Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πίνουν και μεθούν οι μαθητές στην Κύπρο (Στοιχεία)

Κυπριάνα Σταύρου
- 16.07.2022

Πίνουν και μεθούν οι μαθητές στην Κύπρο (Στοιχεία)

Ανησυχητικά τα στοιχεία για τους μαθητές της Κύπρου - Οι δράσεις που γίνονται & τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Οι έφηβοι βιώνουν μεγάλες σωματικές αλλά και ψυχικές αλλαγές, την στιγμή που βρίσκονται και αντιμέτωποι με νέες προσδοκίες και απαιτήσεις, καθώς καλούνται να αναλάβουν όλο και περισσότερες ευθύνες. 

Λόγω όλων αυτών των αλλαγών, αλλά και λόγω παρακίνησης είτε από συνομήλικους τους είτε από άλλους παράγοντες, πολλοί είναι οι έφηβοι που πέφτουν στην παγίδα της υπέρμετρης κατανάλωσης αλκοόλ, κάτι που απέδειξαν πρόσφατα και σχετικά στοιχεία.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία, περίπου 4 στους 10 μαθητές στην Κύπρο ανέφεραν υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ ενώ 1 στους 10 μαθητές (11%) ανέφερε μέθη.

Με αφορμή αυτά τα ανησυχητικά στοιχεία, η OffsiteNews επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου Δρ. Χρήστο Μηνά, ο οποίος μας τα ανέλυσε, μας ανέφερε τις δράσεις που γίνονται για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αλλά και μας έδωσε συμβουλές, οι οποίες θα φανούν χρήσιμες σε πολλούς γονείς.

Αναλυτικά τι δείχνουν τα στοιχεία - Η πιο δημοφιλές ουσία για τους νέους το αλκοόλ

Όπως ανέφερε ο Δρ. Μηνάς, τα συγκεκριμένα στοιχεία, που παρουσιάσθηκαν από την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) σε πρόσφατο σεμινάριο του Κυπριακού Οργανισμού Κέντρων Νεότητας  (ΚΟΚΕΝ) του 2019, προκύπτουν από την παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεικτών του τμήματος Παρακολούθησης (ΕΚΤΕΠΝ) της ΑΑΕΚ βάσει της έρευνας ESPAD (2019) που διεξάγεται από την ΑΑΕΚ κάθε τέσσερα χρόνια. 

Ειδικότερα η ΑΑΕΚ, μέσω αυτής της έρευνας, συλλέγει πληροφορίες για το αλκοόλ, το κάπνισμα, τις παράνομες ουσίες, την παθολογική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια αλλά και την ενασχόληση των μαθητών με το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Με βάση τα ευρήματα της Ευρωπαϊκής έρευνας ESPAD (2019), φαίνεται ότι  το αλκοόλ αποτελεί την πιο δημοφιλή ουσία ανάμεσα στους νέους ηλικίας 16 ετών στην Κύπρο. 

Τα βασικά συμπεράσματα από τα στοιχεία της έρευνας είναι τα εξής:

  • Οι μαθητές στην Κύπρο φαίνεται να καταναλώνουν αλκοόλ πιο συχνά από τους μαθητές στην Ευρώπη, αλλά σε πιο μικρές ποσότητες.
  • Περίπου 1 στους 10 μαθητές (11%) ανέφερε μέθη κατά τον τελευταίο μήνα, ενώ από αυτούς που έκαναν χρήση αλκοόλ κατά τον τελευταίο μήνα, περίπου 4 στους 10 ανέφεραν υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ.
  • Οι Κύπριοι μαθητές θεωρούν ότι μπορούν να βρουν πολύ πιο εύκολα αλκοόλ, σε σύγκριση σε τους υπόλοιπους Ευρωπαίους συνομήλικους τους. Η πρόσβαση των εφήβων στο αλκοόλ στην Κύπρο, υπερβαίνει το μέσο όρο των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.  Οκτώ στους 10 μαθητές/τριες αναφέρουν πως είναι εύκολο/ πολύ εύκολο να βρουν αλκοόλ.  

Όπως επεσήμανε ο Δρ. Μηνά, οι αλλαγές που παρατηρούνται στα πρότυπα κατανάλωσης ανάμεσα στους έφηβους, και ειδικότερα η αύξηση που σημειώθηκε την περασμένη δεκαετία στη βαριά επεισοδιακή κατανάλωση όπως και η εύκολη προσβασιμότητα στο αλκοόλ από τους ανήλικους, αποτελούν λόγο ιδιαίτερης ανησυχίας στην Κύπρο. 

Πως εξελίσσεται κάθε χρόνο η κατάσταση

Δεν υπάρχουν στοιχεία ετήσια επειδή η συγκεκριμένη έρευνα γίνεται ανά τετραετία, ανέφερε ο Δρ. Μηνά, με την επόμενη έρευνα να αναμένεται να επαναληφθεί εντός του 2023. 

«Σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα όμως, τα δεδομένα καταγράφουν μικρή βελτίωση, αν και το πρόβλημα παραμένει», επεσήμανε.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της ΑΑΕΚ ανέφερε ότι το αλκοόλ, παρά τη νομιμότητα του ως προς τη χρήση και τη διαχρονική ευρεία του κατανάλωση ιδιαίτερα στις χώρες της Μεσογείου,  θα πρέπει να ιδωθεί και μέσα από ένα πρίσμα όπου λαμβάνονται υπόψη και οι  διαστάσεις της επιβλαβούς χρήσης και της εξάρτησης.  

