Πέντε σοβαρές καταγγελίες κατά αστυνομικών το 2021

Πέντε σοβαρές καταγγελίες κατά αστυνομικών το 2021

Πολλή δουλειά είχε η Αρχή Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά Αστυνομίας - 440 παράπονα

Του Γιωργου Μιχαηλίδη

Όλοι προσφεύγουν στην Αρχή Ισχυρισμών και  Παραπόνων κατά Αστυνομίας. Η Αρχή που συστάθηκε για να επιλαμβάνεται παράπονα πολιτών κατά αστυνομικών είχε πάρα πολλή δουλειά και το 2021. Συνολικά, καταχωρήθηκαν 440 παράπονα από πολίτες και ξεχωρίζουν πέντε σημαντικές καταγγελίες κατά αστυνομικών.

Άξιο αναφοράς είναι ότι πολλά από τα παράπονα αυτά αφορούν ακόμα και εξώδικα πρόστιμα για τον κορωνοϊό. Ωστόσο, τα παράπονα που αφορούν εξώδικα για τον κορωνοϊό  είναι σαφώς  μειωμένα  σε σχέση με το 2020 όταν ξέσπασε η πανδημία.

Αυτές είναι οι πέντε υποθέσεις

Στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα βρισκεται ακόμα το πόρισμα της Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά Αστυνομίας που αφορά τη χρήση αστυνομικής βίας αλλά και το αντιοχλαγωγικό όχημα «ΑΙΑΝΤΑΣ»  σε ογκώδη διαδήλωση που έγινε στις 13 Φεβρουαρίου 2021 στο κέντρο της Λευκωσίας,

Η καταγγελία στην Αρχή έγινε με αφορμή και το σοβαρό τραυματισμό στο μάτι από ρίψη πιεσμένου νερού από ειδικό αστυνομικό όχημα, της νεαρής  Αναστασία Δημητριάδου, η οποία χρειάστηκε να υποβληθεί σε εγχειρήσεις για αποκατάσταση της βλάβης. Παράλληλα, οι διαδηλωτές - μέλη της Οργάνωσης «ΩΣ ΔΑΜΕ» ισχυρίστηκαν ότι η Αστυνομία επιχείρησε να καταστείλει τη διαδήλωση χωρίς λόγο.  Αντίθετα, οι Αρχές υποστήριξαν ότι οι διαδηλωτές προκάλεσαν οχλαγωγία.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Οι τραμπουκισμοί στο Συγκρότημα «ΔΙΑΣ»

Τα επεισόδια της 18ης Ιουλίου στο Συγκρότημα «ΔΙΑΣ» και οι βανδαλισμοί αλήστου μνήμης από τραμπούκους. Tα μέλη της Αρχής ολοκλήρωσαν το ανακριτικό έργο. Η Αστυνομία διερεύνησε αδικήματα που αφορούσαν οχλαγωγία, πρόκληση κακόβουλής ζημιάς, παράβαση του Περί Λοιμοκάθαρσης Νόμου και άλλα. Παράλληλα, οι αστυνομικοί προέβησαν σε μαζικές συλλήψεις. 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Παράπονα από δικηγόρους

Ακόμα στην Αρχή έγιναν τέσσερα παράπονα πό δικηγόρους  στην Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών & Παραπόνων κατά Αστυνομίας. Τα παράπονα αφορούν κατ’ ισχυρισμόν επιθέσεις αστυνομικών κατά διαδηλωτών στο Συγκρότημα «ΔΙΑΣ». Κατ’ ισχυρισμόν ρίψη καπνογόνου και  τη φερόμενη στάση αστυνομικών κατά πελατών τους που βρέθηκαν εκεί. Οι εξετάσεις από την Αρχή συνεχίζονται.

Καταγγελία για επίθεση στην ΕΔΕΚ Πάφου

Η Offsite πληροφορείται ότι ολοκληρώθηκε η έρευνα των ποινικών ανακριτών σχετικά με καταγγελία κατά  αστυνομικών - φρουρών  του προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου. Συγκεκριμένο πρόσωπο κατήγγειλε ότι στις 19 Σεπτεμβρίου 2021 δέχτηκε σωματική και λεκτική επίθεση από συγκεκριμένα άτομα στον χώρο, όπου διενεργείτο ψηφοφορία για την εκλογή νέας ηγεσίας της ΕΔΕΚ Πάφου. Το πόρισμα των ανακριτών θα μελετηθεί από την Αρχή.

Παράπονο για κακομεταχείριση μεταναστών

Τον περασμένο Αύγουστο «έσκασε» παράπονο που έγινε από την ΚΙΣΑ (Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη και Αντιρατσισμό).  Σύμφωνα με την καταγγελία, αστυνομικοί ακινητοποιώντας δυο βάρκες στις οποίες επέβαιναν οι μετανάστες έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή τους. Μεταξύ των μεταναστών ήταν και έγκυος. Oι έρευνες από την Αρχή ολοκληρώθηκαν.

Πέραν από αυτές τις πέντε υποθέσεις την Αρχή  απασχόλησαν παράπονα για  κατάχρηση εξουσίας, χρήσης  υπέρμετρης βίας παράνομες συλλήψεις και πλημμελή εκτέλεση καθηκόντων.

Home