Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Περιμετρικός Λευκωσίας: Βήμα - βήμα η πορεία των έργων (ΧΑΡΤΕΣ)

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
27.06.2021

Περιμετρικός Λευκωσίας: Βήμα - βήμα η πορεία των έργων (ΧΑΡΤΕΣ)

Το μεγάλο στοίχημα με στόφα ευρωπαϊκή για να λυθεί το κυκλοφοριακό

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Ένα από τα μεγαλεπήβολα έργα που αποτελεί στοίχημα για την Κυβέρνηση είναι ο περιμετρικός αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας που όταν ολοκληρωθεί έχει ένα και μοναδικό σκοπό: Την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος της Λευκωσίας. Το έργο αποτελείται συνολικά, από οδικό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων μήκους 32 χλμ. περίπου, μαζί με πέραν των 23 χλμ. οδικού δικτύου δρόμων πρωταρχικής σημασίας.

Επίσης, το έργο περιλαμβάνει δρόμους του δευτερεύοντος οδικού δικτύου που εντάσσονται στα σχέδια ανάπτυξης και Τοπικά Σχέδια των διαφόρων περιοχών.  Υπάρχουν επίσης 16 ανισόπεδοι κόμβοι που συνδέουν τα προτεινόμενα οδικά δίκτυα αυτοκινητοδρόμων με τα προτεινόμενα δευτερεύοντα οδικά δίκτυα και τα υφιστάμενα που αποκαθίστανται.  Το Έργο εκτείνεται γύρω από όλη την ελεύθερη Λευκωσία και, θα κατασκευάζεται σε 5 Φάσεις. Το κόστος του ανέρχεται στο ποσό των 350 εκ. ευρώ. Ο στόχος που τέθηκε είναι η ολοκλήρωσή του το 2030.

Η Offsite προβαίνει σήμερα σε ακτινογραφία του πολύ σημαντικού αυτού έργου για την πρωτεύουσα ως εξής:

Οκτώ συμβόλαια σε ισχύ

Λόγω της έκτασης και της πολυπλοκότητας του Περιμετρικού Αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας (Π.Α.Λ.), καθώς και του σημαντικού κατασκευαστικού κόστους υλοποίησης του που αναμένεται συνολικά να ανέλθει στα €350εκ., επιβάλλεται η προώθηση της σταδιακής του κατασκευής.  Για τον σκοπό αυτό, η Μελέτη έχει χωριστεί γεωγραφικά σε αριθμό Φάσεων που επιτρέπουν την προώθηση της κατασκευής του τμηματικά, μέσω οκτώ ξεχωριστών κατασκευαστικών συμβολαίων.  

Στο παρόν στάδιο, βρίσκεται υπό εκτέλεση η Φάση Α1 του Έργου, η οποία διαλαμβάνει αυτοκινητόδρομο μήκους 7,5 χλμ. περίπου, για σύνδεση του υφιστάμενου αυτοκινητόδρομου Λεμεσού – Λευκωσίας (Α1) παρά τον κόμβο της βιομηχανικής περιοχής Ιδαλίου με την Λεωφόρο Τσερίου/Στροβόλου παρά την βιοτεχνική περιοχή Λακατάμιας.  Περιλαμβάνει επίσης 10 χλμ. συνδετήριων δρόμων, εκ των οποίων τα 5 χλμ. αφορούν σε δρόμους του δευτερεύοντος οδικού δικτύου και δρόμους πρωταρχικής σημασίας, 3 ανισόπεδους κόμβους και 1 ισόπεδο τερματικό κυκλικό κόμβο, για αποκατάσταση συνδέσεων με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο.

Το κατασκευαστικό κόστος της Φάσης αυτής, σύμφωνα με το ποσό του Συμβολαίου που ανατέθηκε, είναι γύρω στα €60,745εκ. και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο πρώτο μισό του 2023.