«Οι αριθμοί οδηγούν σε έντονο προβληματισμό, αλλά η ΑΑΕΚ αναγνωρίζει τη σημασία της χάραξης πολιτικών και μέτρων που στοχεύουν στη διαχείριση του φαινομένου αυτού και αφετέρου  ότι το πρόβλημα των ουσιών, νόμιμων και παράνομων γεννιέται αλλά και αντιμετωπίζεται, μέσα από πολιτικές που αγγίζουν πρώτιστα τις συνθήκες, κοινωνικο-οικονομικές, οικογενειακές, περιβαλλοντικές, που περιβάλλουν μια ενδεχόμενη επιβλαβή χρήση ή εξάρτηση», πρόσθεσε.

Δράσεις και ενέργειες που γίνονται για αντιμετώπιση του προβλήματος

Αναφορικά με τις δράσεις και ενέργειες που γίνονται για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ο Δρ. Μηνά μας είπε πως υπάρχει συνεχή επικοινωνία και συνεργασία τόσο με τα προληπτικά προγράμματα για στήριξη των ευάλωτων παιδιών αλλά και της οικογένειας τους που αντιμετωπίζουν προβλήματα σε σχέση με το αλκοόλ,  όπως επίσης και με τα θεραπευτικά προγράμματα για βελτίωση των συνθηκών και των υπηρεσιών έτσι που να ανταποκρίνονται με επάρκεια στις αυξανόμενες ανάγκες δικτύωσης τους με άλλες υποστηρικτές υπηρεσίες στην κοινότητα με παρεμβάσεις κοινωνικών λειτουργών.

«Με την προϋπόθεση ότι η προσπάθεια αυτή είναι συλλογική και ότι το θέμα της εξάρτησης του αλκοόλ αποτελεί προτεραιότητα δημόσιας υγείας για όλους, το πρόβλημα μπορεί να είναι και αναστρέψιμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κύπρο και διαμέσου της ΑΑΕΚ, λειτουργούν 14 θεραπευτικά προγράμματα για  τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη χρήση του αλκοόλ. 

Τα 12 προγράμματα προσφέρουν θεραπεία σε εξωτερική βάση και απευθύνονται σε άτομα τα οποία παρουσιάζουν προβληματική χρήση αλλά δεν παρουσιάζουν σωματική εξάρτηση στο αλκοόλ.

Δυο προγράμματα η Θεραπευτική Μονάδα Εξαρτημένων Ατόμων (ΑΛΚΟΟΛ) «ΘΕΜΕΑ» (ΟΚΥπΥ) και η ιδιωτική «Κλινική Βερεσιέ» προσφέρουν θεραπεία αποτοξίνωσης σε εσωτερική και εξωτερική βάση στα άτομα τα οποία παρουσιάζουν σωματική εξάρτηση στο αλκοόλ. 

Η ΘΕΜΕΑ (Θεραπευτική Μονάδα Εξαρτημένων Ατόμων) και η Κλινική Βερεσιέ παρέχουν υπηρεσίες εξωτερικής αλλά και εσωτερικής διαμονής για σωματική αποτοξίνωση για επίτευξη της αποχής από τη χρήση με ασφαλή αντιμετώπιση του στερητικού συνδρόμου ενώ παράλληλα παρέχουν και φαρμακευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

Συμβουλές προς τους γονείς

Κληθείς να δώσει κάποιες συμβουλές στους γονείς ώστε να αποτρέψουν τα χειρότερα, ο Δρ. Μηνά τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη βιβλιογραφία σχετικά με τους παράγοντες επικινδυνότητας ή και τους προστατευτικούς παράγοντες που μπορεί να συντείνουν ή να αποτρέψουν αντίστοιχα  τη χρήση, παράγοντες που είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κάθες γονιός.

Καταρχάς, ανάμεσα στους παράγοντες επικινδυνότητας είναι η χαλαρότητα απόψεων ως προς την επικινδυνότητα της χρήσης αλκοόλ ανάμεσα σε ανήλικα άτομα, κάτι που στη δική μας κοινωνία ισχύει εφόσον το αλκοόλ προσφέρεται ακόμη και σε πάρτι ανηλίκων από τους ίδιους του γονείς.

Επιπλέον σημαντικός παράγοντας επικινδυνότητας, ειδικότερα για το αλκοόλ, είναι  η έλλειψη επιβολής της νομοθεσίας, κάτι που με λύπη παρατηρείται επίσης έντονα με τους λιγοστούς ελέγχους που εφαρμόζονται τόσο από την Αστυνομία Κύπρου όσο και από τους ίδιους τους πωλητές, για επαλήθευση της ηλικίας νεαρών που πάνε για να αγοράσουν αλκοόλ στο υποστατικό τους. 

Άλλος σημαντικός παράγοντας επικινδυνότητας είναι η μειωμένη πρόσβαση σε υγιείς δραστηριότητες ενασχόλησης άθλησης και  ψυχαγωγίας ανάμεσα στους νέους. 

«Συμπερασματικά, όλοι αυτοί οι παράγοντες θα μπορούσαν να μετατραπούν σε προστατευτικούς, με την υιοθέτηση υγιούς κουλτούρας και πρακτικών υπεύθυνης  πώλησης και διάθεση αλκοόλ, και αύξησης της προσβασιμότητας όλων των παιδιών σε εναλλακτικές και δημιουργικές δραστηριότητες», σημείωσε ο Πρόεδρος της ΑΑΕΚ.

Σε καταληκτικό του σχόλιο, ο Δρ. Μηνά ανέφερε ότι το κύριο μήνυμα που προωθεί η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου είναι ότι η ασφαλέστερη επιλογή στα παιδιά είναι η μηδενική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και παράλληλα  η μείωση της προσβασιμότητας και διαθεσιμότητας.

Home