Πετρίδης, Μουζαλάς και Θεοφάνους συζητούν για το μεταναστευτικό

Πετρίδης, Μουζαλάς και Θεοφάνους συζητούν για το μεταναστευτικό

Υπηρεσίες νοσηλείας στους μετανάστες σε Κοφίνου και Μεννόγεια το 2017
Εκδήλωση σήμερα Τρίτη στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας από το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων

Η έκρηξη μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στην Ευρώπη είναι το θέμα της σημερινής εκδήλωσης (Τρίτη 14 Μαΐου) που διοργανώνει το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει τις 18:00 στο Αμφιθέατρο UNESCO (Κτίριο Europa) του Πανεπιστημίου με ομιλητές τον τέως Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ελλάδας Ιωάννη Μουζάλα και τον Υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνο Πετρίδη. Την εκδήλωση συντονίζει ο Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Ανδρέας Θεοφάνους. 

Το θέμα των μεταναστευτικών ροών απασχολεί, ως γνωστόν, εντόνως και την Κύπρο, η οποία ως  χώρα-υποδοχής έχει την πανευρωπαϊκή πρωτιά στους αιτούντες ασύλου για πρώτη φορά (8,805 ανά εκατομμύριο πληθυσμού). Την τετράδα των χωρών που δέχθηκαν τις περισσότερες αιτήσεις κατά την περσινή χρονιά συμπλήρωσαν η Ελλάδα (6,051), η Μάλτα (4,276) και το Λουξεμβούργο (3,694). 

Ο προβληματισμός για το χειρισμό του πολύπλευρου αυτού ζητήματος εντείνεται από τα στοιχεία των πρώτων τεσσάρων μηνών του 2019, όπου οι αιτητές πολιτικού ασύλου αυξήθηκαν κατά 140% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2018. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η παράνομη είσοδος μέσω κατεχομένων, το προφίλ των μεταναστών, αλλά και η συνάφεια της κατακόρυφης αύξησης των ροών με το οξυμένο κλίμα μεταξύ Λευκωσίας και Άγκυρας.   

Home