Το έργο βήμα - βήμα / Λεπτομέρειες

 Το Έργο εκτείνεται γύρω από όλη την ελεύθερη Λευκωσία και όπως αναφέρθηκε, θα κατασκευάζεται σε Φάσεις, οι οποίες γεωγραφικά, έχουν ως εξής:

  • Φάση Δ: Αρχίζοντας από την περιοχή Γερίου στα ανατολικά, ο Περιμετρικός διέρχεται με κατεύθυνση δυτική στα βόρεια της Βιομηχανικής περιοχής Ιδαλίου και συνδέεται με τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού στην περιοχή Χαλεπιανών.  Η Φάση Δ διαλαμβάνει οδικό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων μήκους 6,6 χλμ. και 4 χλμ. τοπικών/συνδετήριων δρόμων δύο και τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας, με τους οποίους συνδέεται μέσω 2 ανισόπεδων κόμβων.  Εκτιμώμενο κατασκευαστικό κόστος ~€40εκ.

FASH D

Φάση Α1: Ο αυτοκινητόδρομος συνεχίζει δυτικότερα μέσω της Βιομηχανικής Περιοχής Τσερίου προς τη Βιοτεχνική Περιοχή Λακατάμιας, μέχρι τη Λεωφόρο Τσερίου/Στροβόλου.  Η Φάση Α1 διαλαμβάνει οδικό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων μήκους 7,5 χλμ. και 10 χλμ. τοπικών/συνδετήριων δρόμων δύο και τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας, με τους οποίους συνδέεται μέσω 4 ανισόπεδων κόμβων.  Βρίσκεται υπό εκτέλεση, με κατασκευαστικό κόστος ~€60,745εκ.

Φάση Α2: Πρόκειται για επεκτάσεις δύο δευτερευόντων οδικών δικτύων τοπικών/συνδετήριων δρόμων δύο και τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας μήκους 3,3 χλμ. και ολοκλήρωση ενός ανισόπεδου κόμβου.  Εκτιμώμενο κατασκευαστικό κόστος ~€4εκ..

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Φάση Β1: Ακολούθως, ο αυτοκινητόδρομος διέρχεται από τη Λακατάμια μέσω της περιοχής κοντά στο αθλητικό κέντρο του Δήμου και ακολουθεί δυτική πορεία προς τον δρόμο Λακατάμιας -Δευτεράς (λεωφόρος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ).  Η Φάση Β1 διαλαμβάνει οδικό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων μήκους 3,05 χλμ. με αντίστοιχο υπογειοποιημένο τμήμα, καθώς και 4,5 χλμ. τοπικών/συνδετήριων δρόμων δύο και τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας, με τους οποίους συνδέεται μέσω 3 ανισόπεδων κόμβων.  Εκτιμώμενο κατασκευαστικό κόστος ~€100εκ..

ΦΑΣΗ Β1

Φάση Β2: Πρόκειται για επέκταση συνδετήριου δρόμου τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας μήκους 2,5 χλμ. εντός της Λακατάμιας, και ολοκλήρωση ενός ισόπεδου κόμβου.  Εκτιμώμενο κατασκευαστικό κόστος ~€6εκ..

Φάση Β3: Στη συνέχεια ακολουθεί πορεία στα δυτικά της λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ, πέραν από τον Πεδιαίο ποταμό, με κατεύθυνση προς την περιοχή των συνοικισμών της Ανθούπολης και περιοχών της Δευτεράς.  Η Φάση αυτή, διαλαμβάνει οδικό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων μήκους 2,15 χλμ. και 1 χλμ. τοπικών/συνδετήριων δρόμων δύο λωρίδων κυκλοφορίας, με τους οποίους συνδέεται μέσω 2 κόμβων.  Εκτιμώμενο κατασκευαστικό κόστος ~€20εκ.. Σημειώνεται ότι ήδη δόθηκε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αρχίσουν τα έργα της Β Φάσης.

