Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πίσω βρίσκεται η Κύπρος στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ ατόμων (Φώτος)

Της Κυπριάνας Σταύρου -
09.06.2019 - 06:30

Πίσω βρίσκεται η Κύπρος στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ ατόμων (Φώτος)

Thumbnail
Αρκετές είναι οι ελλείψεις στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ ατόμων

Αν και είμαστε ένα εξελιγμένο είδος σε τομείς τεχνολογίας, η ανθρωπότητα μας και η αγάπη προς άλλα άτομα δεν εξελίσσονται με τον ίδιο ρυθμό. Πολλοί συναθρώποι μας δεν τυγχαίνουν ίσης μεταχείρησης ενώ σε πολλές καταστάσεις γίνονται και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Σε αυτές τις περιπτώσεις πέφτουν και τα ΛΟΑΤΙ (Λεσβία, Ομοφυλόφιλος, Αμφιφυλόφιλος Τρανσέξουαλ και Ιντερσεξ) άτομα.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 11 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται και υπαίθριες δραστηριότητες

Φωτογραφία από Accept - LGBTI Cyprus

Οπισθοδρομικά κινείται η Κύπρος στα δικαιώματα για τα ΛΟΑΤΙ άτομα 

Βλέποντας τα στοιχεία που δημοσίευσε ο οργανισμός Ilga-Europe και πιο συγκεκριμένα τον Χάρτη Rainbow - Europe όπου γίνεται η κατάταξη των Ευρωπαικών χωρών σύμφωνα με τους νόμους και τις πολιτικές τους για τα ΛΟΑΤΙ άτομα, πίσω παραμένει η Κύπρος στην διασφάλιση  των δικαιωμάτων για προστασία των ΛΟΑΤΙ ατόμων.

Όπως μας δήλωσε η πρόεδρος του οργανισμού Accept - LGBTI Cyprus Μόνικα Παναγή, η Κύπρος  έπεσε στην 33η θέση ( 22,68%) το 2018 από την 30ή (29%) που βρισκόταν το 2017: "Δυστυχώς είχαμε πτώση. Ειμασταν στην 30η θέση τώρα στην 33η και αυτό έγινε λόγω ότι προσθέθηκαν καινουργιες κατηγοριες για νομοθεσίες."

Η εικόνα ίσως περιέχει: 6 άτομα, παιδί και υπαίθριες δραστηριότητες

Φωτογραφία από Accept - LGBTI Cyprus

Ο δείκτης σεβασμού των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ ατόμων προκύπτει από έξι βασικές κατηγορίες και τις υποκατηγορίες τους: "Είναι έξι κατηγορίες και αυτές έχουν υποκατηγοριες. Έγιναν προσθέσεις για τα χαρακτηριστικά βιολογικού φύλου, που είναι βασικά για τα intersex άτομα, τα οποια δεν ειναι προστατευμένα στην Κύπρο."

Συγκεκριμένα η Κύπρος, στην κατηγορία Ισότητα και μη διακρίσεις συγκεντρώνει 9%, στην κατηγορία Οικογένεια, όπου αφορά τη δημιουργία ΛΟΑΤΙ οικογενειών και την τεκνοθεσία, είναι στο 31%, στις επιθέσεις και ρητορική μίσους συγκεντρώνει 26%, στην Νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου και την σωματική ακεραιότητα είμαστε στο 0%, στην ελεύθερη έκφραση στο 100% και στο ασυλο σε ΛΟΑΤΙ μετανάστες στο 17%.

