Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Περί Σκύλων Νόμος: «Καταργήστε τις πρόνοιες για ευθανασία»

Της Νάταλι Μιχαηλίδου
- 24.06.2019

Περί Σκύλων Νόμος: «Καταργήστε τις πρόνοιες για ευθανασία»

Thumbnail
Ντροπή για ένα ευρωπαϊκό κράτος να θανατώνει σκύλους, επειδή αδυνατεί να εφαρμόσει τη νομοθεσία, διαμηνύει ο CVA

Ολοκληρώθηκε ήδη η δημόσια διαβούλευση για τον «Περί Σκύλων Νόμο», που προωθεί η κυβέρνηση. Το πολυσυζητημένο προσχέδιο των τροποποιήσεων επί της υφιστάμενης νομοθεσίας, το οποίο ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Γεωργίας, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις ανάμεσα στους πολίτες και βρίσκεται εκ νέου σε στάδιο επεξεργασίας από τους αρμοδίους. Εκτενή επιστολή με εισηγήσεις βελτίωσης των προνοιών απέστειλε στον Διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, που συνέταξαν το προσχέδιο σε συνεννόηση με την Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, ο σύνδεσμος Φωνή για τα Ζώα της Κύπρου (CVA). Ανάμεσα σε άλλα, ο σύνδεσμος που εκπροσωπεί σήμερα 12 καταφύγια, προειδοποιεί ως προς τις πρόνοιες για περιορισμού του αριθμού σκύλων που νόμιμα μπορεί κάποιος να κατέχει, αλλά και για το ζήτημα εξασφάλισης συγκατάθεσης από τις διαχειριστικές επιτροπές ως προαπαιτούμενο παροχής άδειας κατοχής. Κάθετη είναι η διαφωνία του CVA με όποια πρόνοια για  ευθανασία σε υγιείς σκύλους, την οποία χαρακτηρίζει «ντροπή για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος».

Σημεία αιχμής

Στην επιστολή που απηύθυνε στους αρμοδίους η πρόεδρος του συνδέσμου, Μαίρη Αναστάση, στην εκπνοή της δημόσιας διαβούλευσης (12 Ιουνίου), καταγράφεται ρητά η διαφωνία και κάθετη αντίθεση με την τροποποίηση του Άρθρου 3 του βασικού νόμου, ώστε να «ορίζεται ως ανώτατος αριθμός σκύλων ανά ισόγειο υποστατικό σε δύο και ανά διαμέρισμα σε ένα». Αιτιολογώντας τη θέση του ο σύνδεσμος εκφράζει την πεποίθηση ότι πρόκειται για πρόνοια «που θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα και δεν θα λύσει κανένα και πρέπει να διαγραφεί».

Σε δηλώσεις του στην Offsite, o κ. Ντίνος Αγιομαμμίτης, μέλος του CVA, εξηγεί ότι η εμπειρία στη διερεύνηση μεγάλου αριθμού καταγγελιών καταδεικνύει ότι «σε πολλές περιπτώσεις συναντάμε μεγάλο αριθμό σκυλιών που διαβιούν σε κατοικίες πληρούν όλες τις προϋποθέσεις ευημερίας και καθαριότητας χωρίς να παρατηρείται κανένα πρόβλημα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις είχαμε ένα μόνο σκυλί που προκαλούσε οχληρία γιατί διαβιούσε σε άθλιες συνθήκες». 

Επιπλέον, σημειώνεται στην επιστολή ότι, με βάση την πολύχρονη εμπειρία των εθελοντών, εκ των οποίων και μέλη των Επαρχιακών Επιτροπών Ευημερίας Ζώων, διαπιστώνεται ότι πέραν του 70% των καταγγελιών για οχληρία ή για κακές συνθήκες διαβίωσης σκύλων υποκρύβουν άλλου είδους διαφορές(προσωπικές, οικογενειακές, περιουσιακές). Προστίθεται δε ότι η συγκεκριμένη πρόνοια «οδηγεί σε παραδοξότητες και παραβίαση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών» και ότι το μέτρο αυτό «θα χτυπήσει περισσότερο άτομα που διασώζουν τα σκυλιά που εγκαταλείπουν οι ασυνείδητοι και τα φιλοξενούν προσωρινά μέχρι να βρουν ένα μόνιμο σπίτι ή παίρνουν σκυλιά από τους χώρους κράτησης των Τοπικών Αρχών για να αποφύγουν την ευθανασία τους». Αντί να τους ανταμείψουμε, ερχόμαστε να τους τιμωρήσουμε, σημειώνει χαρακτηριστικά στην επιστολή η κ. Αναστάση. Τυχόν θεσμοθέτηση μιας τέτοιας πρόνοιας, εξηγεί στην Offsite o κ. Αγιομαμμίτης, θα έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες σκυλιά να οδηγηθούν σε ευθανασία ή σε αργό θάνατο λόγω ασιτίας και εγκατάλειψης.

