Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πιέζουν για πλήρη απαγόρευση των κινητών στα σχολεία οι καθηγητές

Της Αγάθης Χατζηκωστή
- 30.08.2019

Πιέζουν για πλήρη απαγόρευση των κινητών στα σχολεία οι καθηγητές

Thumbnail
Αρκετά ανοιχτά ζητήματα στα σχολεία λίγο πριν το πρώτο κουδούνι - Τι λέει ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ

Αρκετά φαίνεται να είναι τα ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν στα σχολεία λίγες μόνο μέρες πριν ηχήσει το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς. Όπως ανέφερε στην offsite ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, τρία από τα κύρια θέματα που “καίνε” την Οργάνωση είναι η παραβατικότητα στα σχολεία, η δημιουργία τάξεων υποδοχής για αλλόγλωσσους μαθητές και τέλος η απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων από τα σχολεία. 

Παραβατικότητα στα σχολεία 

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα που απασχολεί την ΟΕΛΜΕΚ είναι το ζήτημα της παραβατικής συμπεριφοράς εντός των σχολικών μονάδων. Υπάρχουν έντονοι προβληματισμοί και ανησυχίες αναφορικά με την νέα δομή και τον νέο τρόπο λειτουργίας της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης, η οποία εδώ και δέκα χρόνια έχει ως αποστολή της αρκετές δράσεις σχετικά με την παραβατική δράση των μαθητών, κυρίως όμως με την διαχείριση των περιστατικών ακραίας παραβατικής συμπεριφοράς. 

Η μη ύπαρξη διαλόγου μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και Εκπαιδευτικών Οργανώσεων, αλλά και όσων στελέχωναν την ΟΑΠ ενδείκνυται στην παραίτηση σχεδόν όλων των μελών της ΟΑΠ, οι οποίοι ήταν ένα εξειδικευμένο προσωπικό. Αυτό που μας απασχολεί είναι το γεγονός κατά πόσο τα νέα άτομα που θα στελεχώνουν αυτή την ομάδα έχουν την ώθηση και την επιστημοσύνη να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους περιστατικά. Η οργάνωση μας θα αξιολογήσει τον νέο τρόπο της ΟΑΠ και θα τον κρίνει αναλόγως” ανέφερε ο κ. Χατζησάββας

Τάξεις υποδοχής για αλλόγλωσσους μαθητές

Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί την ΟΕΛΜΕΚ είναι αυτό της μη ύπαρξης τάξεων υποδοχής για τους αλλόγλωσσους μαθητές. “Διαχρονική θέση της ΟΕΛΜΕΚ είναι τα παιδιά αυτά που προέρχονται από διαφορετικές χώρες πριν μπουν στις κανονικές αίθουσες διδασκαλίας να γνωρίζουν επαρκώς την ελληνική γλώσσα, έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα όσα απαιτεί το αναλυτικό πρόγραμμα. Ως εκ τούτου απαιτείται η δημιουργία τάξεων υποδοχής" τονίζει ο κ. Χατζησάββας.

Τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη μη δημιουργία των τμημάτων αυτών είναι το γεγονός ότι αρκετοί αλλογλωσσοι μαθητές διαφορετικού επιπέδου είναι στις ίδιες τάξεις και φεύγουν από το κανονικό μάθημα για να παρακολουθήσουν μαθήματα ελληνικών και έτσι απουσιάζουν από άλλα μαθήματα κατ’ εκείνες τις ώρες. Επομένως χάνουν πολλά μαθήματα και έτσι είναι δύσκολο να αξιολογηθούν. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ, το Υπουργείο Παιδείας ισχυρίζεται ότι έβαλε κάποιους εμπειρογνώμονες να επιληφθούν του θέματος με έρευνα γύρω από αυτό

Απαγόρευση κινητών τηλεφώνων

“Έχει υιοθετηθεί η εισήγηση της οργάνωσης μας, έτσι ώστε να απαγορεύεται η μεταφορά των κινητών τηλεφώνων εντός των αιθουσών διδασκαλίας. Η εισήγηση αυτή έχει τεθεί στην Επιτροπή Κανονισμών Λειτουργίας των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και ομόφωνα έχει αποφασιστεί η απαγόρευση της χρήσης, παρουσίας και ενεργοποίησης των κινητών τηλεφώνων εντός του σχολικού χώρου”. Συνεχίζοντας ο κ. Χατζησάββας αναφέρει ότι θα γίνεται έλεγχος στους μαθητές για την μεταφορά κινητών τηλεφώνων στο σχολείο γιατί θα θεωρείται παράπτωμα και θα τηρούνται οι ανάλογες ποινές.Το πιο σημαντικό είναι η απαγόρευση της μεταφοράς μέσα στην τάξη. Ωστόσο για να εφαρμοστεί πλήρως, αναμένουμε από το Υπουργείο Παιδείας την σχετική εγκύκλιο για την απαγόρευση πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς”. 

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ στην Offsite “μέχρι στιγμής απαγορευόταν η ενεργοποίηση, η χρήση και η παρουσία των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, αλλά βλέπαμε τους μαθητές να τα χρησιμοποιούν. Το σημαντικό τώρα είναι να πετύχουμε την πλήρη απαγόρευση τους ακόμη και στα διαλείμματα. Μας ενδιαφέρει κυρίως να απαγορευτεί μέσα στις τάξεις και πρέπει να γίνουν θυρίδες ασφαλείας για φύλαξη. Εμείς θέλουμε να σταματήσει, αυτό είναι και το μήνυμα θέλουμε να στείλουμε” 

 

Home