Eικόνα από Ilga-Europe

Μηδενικές οι νομοθεσίες για τρανσέξουαλ ατομα 

Μηδενικές είναι οι νομοθεσίες για τα τρανσεξουαλ (τα άτομα που αυτοπροσδιορίζονται με διαφορετικό φύλο από εκείνο που τους αποδόθηκε κατά τη γέννηση) άτομα ενώ όπως μας αναφέρει η κ. Μόνικα αναμένεται να περάσει νομοθεσια για αναγνώριση ταυτότητας φύλου από την Βουλή: "Περιμένουμε τώρα την αναγνώριση ταυτότητας φύλου να μπει στην Βουλη. Η Κυβέρνηση δέχεται τις τελευταίες επιμέλειες απο την Νομική Υπηρεσια σε συνεργασία με την Ευρωπαική Επιτροπή. Ελπίζουμε οτι θα μπεί μέχρι το τέλος αυτού του μήνα. Αυτή η νομοθεσία είναι βασικά για να προστατεύει τα τρανς άτομα απο υποχρεωτικές επεμβάσεις και να έχουν πιο εύκολη πρόσβαση να αλλάξουν τα νομικά τους έγγραφα. Να υπάρχει προστασία στο θέμα αυτοπροδιορισμού ως ατόμου και όχι να υποχρεώνονται να κάνουν υποχρεωτικές επεμβάσεις."

Παραβίαση δικαιωμάτων ίντερσεξ ατόμων

Σχετικά με τα Intersex ή αλλιώς μεσοφυλικά άτομα επίσης είναι ανύπαρκτες οι νομοθεσίες στην Κύπρο. Καταρχάς να πούμε ότι τα μεσοφυλικά άτομα διαφέρουν από τα τρανς και είναι τα άτομα στα οποία συναντάται μια ασυμφωνία μεταξύ των εσωτερικών και των εξωτερικών γεννητικών τους οργάνων. Είναι τα άτομα όπου το αναπαραγωγικό τους σύστημα ή η σεξουαλική τους ανατομία έρχεται σε αντιπαράθεση με τους τυπικούς όρους αρσενικό και θηλυκό.

Η εικόνα ίσως περιέχει: παπούτσια

Φωτογραφία από Accept - LGBTI Cyprus

Στην Κύπρο, όπως είπαμε, δεν υπάρχουν νομοθεσίες για αυτά τα άτομα ενώ γίνεται σε χειρότερες καταστάσεις καθαρή παραβίαση των δικαιωμάτων τους με παρεμβατικές επεμβάσεις όπως μας αναφέρει η κ. Παναγή: “Στα intersex άτομα προσπαθούμε για νομοθεσία προστασίας των δικαιωμάτων γιατί μιλούμε για καθαρές παρεμβατικές επεμβάσεις σε μωρά. Παίρνεις βασικά ένα παιδί μικρό σε ηλικία που δεν καταλαμβαίνει και κάνεις αυτή την παρεμβατική εγχείρηση και δεν μπορεί να καταλάβει το παιδί. Οφείλονται να προστατεύονται αυτά τα άτομα διότι μιλούμε για καθαρή παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων."

Το θέμα του δεύτερου γονέα

Όσο αφορά τον γάμο ΛΟΑΤΙ ατόμων στην Κύπρο να σημειώσουμε ότι έχουμε πολιτική συμβίωση, με προδιαγραφές ενός πολιτικού γάμου. Μεγάλο ζήτημα, μας δηλώνει η Πρόεδρος, είναι το πρόβλημα του δεύτερου γονέα σε ομοφυλόφυλα ζευγάρια: "Η υιοθεσία είναι σημαντική. Υπάρχουν ΛΟΑΤΙ οικογένειες που θέλουν να υιοθετήσουν και τεκνοποιήσουν αλλά υπάρχει το θέμα του δεύτερου γονέα. Υπάρχουν για παράδειγμα ζευγάρια λεσβιών που δεν έχουν το δικαίωμα στην δεύτερη μητέρα. Μόνο στην βιολογική τους μητέρα. Αν γίνει κάτι στην βιολογική, το μωρό πάει είτε στο foster care είτε στην οικογένεια της βιολογικής μητέρας."

Άγνοια και στερεότυπα - Πρόγραμμα HOMBAT

Δυστυχώς, η άγνοια είναι μεγάλο πρόβλημα στην Κυπριακή κοινωνία. Αυτή είναι που δημιουργεί τις λανθασμένες απόψεις και τα ομοφοβικά σχόλια με την μεγαλύτερη αιτία αυτής της άγνοιας είναι ότι τα στερεότυπα των προτύπων γυναίκα - άντρας. Τα στερεότυπα και οι ταμπέλες που έχουμε αποδώσει στα 2 φύλα- τι εστί άντρας/γυναίκα, δημιουργεί διακρίσεις σε άτομα που  παρεκκλίνουν. Οι έμφυλες φυλακές είναι ο πυρήνας του προβλήματος και ο λόγος που δεν μπορούμε να ανοίξουμε τους ορίζοντες και να γίνει κατανόηση των πραγμάτων εκτός μιας κοντόφθαλμης βλέψης.  

