Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Παρέμβαση Γιωρκάτζη: Τι αναφέρει για συνενώσεις Δήμων Λευκωσίας

Offsite Team -
02.03.2022 - 11:21

Παρέμβαση Γιωρκάτζη: Τι αναφέρει για συνενώσεις Δήμων Λευκωσίας

Δήμοι με ξεκάθαρους ρόλους - Το όραμά του

Σε τέσσερις  άξονες στηρίζει την ανάγκη για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης. Σε δήλωσή του με αφορμή συζήτησης της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής ο κ. Γιωρκάτζης τόνισε ότι:«Θέλουμε Δήμους με ξεκάθαρους ρόλους και αρμοδιότητες και με οικονομική ανεξαρτησία, που θα είναι σε θέση να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες, με χαμηλότερο κόστος σε βάθος χρόνου».

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Λευκωσίας, «η αστική Λευκωσία πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική. Για να το πετύχει αυτό επιβάλλεται να σχεδιάζεται και να λειτουργεί ενιαία σε όλα τα επίπεδα, πολεοδομικά, κυκλοφοριακά, έξυπνης πόλης, αλλά πρωτίστως στρατηγικά.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

 

  •  Η αστική περιοχή της πόλης είναι συγκεκριμένη και απαρτίζεται από τους Δήμους Στροβόλου, Αγλαντζιάς, Έγκωμης, Αγίου Δομετίου και Λευκωσίας. Μεταξύ των Δήμων αυτών υπάρχει χωροταξική συνάφεια και η απαιτούμενη κρίσιμη πληθυσμιακή μάζα. Υπάρχουν ομοιογενή χαρακτηριστικά, με κοινές δημογραφικές και κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις.
  • Κάθε πόλη επιβάλλεται να έχει ένα ξεκάθαρο οικονομικό μοντέλο πάνω στο οποίο να μπορεί να στηρίξει τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξή της σε βάθος χρόνου. Οι άλλες πόλεις της Κύπρου εστιάζουν στην παραθαλάσσια τουριστική βιομηχανία και τη ναυτιλία. Η Λευκωσία εκτός από Διοικητικό Κέντρο της χώρας πρέπει να έχει και το χαρακτήρα Πανεπιστημιούπολης και Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας.
  • Θέματα, όπως η βιώσιμη πολυτροπική κινητικότητα, η κυκλική οικονομία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, μπορούν να αποτελέσουν βασικό εργαλείο ανάπτυξης και προόδου.
  • Δίδεται η ευκαιρία για ενιαίο πολεοδομικό σχεδιασμό, για ενιαίο κυκλοφοριακό σχεδιασμό και για ενιαία εφαρμογή νομοθεσιών, είτε αυτές αφορούν πολεοδομικά ζητήματα είτε παρανομίες που σχετίζονται με το οδικό δίκτυο, την ηχορύπανση και άλλες.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο δεν πρέπει επίσης να παραγνωρίζονται οι συνέργειες και οι οικονομίες κλίμακας που θα προκύψουν από τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και τις ενοποιήσεις Δήμων, με τα συνεπακόλουθα οικονομικά οφέλη, για την πόλη και τους πολίτες μας.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

 

Καταλήγοντας ανέφερε: «Είναι βαθειά μου πεποίθηση ότι η Λευκωσία μπορεί να αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα αν όλες οι δυνάμεις της πόλης συνεργάζονται για τον ίδιο σκοπό και όχι αν ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Γι’ αυτό πιστεύω ότι από τον ενιαίο σχεδιασμό και λειτουργία της πόλης δεν πρέπει να απουσιάζει ή να εξαιρεθεί κανένας Δήμος της αστικής Λευκωσίας. Δεν θα είναι προς όφελος ούτε του ιδίου ούτε της πόλης στο σύνολό της, η επιλογή να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο, είτε μόνος είτε από κοινού με άλλους Δήμους της περιφέρειας».

Υπενθυμίζεται ότι στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί αύριο στην Ολομέλεια από τον Δήμο Λευκωσίας απουσιάζει ο Στρόβολος(υπάρχει τροπολογία ΔΗΣΥ για ένταξη του) ενώ υπάρχει και τροπολογία του ΑΚΕΛ για την Αγλαντζιά μέσω της οποίας ζητά να μην συνενωθεί με τον Μητροπολιτικό Δήμο Λευκωσίας αλλά με τα Λατσιά και το Γέρι. 

Διάβαστε ΕΔΩ το σχετικό ρεπορταζ

Επιστρέφει η μάσκα - Που θα είναι υποχρεωτική ξανά

Offsite Team -
27.06.2022 - 21:46

Επιστρέφει η μάσκα - Που θα είναι υποχρεωτική ξανά

Αύριο αποφάσεις από Υπουργικό - Λεπτομέρειες

Μετά και την αύξηση των κρουσμάτων και την ανησυχία που επικρατεί  το τελευταίο διάστημα, ο υπουργός Υγείας ζήτησε και πήρε εισηγήσεις από τους επιδημιολόγους για τυχόν επαναφορά νέων μέτρων.

Ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας αφού έφτασαν ενώπιον του οι εισηγήσεις αποφάσισε όπως στην αυριανή συνεδρίαση του υπουργικό Συμβουλίου που είναι προγραμματισμένη για τις 10 το πρωί πάρει πρόταση για υποχρεωτική μάσκα σε φαρμακεία.

Παράλληλα δεν αποκλείεται να υπάρξει αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας και σε άλλους χώρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος στην παρούσα φάση είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.

Σημειώνεται ότι κάποια μέλη της ΣΕΕ εισηγήθηκαν στον υπουργό όπως επιστρέψουν οι μασκες σε εργαζόμενους στην εστίαση κάτι που για την ώρα δεν θα πάει στο υπουργικό για έγκριση. 

Home