Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΠΑΣΥΝΟ: Κραυγή αγωνίας, η δίωρη στάση εργασίας

Offsite Team -
11.12.2019

ΠΑΣΥΝΟ: Κραυγή αγωνίας, η δίωρη στάση εργασίας

Thumbnail
Η ανακοίνωση της ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ

Κραυγή αγωνίας για τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και δεν λύνονται είναι η δίωρη στάση εργασίας από τις 12 μ. – 2 μ.μ., των μελών της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών (ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ) σε όλα τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) των Γενικών Νοσοκομείων, είπε στο ΚΥΠΕ, ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ Θεόδωρος Πετέλης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ ενημερώνει το κοινό των πόλεων Λεμεσού και Πάφου ότι, λόγω υπερπληρότητας των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) των συγκεκριμένων επαρχιών αδυνατεί να εξυπηρετήσει τους πολίτες εκτός εάν η κατάστασή τους αξιολογηθεί πολύ σοβαρή και οι νοσηλευτές, υπεύθυνοι διαλογής των ΤΑΕΠ, θα κρίνουν τη σοβαρότητα του κάθε περιστατικού και θα αναλαμβάνουν μόνο τα πολύ επείγοντα περιστατικά που χρήζουν άμεσης φροντίδας, βάσει του πρωτοκόλλου 1 και 2.

Σε περίπτωση που οι ασθενείς επιθυμούν να προσέλθουν στις Πρώτες Βοήθειες ο χρόνος αναμονής θα είναι πολύ μεγάλος.

«Ο λόγος που κάνουμε τούτη την δίωρη στάση εργασίας είναι για να αναδείξουμε ξανά το θέμα των ΤΑΕΠ, τα διαχρονικά προβλήματα που υπάρχουν όσον αφορά την υπερπληρότητα των τμημάτων και την μη ικανοποιητική πλέον εξυπηρέτηση των πολιτών από τα συγκεκριμένα τμήματα με τους χρόνους αναμονής, οι οποίοι συνεχώς αυξάνονται αλλά και την ασφάλεια του επαγγελματία υγείας μέσα σε αυτά τα τμήματα, που δεν έχουν δυστυχώς λυθεί», σημείωσε ο κ. Πετέλης.  

Η δίωρη στάση εργασίας, είπε ο κ. Πετέλης, δεν θα ταλαιπωρήσει περισσότερο τους ασθενείς από ότι έχουν ταλαιπωρηθεί στα Τμήματα του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και Πάφου, όπου δυστυχώς λόγω της υπερπληρότητας δεν μπορούσαμε να δούμε ασθενείς αλλά μόνο τα άμεσα επείγοντα περιστατικά. Εξήγησε ότι το θέμα της υπερπληρότητας είναι παγκύπριο πρόβλημα.  

«Η δίωρη στάση εργασίας είναι μια κραυγή αγωνίας ότι αυτό που μας είχε υποσχεθεί το κράτος με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την εφαρμογή της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, τον εκσυγχρονισμό, την αυτονόμηση, την επίλυση των διαχρονικών προβλημάτων ,δεν βλέπουμε μέχρι στιγμής να λαμβάνει σάρκα και οστά. Αντίθετα βλέπουμε τα προβλήματα να διογκώνονται και να διαιωνίζονται», πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ., «η κατάσταση έφτασε στα όριά της. Οι νοσηλευτές και οι άλλοι επαγγελματίες υγείας ζούμε πάλι τριτοκοσμικές καταστάσεις. Παρόλο που έχει εισαχθεί το ΓΕΣΥ και τα δημόσια νοσηλευτήρια έχουν αυτονομηθεί, είναι ανθρωπίνως αδύνατο να καταφέρουμε να διαχειριστούμε την κατάσταση, κινδυνεύουν ζωές, ασθενείς και εργαζόμενοι».

Η  συντεχνία έχει πραγματοποιήσει επαφές, έχει υποβάλει υπομνήματα, και έχει προβεί σε διαβήματα για διευθέτηση της κατάστασης έγκαιρα, ξέροντας πως η κατάσταση επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια των εορτών χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα, προστίθεται.

Στο μεταξύ, ολοταχώς για την πραγματοποίηση της τρίωρης στάσης εργασίας που εξήγγειλαν, προχωρούν οι κυβερνητικοί γιατροί την Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, από τις 8 μέχρι τις 11 το πρωί.  

«Εμείς δεν έχουμε την οποιαδήποτε ένδειξη για να την αναστείλουμε. Δεν έγινε τίποτα για τους λόγους τους οποίους ανακοινώθηκε η τρίωρη στάση διαμαρτυρίας. Αν υπάρξει κάτι, βεβαίως και θα το ξανασκεφτούμε», είπε στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), Σωτήρης Κούμας.  

Όπως σημείωσε, η τρίωρη στάση εργασίας γίνεται μεταξύ άλλων για τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν στους γιατρούς, την φυγή των γιατρών από τα κρατικά νοσηλευτήρια, την υποστελέχωση, την απαξίωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, την έλλειψη επαγγελματικής εκπαίδευσης και για πολλά πράγματα, τα οποία έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν.  

Σε δηλώσεις του, ο Εκπρόσωπος του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) Χαράλαμπος Χαριλάου, είπε πως «εκείνο το οποίο θέλουμε να πούμε όσον αφορά την αγγελθείσα απεργία των Κυβερνητικών γιατρών, της ΠΑΣΥΚΙ στις 13 Δεκεμβρίου, είναι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας δομημένος διάλογος με όλες τις συντεχνίες των κυβερνητικών γιατρών».  

Σημείωσε ότι την Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, το θέμα θα συζητηθεί σε συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ.  

Ερωτηθείς ο κ. Κούμας τι αναμένεται από τη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ, είπε πως «το Διοικητικό Συμβούλιο είναι ενήμερο για τις εισηγήσεις και απόψεις μας».

ΚΥΠΕ

Home