Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΠΕΟ Λεμεσού: Ανησυχία για την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων

Offsite Team
- 12.07.2019

ΠΕΟ Λεμεσού: Ανησυχία για την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων

Thumbnail
Τι ανέφερε σε ομιλία του ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΠΕΟ Λεμεσού, Δημήτρης Χριστοδούλου

Με τη Λεμεσό να καταγράφει ήδη, για το 2019, τέσσερα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, η ΠΕΟ Λεμεσού εκφράζει την ανησυχία της για την αυξητική τάση των εργατικών ατυχημάτων και καλεί εργοδότες και Κυβέρνηση να λάβουν τα μέτρα τους.

 

Με αφορμή και το προχθεσινό θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, στη Γ` βιομηχανική περιοχή Ύψωνα, με θύμα 32χρονο οικογενειάρχη, μέλη της ΠΕΟ Λεμεσού πραγματοποίησαν το πρωί πινακιδοφορία από το οίκημα της συντεχνίας προς την Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού, όπου ανήρτησαν στην περίφραξη πινακίδες με συνθήματα όπως, "Όχι άλλο αίμα στο βωμό του κέδρους", "Ασφάλεια στην εργασία" και "Αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας".

 

Όπως ανέφερε σε ομιλία του ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΠΕΟ Λεμεσού, Δημήτρης Χριστοδούλου, "το θέμα με τα εργατικά ατυχήματα έχει ξεφύγει και έχει γίνει πλέον μάστιγα", εκφράζοντας την ανησυχία της συντεχνίας για την αύξηση που παρατηρείται, ιδιαίτερα στα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα.

 

Συγκεκριμένα, πρόσθεσε, από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα είχαμε τέσσερα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα στη Λεμεσό, ενώ το 2016 και το 2017 καταγράφηκαν παγκύπρια τέσσερα θανατηφόρα εργατικά την κάθε χρονιά. Το δε 2018, συνέχισε, τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα αυξήθηκαν παγκύπρια,  σε οκτώ.  

"Η κατάργηση, σε ένα μεγάλο βαθμό, των εργασιακών σχέσεων και των συμβάσεων εργασίας, δημιουργεί κλίμα εύφορο για μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας από πολλούς εργοδότες" είπε ο κ.Χριστοδούλου, υποστηρίζοντας ότι "αυτό γίνεται, δυστυχώς, με τις ευλογίες της Κυβέρνησης, που αδιαφορεί για τη διατήρηση των εργασιακών σχέσεων".  

Η ευθύνη της Κυβέρνησης είναι τεράστια, ανέφερε ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΠΕΟ, "διότι άφησε τα τμήματα επιθεώρησης εργασίας υποστελεχωμένα και ανίκανα να επιτελέσουν, στο βαθμό που πρέπει, τα καθήκοντα τους, που είναι ο έλεγχος για ζητήματα ασφάλειας".  

Από την άλλη, συμπλήρωσε, "η ασυδοσία κάποιων εργοδοτών με στόχο τη μεγιστοποίηση των κερδών τους, τους έχει οδηγήσει σε παντελή υποβάθμιση των υποχρεώσεων τους για μέτρα ασφαλείας".  

Έκανε δε λόγο για "σκλαβοπάζαρο" σε τομείς όπως η ξενοδοχειακή βιομηχανία "όπου μεγάλος αριθμός υπαλλήλων είναι ξένοι και η εκμετάλλευση είναι στο ζενίθ", προσθέτοντας ότι, δεν είναι τυχαίο που ο δείκτης ατυχημάτων στον συγκεκριμένο κλάδο και ειδικά στους κοινοτικούς εργαζόμενους, είναι διπλάσιος από τον μέσο όρο. Όπως ανέφερε, καταγράφονται 1,200 ατυχήματα ανά 100 χιλιάδες εργαζόμενους, ενώ ο μέσος όρος είναι περίπου 600 ατυχήματα.

 

Ο Δημήτρης Χριστοδούλου διαμήνυσε πως "τίποτα και κανένα κέρδος δεν μπορεί να αξίζει περισσότερο από μια ανθρώπινη ζωή" και κάλεσε το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του και τους εργοδότες να συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους.  

Οι παρευρισκόμενοι ενέκριναν σχετικό ψήφισμα που θα αποσταλεί στην Υπουργό Εργασίας και στο οποίο καταγράφονται 14 σημεία - αιτήματα, όπως, η ψήφιση νομοθεσίας για επιβολή διοικητικού προστίμου ως επιπρόσθετος μηχανισμός συμμόρφωσης εργοδοτών με τη νομοθεσία, η αύξηση των επιθεωρήσεων από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας και στελέχωση του με ικανοποιητικό αριθμό επιθεωρητών, η εισαγωγή υποχρεωτικής κατάρτισης νεοεισερχομένων στην εργασία για θέματα Ασφάλειας και Υγείας και κατάρτιση των εργαζομένων στα θέματα Ασφάλειας και Υγείας σε τομείς υψηλού κινδύνου και η εισαγωγή υποχρεωτικών προτύπων επαγγελματικών προσόντων σε όλους τους κλάδους και διασύνδεση τους με την Ασφάλεια και Υγεία.  

Home