Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πετρίδης, Μουζαλάς και Θεοφάνους συζητούν για το μεταναστευτικό

Offsite Team -
14.05.2019 - 12:15

Πετρίδης, Μουζαλάς και Θεοφάνους συζητούν για το μεταναστευτικό

Thumbnail
Εκδήλωση σήμερα Τρίτη στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας από το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων

Η έκρηξη μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στην Ευρώπη είναι το θέμα της σημερινής εκδήλωσης (Τρίτη 14 Μαΐου) που διοργανώνει το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει τις 18:00 στο Αμφιθέατρο UNESCO (Κτίριο Europa) του Πανεπιστημίου με ομιλητές τον τέως Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ελλάδας Ιωάννη Μουζάλα και τον Υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνο Πετρίδη. Την εκδήλωση συντονίζει ο Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Ανδρέας Θεοφάνους. 

Το θέμα των μεταναστευτικών ροών απασχολεί, ως γνωστόν, εντόνως και την Κύπρο, η οποία ως  χώρα-υποδοχής έχει την πανευρωπαϊκή πρωτιά στους αιτούντες ασύλου για πρώτη φορά (8,805 ανά εκατομμύριο πληθυσμού). Την τετράδα των χωρών που δέχθηκαν τις περισσότερες αιτήσεις κατά την περσινή χρονιά συμπλήρωσαν η Ελλάδα (6,051), η Μάλτα (4,276) και το Λουξεμβούργο (3,694). 

Ο προβληματισμός για το χειρισμό του πολύπλευρου αυτού ζητήματος εντείνεται από τα στοιχεία των πρώτων τεσσάρων μηνών του 2019, όπου οι αιτητές πολιτικού ασύλου αυξήθηκαν κατά 140% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2018. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η παράνομη είσοδος μέσω κατεχομένων, το προφίλ των μεταναστών, αλλά και η συνάφεια της κατακόρυφης αύξησης των ροών με το οξυμένο κλίμα μεταξύ Λευκωσίας και Άγκυρας.   

Home