Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Παρέμβαση του Τούρκου «πρέσβη» στα κατεχόμενα για φάρμακα

Offsite Team
- 15.12.2022

Παρέμβαση του Τούρκου «πρέσβη» στα κατεχόμενα για φάρμακα

Κατεχόμενα: Αρχίζει η συζήτηση του «προϋπολογισμού» στη «βουλή»

Απτές ενέργειες για μόνιμη λύση στο θέμα της προμήθειας των φαρμάκων, που ταλανίζει τα κατεχόμενα εδώ κι αρκετό καιρό, δήλωσε ο πρόεδρος του συνδέσμου φαρμακοποιών ότι έγιναν σε συνάντησή με τον Τούρκο «πρέσβη», Μετίν Φεϊζίογλου και τους ιδιοκτήτες αποθηκών φαρμάκων.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, στη δήλωσή του ο πρόεδρος των φαρμακοποιών, Ουμούτ Οκούζ είπε ότι έγινε αυτή η συνάντηση για το καλό της υγείας του κόσμου κι αφού το «τμήμα φαρμάκων» και το «υπουργείο υγείας» δεν κατάφεραν να βρουν λύση.

Εξήγησε ότι την περασμένη εβδομάδα σε επικοινωνία με τις αποθήκες φαρμάκων που υπάρχουν στα κατεχόμενα, ενημερώθηκαν ότι είναι κλειστό το σύστημα για παραγγελίες φαρμάκων και για το 2023. Έθεσαν το θέμα στον «πρέσβη», πρόσθεσε κι αποφασίστηκαν στη συνάντηση να γίνουν συγκεκριμένα βήματα για μόνιμη επίλυση του θέματος, τα οποία όμως δεν παρέθεσε στην δήλωσή του.

Ο τ/κ Τύπος αναφέρεται σήμερα στις συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων και τον τρόπο τιμολόγησης.

Η Γενί Ντουζέν γράφει για «αφόρητη έλλειψη φαρμάκων» τις τελευταίες εβδομάδες. Επικαλούμενη δηλώσεις της γγ του συνδέσμου φαρμακοποιών, Ντίτζλε Τεκινέρ, η εφημερίδα γράφει ότι οι ελλείψεις φτάνουν στο ¼ των φαρμάκων και πως το πρόβλημα πηγάζει από την τουρκική λίρα και τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ που καταβάλλει η τουρκική Κυβέρνηση στους κατασκευαστές φαρμάκων. Αναμένουν, συνέχισε, ότι το πρόβλημα θα συνεχιστεί για μερικούς ακόμη μήνες.

Σύμφωνα με την ίδια, πρόβλημα υπήρξε επίσης λόγω της αύξησης των τιμών στην Τουρκία 2.300 ειδών φαρμάκων που ταυτόχρονα έγινε και στα κατεχόμενα, κι έτσι σε κάποια φάρμακα επιβλήθηκαν διάφορες και διαφορετικές αυξήσεις τιμών.

Το 80% περίπου των φαρμάκων, σημείωσε, εισάγονται στο ψευδοκράτος από την Τουρκία. Ακόμα και στα φάρμακα που παράγονται στην Τουρκία, συνέχισε, υπάρχουν επιπτώσεις στην τιμολόγηση λόγω της συναλλαγματικής ισοτιμίας με το ευρώ. Η Κυβέρνηση στην Τουρκία έχει καθορίσει μια ισοτιμία ευρώ για το τέλος που καταβάλλουν σε εταιρείες παραγωγής φαρμάκων, και μέχρι χθες, αυτή η ισοτιμία ήταν 1 ευρώ = 7,86 TΛ. δηλαδή λιγότερο από το ήμισυ της πραγματικής αξίας του ευρώ. από χθες όμως, είπε, η ισοτιμία αυτή αυξήθηκε κατά 36,77%.

Η Τεκινέρ σημείωσε επίσης ότι ακόμη και για την πακετοποίηση των σκευασμάτων, η Τουρκία αγοράζει τα υλικά από το εξωτερικό, άρα και πάλι εξαρτάται από την ισοτιμία με το ευρώ.

Οι ελλείψεις φαρμάκων, ανέφερε, αφορούν αντιβιοτικά, σταγόνες για τα μάτια, αντιπυρετικά. Κανένα φάρμακο δεν κυκλοφορεί ομαλά στην αγορά, σημείωσε.

Η Χαλκίν Σεσί υπενθυμίζει ότι την τελευταία φορά που έγινε αύξηση στα φάρμακα ήταν τον περασμένο Ιούλιο και έφτανε το 25%. Σημειώνει δε ότι φέτος έγινε τρεις φορές αύξηση στην τιμή των φαρμάκων.

ΚΥΠΕ

Home