Διαβάστε επίσης: Περιμετρικός Λευκωσίας: Πράσινο φως και για την Β' φάση (ΧΑΡΤΕΣ)

Φάση Γ: Ακολούθως, ο Περιμετρικός διασταυρώνει το πρώτο σκέλος του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας – Παλαιχωρίου και συνεχίζει σε μήκος 2,2 χλμ. προς τα δυτικά στα όρια Λακατάμιας - Αγίων Τριμιθιάς.  Η εν λόγω Φάση διαλαμβάνει οδικό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων μήκους 9,2 χλμ., καθότι σε αυτή, περιλαμβάνεται και το πιο πάνω πρώτο σκέλος που αρχίζει από την περιοχή του κόμβου Ανθούπολης/Μακεδονίτισσας και συνεχίζει προς τα νότια και την περιοχή Αναγυιών όπου συνδέεται με τον δρόμο Παλαιχωρίου.  Παράλληλα, η Φάση Γ περιλαμβάνει  και 3,5 χλμ. τοπικών/συνδετήριων δρόμων δύο και τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας, με τους οποίους συνδέεται μέσω 4 ανισόπεδων κόμβων, περιλαμβανομένου και ανισόπεδου κόμβου σύνδεσης των δύο αυτοκινητοδρόμων.  Εκτιμώμενο κατασκευαστικό κόστος ~€70εκ..

fash g

Φάση Ε: Τέλος, ο Περιμετρικός ακολουθεί πορεία προς τα βόρεια μέσω περιοχών Δευτεράς, Αγίων Τριμιθιάς και Παλιομετόχου, με κατάληξη στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Τροόδους με τον οποίο συνδέεται μέσω ανισόπεδου κόμβου δύο αυτοκινητοδρόμων.  Η Φάση Ε διαλαμβάνει οδικό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων μήκους 4,2 χλμ. και 1 χλμ. τοπικών/συνδετήριων δρόμων δύο και τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας, με τους οποίους συνδέεται μέσω 2 ανισόπεδων κόμβων.  Εκτιμώμενο κατασκευαστικό κόστος ~€50εκ..

Με άρωμα...από Ευρώπη

Το Τμήμα Δημοσίων Έργων και το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων έχουν διασφαλίσει την ένταξη του Περιμετρικού Αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας ως αναπόσπαστο μέρος του Κεντρικού Δικτύου (Core Network) του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ) (Trans European Transport Network – TEN-T).  Ο Π.Α.Λ. αποτελεί το τελικό σημείο στο νότιο τμήμα του Ευρωπαϊκού Διαδρόμου Orient / East-Med “Αμβούργο–Πειραιάς–Λεμεσός-Λευκωσία”. 

Στο παρόν στάδιο, το Τμήμα έχει εξασφαλίσει συγχρηματοδότηση ύψους €43.837.143 μέσω της Διευκόλυνσης “Συνδέοντας την Ευρώπη” (Connecting Europe Facility - CEF) της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συγχρηματοδοτεί έργα που είναι ενταγμένα στο Κεντρικό Δίκτυο (Core Network) του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ) (Trans European Transport Network – TEN-T).  Η πρώτη συγχρηματοδότηση ύψους €43.84εκ., αφορά στην κατασκευή της Φάσης Α1 του Έργου, η οποία έχει αρχίσει με διάρκεια εκτέλεσης τρία χρόνια και κατασκευαστικό κόστος €60,745εκ. και η δεύτερη ύψους €20.09εκ, αφορά στην κατασκευή της Φάσης Β3 του Έργου που προωθείται για προσφοροδότηση περί το δεύτερο μισό του 2021, με εκτιμώμενο κατασκευαστικό κόστος γύρω στα €23.64εκ..

Στόχος του Τμήματος, είναι η εξασφάλιση συγχρηματοδότησης περαιτέρω κονδυλίων εντός της επόμενης προγραμματικής περιόδου (2020-2027) για την κατασκευή και των υπόλοιπων Φάσεων του αυτοκινητόδρομου που θα απομείνουν, με ορίζοντα υλοποίησης το έτος 2030, ικανοποιώντας σχετική υποχρέωση των Κρατών-Μελών για συμπλήρωση του Κεντρικού Δικτύου (Core Network) του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ).

