Περιμένουν το ΟΚ από Ελλάδα για επιστροφή Φοιτητών

Περιμένουν το ΟΚ από Ελλάδα για επιστροφή Φοιτητών

Τι αναμένει το υπουργείο Μεταφορών και οι ενέργειες του υπουργείου Παιδείας 

Παράλληλες είναι οι διαδικασίες που τρέχουν στα υπουργεία Παιδείας και Μεταφορών για την ενδεχόμενη επιστροφή Κύπριων φοιτητών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας τα αρμόδια υπουργεία βρίσκονται σε στάση αναμονής αναμένοντας τις τελικές αποφάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης κατά πόσο θα επιτρέψει και σε ποιο βαθμό την επιστροφή Κύπριων φοιτητών στην Ελλάδα, με την τελική απάντηση να αναμένεται μέχρι το Σαββατοκύριακο. 

Το υπουργείο Παιδείας με στόχο να είναι έτοιμο για την επιστροφή των φοιτητών/τριών βρίσκεται σε επικοινωνία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και άλλους αρμόδιους φορείς της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ακόμα η δυνατότητα να αφιχθούν ταξιδιώτες στην Ελλάδα και ότι στο επόμενο διάστημα που θα μπορεί να διενεργηθούν κάποιες πτήσεις, θα ισχύουν οι κανόνες υγειονομικής προστασίας που εφαρμόζει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα.

Οι κανόνες αυτοί προβλέπουν ότι οποιοδήποτε πρόσωπο εισέρχεται στη χώρα μεταφέρεται σε κάποιο από τα ξενοδοχεία, όπου διενεργούνται διαγνωστικές εξετάσεις για τον COVID-19 και λειτουργούν και ως χώροι καραντίνας για όσους διαπιστωθεί ότι έχουν προσβληθεί από τη νόσο. 

Για όσους δεν υπάρξει θετική διάγνωση προβλέπεται κατ’ οίκον περιορισμός έως ότου συμπληρωθούν δεκατέσσερις (14) συνολικά ημέρες. Επισημαίνεται ότι μέχρι στιγμής διαδικασία εισόδου με τις πιο πάνω πρόνοιες υπάρχει μόνο στον διεθνή αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Στη βάση αυτών των δεδομένων το υπουργείο Παιδείας προτρέπει τους εδιαδερόμενους φοιτητές να συμπληρώσουν πρόσθετα στοιχεία στην πλατφόρμα στην οποία είχαν αρχικά δηλώσει το ενδιαφέρον τους (http://www.moec.gov.cy), σχετικά με το Ίδρυμα και Σχολή φοίτησης και τυχόν διαμονή τους σε φοιτητική εστία.  

Τα πρόσθετα αυτά στοιχεία είναι απαραίτητα προκειμένου να εξεταστούν οι αιτήσεις στη βάση των διαδικασιών που βρίσκονται σε ισχύ στην Ελλάδα.

Η εν λόγω αναθεωρημένη πλατφόρμα δέχεται νέα στοιχεία από χθες Τρίτη, μετά το μεσημέρι και θα συνεχίσει να βρίσκεται σε λειτουργία και για νέες αιτήσεις, όπως και για όποιες αλλαγές στα στοιχεία των αιτητών, μέχρι την Παρασκευή, 15 Μαΐου 2020, ώρα 14:00. 

Μετά και την λήξη προθεσμίας για εγγραφή στην πλατφόρμα τα στοιχεία θα δοθούν στο  Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων το οποίο βρίσκεται σε επαφή με αεροπορικές εταιρείες που μπορεί στο επόμενο διάστημα να πραγματοποιήσουν ειδικές ναυλωμένες πτήσεις. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί καμία πτήση με την Κυπριακή Κυβέρνηση να αναμένει τις αποφάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης.  

Τέλος, σύμφωνα με δημοσιεύματα στην Ελλάδα τα πανεπιστήμια αναμένεται να ανοίξουν μόνο για εργαστηριακά μαθήματα και εξετάσεις του θερινού εξαμήνου με τα δεδομένα να ξεκαθαρίζουν σύντομα.

Home