Πέφτουν κατηγορία 7 χώρες από σήμερα - Όλες οι αλλαγές

Πέφτουν κατηγορία 7 χώρες από σήμερα - Όλες οι αλλαγές

Οι χώρες που υποβαθμίζονται

Από σήμερα Σάββατο (5/9) επτά συνολικά χώρες πέφτουν κατηγόρια, στην κατηγοριοποίηση των χωρών του Υπουργείου Υγείας για αφίξεις στην Κύπρο.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας:

  1. Η Ουγγαρία από την Κατηγορία Α μετακινείται στην Κατηγορία Β
  2. Η Σλοβακία από την Κατηγορία Α μετακινείται στην Κατηγορία Β
  3. Η Σλοβενία από την Κατηγορία Α μετακινείται στην Κατηγορία Β
  4. Το Λιχτενστάιν από την Κατηγορία Α μετακινείται στην Κατηγορία Β
  5. Η Ρουάντα από την Κατηγορία Β μετακινείται στην Κατηγορία Γ
  6. Το Μονακό από την Κατηγορία Β μετακινείται στην Κατηγορία Γ
  7. Η Αυστραλία από την Κατηγορία Γ μετακινείται στην Κατηγορία Β

Κατηγορία Α – Χώρες χαμηλού κινδύνου στην παρούσα φάση

• Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 1) Γερμανία, 2) Εσθονία, 3) Λετονία, 4) Λιθουανία, 5) Φινλανδία

• Μέλη της Ζώνης Σένγκεν: 1) Νορβηγία

• Τρίτες Χώρες: 1) Γεωργία, 2) Καναδάς, 3) Νέα Ζηλανδία, 4) Νότια Κορέα, 5) Ταϊλάνδη

Σημειώνεται ότι για επιβάτες προερχόμενους από τις χώρες Κατηγορίας Α, δεν απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου COVID-19 αλλά ούτε και αυτοπεριορισμός.

Κατηγορία Β – Χώρες με πιθανόν χαμηλό κίνδυνο αλλά με μεγαλύτερη αμφιβολία σε σύγκριση με την Κατηγορία Α

• Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 1) Αυστρία, 2) Βέλγιο, 3) Δανία, 4) Ελλάδα, 5) Ιρλανδία, 6) Ιταλία, 7) Ουγγαρία, 8) Πολωνία, 9) Πορτογαλία, 10) Σουηδία, 11) Σλοβακία, 12) Σλοβενία, 13) Τσεχία

• Ηνωμένο Βασίλειο

• Μέλη της Ζώνης Σένγκεν: 1) Ελβετία, 2) Ισλανδία, 3) Λιχτενστάιν

• Μικρά κράτη: 1) Πόλη του Βατικανού, 2) Σαν Μαρίνο

• Τρίτες Χώρες: 1) Ουρουγουάη, 2) Κίνα, 3) Ιαπωνία, 4) Αυστραλία

Οι επιβάτες που προέρχονται από τις χώρες της Κατηγορίας Β, απαιτείται να έχουν προβεί σε εργαστηριακό έλεγχο εντός 72 ωρών προ της αναχώρησης και να έχουν Πιστοποιητικό, που να αποδεικνύει αρνητική εξέταση PCR για τον ιό.

Διευκρινίζεται, παράλληλα, ότι οι επιβάτες από χώρες κατηγορίας Β που εμπίπτουν στις ακόλουθες κατηγορίες δύνανται να πραγματοποιήσουν τη μοριακή εξέταση κατά την άφιξή τους στην Δημοκρατία:

α) Κύπριοι πολίτες και μέλη της οικογένειας τους (οι αλλοδαποί σύζυγοί τους, τα ανήλικα τέκνα και οι γονείς αυτών),

β) όλοι οι νόμιμα διαμένοντες στη Δημοκρατία,

γ) πρόσωπα που δικαιούνται σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης,

δ) πρόσωπα ανεξαρτήτως υπηκοότητας, στη χώρα διαμονής των οποίων δεν παρέχεται υπηρεσία εργαστηριακών αναλύσεων (δημόσια ή ιδιωτικά), σε αυτούς που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Κυπριακή Δημοκρατία και κατόπιν σχετικής ανακοίνωσης.

Σημειώνεται ότι το κόστος της εξέτασης καλύπτεται από τους ίδιους και επιπλέον τα άτομα αυτά θα πρέπει να παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος.

Κατηγορία Γ – Χώρες αυξημένου κινδύνου συγκριτικά με τις κατηγορίες Α και Β

• Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 1) Βουλγαρία, 2) Γαλλία, 3) Κροατία, 4) Λουξεμβούργο, 5) Ρουμανία, 6) Ισπανία, 7) Μάλτα, 8) Ολλανδία

• Μικρά κράτη: 1) Ανδόρα, 2) Μονακό

• Τρίτες Χώρες: 1) Αλγερία, 2) Σερβία, 3) Μαρόκο, 4) Μαυροβούνιο, 5), Ρουάντα, 6) Τυνησία, 7) Ρωσία, 8) Ουκρανία, 9) Νησιά Φαρόε, 10) Αίγυπτος, 11) Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, 12) Ισραήλ, 13) Λίβανος, 14) Κατάρ, 15) Μπαχρέιν, 16) Σαουδική Αραβία

Σύμφωνα με το περί Λοιμοκαθάρσεως Διάταγμα (Αρ. 30) του 2020 επιτρέπεται η είσοδος στη Δημοκρατία από χώρες κατηγορίας Γ μόνο καθορισμένων κατηγοριών πολιτών που έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν όπως υποβληθούν σε διαγνωστικό έλεγχο για την νόσο COVID-19 κατά την άφιξη τους στην Κύπρο ή να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό RT-PCR COVID-19 με αρνητικό αποτέλεσμα εντός 72 ωρών προ της αναχώρησης. Σημειώνεται ότι τα άτομα αυτά θα πρέπει να παραμείνουν σε καθεστώς αυτοπεριορισμού για 14 ημέρες. Σχετικές υγειονομικές οδηγίες μπορούν να βρεθούν στον σύνδεσμο εδώ.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι σύμφωνα με το Διάταγμα του Υπουργού Υγείας, Αρ. 37, ημερομηνίας 12 Αυγούστου 2020, οι πολίτες που αφικνούνται από χώρες που εμπίπτουν στην Κατηγορία Γ θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλλονται σε μοριακή εξέταση για τη νόσο COVID-19 με ιδία έξοδα, 48 ώρες πριν τη λήξη του αυτοπεριορισμού τους, ο οποίος λήγει στις 14 μέρες. Το αποτέλεσμα της εργαστηριακής εξέτασης πρέπει να αποστέλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] . Νοείται ότι ο αυτοπεριορισμός τερματίζεται την 14η μέρα και εφόσον το αποτέλεσμα της επαναληπτικής εργαστηριακής εξέτασης είναι αρνητικό.

Οι επιβάτες, ανεξαρτήτως κατηγορίας χωρών, είναι υπόχρεοι να υποβάλουν αίτηση για το CyprusFlightPass εντός 24 ωρών πριν την αναχώρηση της πτήσης τους. Επιπλέον, για σκοπούς διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας και εποπτείας της επιδημιολογικής εικόνας, θα γίνεται δειγματοληπτικός εργαστηριακός μοριακός έλεγχος COVID-19 σε επιβάτες επιλεγμένων πτήσεων που θα αφικνούνται.

Home