Πάρτι εκατομμυρίων με τα τεστ του κορωνοϊού στην Κύπρο

Πάρτι εκατομμυρίων με τα τεστ του κορωνοϊού στην Κύπρο

Περνούν από το μικροσκόπιο τεστ, μάσκες αλλά και η νέα ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας

Του Χαράλαμπου Ζάκου

Πράματα και θάματα φαίνεται να εντόπισε η Ελεγκτική Υπηρεσία, τόσο με τις χρεώσεις των εργαστηριακών εξετάσεων για χιλιάδες τεστ κορωνοϊού στην Κύπρο, όσο και για την ανέγερση του νέου κτηρίου της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, μετά από έλεγχο που διενήργησε. 

>>> Νεότερη ενημέρωση: ΓΕ: Εργαστήρια ζήτησαν να πληρωθούν τεστ κορωνοϊού που δεν έκαναν / Θέμα και με ΜΕΘ- Προσφορά για μάσκες απο δημοσιογράφο <<<

Μάλιστα, ο έλεγχος συνεχίστηκε, και σε θέματα που αφορούν την αγορά προμηθειών για την καταπολέμηση της πανδημίας από το Υπουργείο Υγείας (πχ μάσκες). 

Όσον αφορά τις διαγνωστικές εξετάσεις να υπενθυμίσουμε πως στα αρχικά στάδια της πανδημίας τα ιδιωτικά εργαστήρια χρέωναν 150 ευρώ το τεστ, ενώ μετά από παρεμβάσεις, τόσο του Δημάρχου Πάφου, όσο και του Γενικού Ελεγκτή, η τιμή έπεσε τελικά κάτω από 65 ευρώ ανά τεστ, με την Ελεγκτική να κάνει λόγο για υπερκέρδη και φαινόμενα αισχροκέρδειας. 

Σχετικά με την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας φαίνεται να δείχνουν την εμπλοκή ατόμων που βρίσκονται σε υψηλές θέσεις, ενώ ταυτόχρονα δεν φαίνεται να ακολουθήθηκαν οι σωστές διαδικασίες για ανάληψη και ανέγερση του έργου.

Μάλιστα, ενώ όλα έγιναν με διαδικασίες εξπρές η νέα ΜΕΘ δεν φαίνεται να έχει λειτουργήσει μέχρι και σήμερα. 

Ταυτόχρονα, για ότι αφορά την αγορά μασκών ο έλεγχος κατέδειξε ότι μπορεί να έγιναν κάποιες βεβιασμένες κινήσεις στην προκήρυξη διαγωνισμού, ωστόσο, εν τέλει είχαν δεχθεί ανταγωνιστικές προσφορές και σε καλές τιμές για την περίοδο της πανδημίας. 

Το προσχέδιο της Έκθεσης με τα ευρήματα της Ελεγκτικής έχει ήδη παραδοθεί στους βουλευτές οι οποίο θα συζητήσουν το όλο ζήτημα στη σημερινή (Πέμπτη 25/6) συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, έπειτα από πρόταση των βουλευτών του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, Ειρήνης Χαραλαμπίδου και Σκεύης Κουκουμά. 

Να υπενθυμίσουμε πως σε πρόσφατη συνέντευξη του Γενικού Ελεγκτή που παραχώρησε στην Offsite ο κ. Μιχαηλίδης είχε αναφέρει πως στον έλεγχο για τις διαγνωστικές εξετάσεις και ότι αφορούσε την πανδημία του κορωνοϊού, υπήρχαν σημαντικά ευρήματα

Home