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Θα εξυπηρετεί μέχρι 35.000 αυτοκίνητα την ημέρα

Ο Περιμετρικός Αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των Κεντρικών Διαδρόμων του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ολοκλήρωση του θα συμβάλλει στη μείωση της κυκλοφορίας που εισέρχεται καθημερινά στη Λευκωσία, παρέχοντας ταχύτερη, ασφαλέστερη και φιλικότερη προς το περιβάλλον διακίνηση οχημάτων. Το έργο αυτό θεωρείται ζωτικής σημασίας, αφού θα οδηγήσει στην απάμβλυνση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, στη μείωση του χρόνου και του κόστους ταξιδιού, στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και παράλληλα θα προσφέρει αναβαθμισμένη πρόσβαση στις περιοχές νότια της Λευκωσίας.

Η μέση ημερήσια κυκλοφορία στον Περιμετρικό Αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας υπολογίζεται για το έτος 2025 να είναι 24,000 οχήματα την ημέρα και για το έτος 2030 να είναι 35,000 την ημέρα.

Πόσο θα βοηθήσει στην άμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος της Λευκωσίας; Κυρίως θα βοηθήσει για να βελτιωθεί η κατάσταση στην είσοδο της Λευκωσίας και στην Σπύρου Κυπριανού; (Από κυκλικό κόμβο στην είσοδο της Λευκωσίας μέχρι κυκλικό κόμβο Αρχαγγέλου).

Όπως αναφέρεται και πιο πάνω ο Περιμετρικός Αυτοκινητόδρομος αναμένεται να συμβάλει στην μείωση της κυκλοφορίας των οχημάτων που εισέρχονται στη Λευκωσία. Η μείωση στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού (Α1) με βάση τις προβλέψεις της τεχνοοικονομικής μελέτης που έγινε  για το έργο υπολογίζεται σε 10% και η μείωση στην κυκλοφορία στη Λεωφ. Σπύρου Κυπριανού (Β22) αναμένεται να είναι της τάξης του 25%.

Στα σκαριά δρόμοι για Limassol Arena και βελτιώσεις παντού

Με βάση τις προτάσεις για τους Προϋπολογισμούς του 2021, το Τμήμα Δημοσίων Έργων προγραμματίζει εντός του 2021, την προκήρυξη προσφορών για αριθμό Οδικών Έργων που αφορούν σε Αυτοκινητόδρομους και συνδέσεις σε αυτούς, Υπεραστικούς και Αγροτικούς Δρόμους και Οδικά Πολεοδομικά Έργα.

λιμασσλ αρενα

Στα κύρια Έργα Αυτοκινητοδρόμων, περιλαμβάνεται το Οδικό δίκτυο στην περιοχή του νέου σταδίου στο Κολόσσι και η σύνδεσή του με τον υφιστάμενο αυτοκινητόδρομο Λεμεσού- Πάφου, η Φάση Β3 του Περιμετρικού από τη Λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ στη Λακατάμια μέχρι την περιοχή στα δυτικά της Ανθούπολης, ο ανισόπεδος κυκλικός κόμβος στη συμβολή του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας – Λεμεσού με τη Λεωφόρο Σταυρού και την οδό Φυτωρίου στην είσοδο της Λευκωσίας, η Φάση Β του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας – Παλαιχωρίου από την περιοχή Αναγυιών μέχρι την έξοδο προς την Αγροκηπιά, και το τμήμα Δ του αυτοκινητόδρομου Αστρομερίτη – Ευρύχου, καθώς και αριθμός βελτιώσεων και επεμβάσεων σε τμήματα του υφιστάμενου εθνικού οδικού δικτύου.

Στα κύρια Οδικά Πολεοδομικά Έργα, περιλαμβάνονται οι Λεωφόροι Αργυρουπόλεως, Ιπποκράτους και νοτίου τμήματος Τσερίου στη Λακατάμια και στο Στρόβολο, η Φάση Γ της Λεωφόρου Αμμοχώστου στη Λευκωσία και Αγλαντζιά, η βελτίωση του παραλιακού δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας (Φάση Γ), η βελτίωση του δρόμου Σωτήρας – Δερύνειας, η κατασκευή της Λεωφόρου Κάππαρη στο Παραλίμνι κ.ά..  

Home