Η εικόνα ίσως περιέχει: 6 άτομα, πλήθος, δέντρο και υπαίθριες δραστηριότητες

Φωτογραφία από Accept - LGBTI Cyprus

Μαζί με την άγνοια και στερεότυπα, πολύ σημαντική είναι και η ενσυνείδηση. Όπως μας αναφέρει η κ. Μόνικα, γίνεται προσπάθεια μέσω της Παιδείας για την καταπολέμηση του ομοφοβικού και τρανσφοβικού εκφοβισμού με το πρόγραμμα HOMBAT: 

"Είμαστε πολύ ευτυχισμένοι από το πρόγραμμα ΗΟΜΒΑΤ που είναι για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση του ομοφοβικού και τρανσφοβικού εκφοβισμού στα σχολεία. Είναι ένα πολύ επιτυχημένο πρόγραμμα που τρέχουμε. Υπογράψαμε συμφωνια με αρκετους φορείς συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Παιδείας και την Επίτροπο Διοίκησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εκπαιδεύουμε εκπαιδευτικούς για να μπορέσουν να καταπολεμήσουν τον ομοφοβικό και τρανσφοβικο εκφοβισμο στα σχολεία. Οι ανθρώποι δημιουργούνται όχι μόνο από ερεθίσματα που τους παρέχονται κοινωνικά αλλά και απο την Παιδεία. Η Παιδεία πρέπει να διδάσκει την ενσυνείδηση, την αγάπη και όχι τα στερεότυπα και την άγνοια."

Το πρόγραμμα έχει επίσης αναφερθεί στην 6η πορεία Περηφάνειας και Φεστιβάλ Περηφάνειας που είχαν στόχο την καταπολέμεση του ομοφοβικού και τρανσφοβικού εκφοβισμού.

Ολοκληρώθηκε η 6η πορεία Περηφάνειας και Φεστιβάλ Περηφάνειας στην Κύπρο

Σε θετικότερες γραμμές, η Έκτη Πορεία Υπερηφάνειας πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο μαζί με το Φεστιβάλ Περηφάνειας που φέτος είχε το κεντρικό μήνυμα «Stand with Pride» («Προχώρα Περήφανα»). 

Η εικόνα ίσως περιέχει: 12 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, πλήθος και υπαίθριες δραστηριότητες

Φωτογραφία από Accept - LGBTI Cyprus

Στην Πορεία υπήρξε θετική και αρκετή συμμετοχή μας δηλώνει η Πρόεδρος: “Είχαμε συμμετοχή. Αρκετος κόσμος ήρθε, πολλοι υποστηρικτές και ΛΟΑΤΙ άτομα. Δεν είχαμε μείωση, σε σχέση με άλλες χρονιες ήταν παρόμοια η συμμετοχή.” 

Θετικό είναι και το γεγονός ότι φέτος δεν υπήρξαν επεισόδια μίσους ή αντιδιαδηλώσεις όπως υπήρξαν για παράδειγμα το 2014 στην πρώτη πορεία : “Δεν είχαμε επεισόδια, ούτε παράπονα μας έκαναν, ούτε η Αστυνομία χρειάστηκε να είναι εκεί. Θα μας έλεγαν αμέσως αν υπήρχε κάτι επιθετικό.” 

Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στη σκηνή, άτομα στέκονται και υπαίθριες δραστηριότητες

Φωτογραφία από Accept - LGBTI Cyprus

Σημαντικό είναι το μήνυμα που είχε η Πορεία, «Stand with Pride» («Προχώρα Περήφανα»),  για τα θύματα ψυχολογικού και κοινωνικού εκφοβισμού, προτρέποντας τους να είναι περήφανοι για τον εαυτό τους.

Παράλληλα, το Φεστιβάλ και η Πορεία Υπερηφάνειας Κύπρου, είχαν σαν στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για να υπάρξει σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων ανεξάρτητα του σεξουαλικού προσανατολισμού, την ταυτότητα, την έκφραση και τα χαρακτηριστικά φύλου. 

Home