Ως προς το ενδεχόμενο να τεθεί η εξασφάλιση άδειας κατοχής υπό την αίρεση «γραπτής συγκατάθεσης της οικείας διαχειριστικής επιτροπής», με την προτεινόμενη τροποποίηση, ο κ. Αγιομαμμίτης κάνει λόγο για «απαράδεκτη πρόνοια που παραβιάζει κάθε έννοια δημοκρατικού δικαιώματος» και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ενταχθεί στον νέο νόμο. Όπως εξηγεί η πρόεδρος του συνδέσμου στην επιστολή της, «δίνει τη δυνατότητα στον καθένα που δεν συμπαθεί τα ζώα να εμποδίσει ένα άτομο να έχει κατοικίδιο». Αναφέρει, επίσης, ότι «να αποφασίζουν κάποιοι άλλοι αν θα έχουμε κατοικίδιο ή όχι θα ήταν τραγικό και οδηγούσε στην εγκατάλειψη χιλιάδων σκύλων».

Τέρμα στην ευθανασία

«Η πρόνοια για ευθανασία των ζώων που κατάσχονται πρέπει να καταργηθεί τελείως», σημειώνει ρητά ο CVA, χαρακτηρίζοντας «παραλογισμό» την κατάσχεση σκύλων από ιδιοκτήτες που δεν συμμορφώνονται με όσα προνοούνται στον νόμο για την ευημερία των ζώων, ώστε να υποβάλλεται σε ευθανασία από τους αρμοδίους σε διάστημα ενός μηνός. Όπως εξηγεί ο κ. Αγιομαμμίτης, δεν είναι λίγες οι φορές που φιλόζωοι δεν καταγγέλλουν περιστατικά κακοποίησης ή κακών συνθηκών διαβίωσης, καθότι φοβούνται ότι ο σκύλος θα θανατωθεί.

Πάγια θέση των φιλοζωικών οργανώσεων είναι η πλήρης κατάργηση της ευθανασία σε υγιή ζώα. «Η θανάτωση υγιών ζώων χωρίς εύλογη αιτία απαγορεύεται από τον Περί Ευημερίας Νόμο», γράφει στην επιστολή της η κ. Αναστασίου, εξηγώντας ότι η εξαίρεση στον Περί Σκύλων εντάχθηκε στον βασικό νόμο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του μεγάλου αριθμού εγκαταλελειμμένων σκύλων από τις τοπικές αρχές. Σημειώνεται, όμως, ότι το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με τη σωστή εφαρμογή της νομοθεσίας, ιδιαίτερα με ορισμένες από τις πρόνοιες που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του αρμόδιου Υπουργείου. «Είναι ντροπή για ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος να σκοτώνει υγιείς σκύλους τον 21ο αιώνα, γιατί αδυνατεί να εφαρμόσει τις πρόνοιες της νομοθεσίας που το ίδιο προωθεί», αναφέρεται στην επιστολή.

Υπάρχουν και θετικά

Επί του συνόλου των προτεινόμενων τροποποιήσεων που τέθηκαν προσφάτως σε συζήτηση με τους πολίτες, ο CVA αναγνωρίζει και επικροτεί αριθμό προσθηκών, οι οποίες λαμβάνουν υπόψιν τα πραγματικά δεδομένα και βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση ως προς την επίλυση του μεγάλου αριθμού εγκαταλελειμμένων σκύλων που παρατηρείται σήμερα στην Κύπρο. Ανάμεσα στα θετικά σημειώνεται η τροποποίηση του Άρθρου 8, ώστε όλοι οι σκύλοι ηλικίας μεγαλύτερης των δύο μηνών να είναι εγγεγραμμένοι στο σχετικό μητρώο, όπως επίσης και η προσθήκη πρόνοιας για υποχρέωση του ιδιοκτήτη να ενημερώνει εντός 10 ημερών την αρμόδια αρχή για οποιαδήποτε αλλαγή των στοιχείων επικοινωνίας και της διεύθυνσης διαμονής του. 

«Η υποχρεωτική σήμανση των σκύλων, όπως και η επιβολή μεγαλύτερων προστίμων σε ιδιοκτήτες που παραβιάζουν τη νομοθεσία, είναι αλλαγές τις οποίες στηρίζουμε και προωθούμε», αναφέρει ο κ. Αγιομαμμίτης, προσθέτοντας ότι μέτρο βελτίωσης της κατάστασης θα αποτελέσει και η μεγαλύτερη διαφορά στα τέλη που καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες μη στειρωμένων σκύλων, σε σύγκριση με τους στειρωμένους, ώστε να υπάρχει πραγματικό κίνητρο και κατ’ επέκταση μείωση του αριθμού των σκύλων που τελικώς εγκαταλείπονται. «Δεν υπάρχουν αδέσποτα σκυλιά, υπάρχουν εγκαταλελειμμένα σκυλιά», σημειώνει καταληκτικά. 

Home