων και/ή ήχου τρίτων προσώπων, ενήλικων και ανήλικων, χωρίς τη συγκατάθεση τους, παραβιάζει τις αρχές της νομιμότητας, του περιορισμού του σκοπού και της ελαχιστοποίησης, αφού:

(α) η εν λόγω επεξεργασία στερείται νομικής βάσης.

(β) το βιντεογραφημένο/οπτικό υλικό δεν συλλέγεται για καθορισμένο, ρητό και νόμιμο σκοπό.

(γ) συλλέγονται/καταγράφονται υπερβολικές, μη συναφείς και μη αναγκαίες εικόνες τρίτων προσώπων.

Έκτορας Γεωργίου

Home