Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Παρέμβαση Χατζηπαντέλα στο Συμβούλιο υπουργών για εμβόλια

Offsite Team -
08.09.2022 - 09:38

Παρέμβαση Χατζηπαντέλα στο Συμβούλιο υπουργών για εμβόλια

Οι παραδόσεις να αφορούν επικαιροποιημένη μορφή του εμβολίου - Συμφωνία μετά από παρέμβαση υπουργών Κύπρου-Ελλάδας

O Υπουργός Υγείας, κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλα, συμμετείχε χθες Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα.

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

Κατά τη σύνοδο, οι Υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζήτησαν θέματα για την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας και ειδικότερα τις επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο εμβολιασμός ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την αποτροπή ασθενειών και η Εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Καταπολέμησης του Καρκίνου.

1

Όσον αφορά στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, ο Υπουργός Υγείας επικεντρώθηκε στην κατάστρωση ενδελεχούς και αποτελεσματικού πλάνου για την αναδόμηση του Συστήματος Υγείας της Ουκρανίας, δήλωνοντας την ετοιμότητα της Κυπριακής κυβέρνησης για έμπρακτη στήριξη, καθώς η Κύπρος εδώ και 48 χρόνια βιώνει την προσφυγια και τις επιπτώσεις που επέφερε η τουρκική εισβολή.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με το Συμβούλιο της Επιτροπής του Health Emergency Preparedness and Response Authority (HERA), οι Υπουργοί Υγείας της Ε.Ε έτυχαν ενημέρωσης για τα συμβόλαια και την προμήθεια των επικαιροποιημένων εμβολίων κατά της νόσου COVID-19. Σημειώνεται ότι, μετά από παρέμβαση του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Χατζηπαντέλα και του Υπουργού Υγείας της Ελλάδας, κ. Θάνου Πλεύρη, επιτεύχθηκε συμφωνία με τις φαρμακευτικές εταιρείες και στην περίπτωση που αδειοδοτούνται νέα εμβόλια από μια εταιρεία που έχουν αυξημένη αποτελεσματικότητα στις νέες παραλλαγές του ιού, τότε αυτομάτως όλες οι μετέπειτα παραδόσεις θα αφορούν την επικαιροποιημένη μορφή του εμβολίου. Επίσης, μετά από πρόταση του κ. Χατζηπαντέλα, συμφωνήθηκε όπως τα κράτη μέλη της ΕΕ, σε περίπτωση μειωμένων αναγκών σε εμβόλια κατά το 2023, έχουν την δυνατότητα μεταφοράς των κατανεμηθέντων δόσεων στην επόμενη χρονιά.

2

Όσον αφορά στην Εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Καταπολέμησης του Καρκίνου, ο  Υπουργός Υγείας εξήρε το σημαντικό έργο που επιτελείται από την Επίτροπο Υγείας κα Στέλλα Κυριακίδου, ενώ παράλληλα ανάφερε ότι η Ευρώπη μπορεί και θα πρέπει να πρωτοπορεί στην έρευνα και στην τεχνολογία στον τομέα της Υγείας, θέτοντας ως παράδειγμα καινοτόμο ακτινοθεραπευτικό εξοπλισμό που αναπτύσσεται στη Φινλανδία.

Τέλος, ο κ. Χατζηπαντέλα ενημέρωσε την ολομέλεια για την πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να ιδρύσει Γραφείο της Περιφέρειας Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κύπρο, που θα ασχολείται με τα λοιμώδη νοσήματα.

3

Home