Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πίσω στα θρανία οι μαθητές των Δημοτικών και Νηπιαγωγείων

Αγάθη Χατζηκωστή
- 09.09.2019

Πίσω στα θρανία οι μαθητές των Δημοτικών και Νηπιαγωγείων

Thumbnail
Τι γίνεται με εργοτάξια, περιφράξεις και θυροτηλέφωνα

Πίσω στα θρανία επιστρέφουν σήμερα οι μαθητές Προδημοτικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης όλης της Κύπρου, μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές, για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. 

Προδημοτική Εκπαίδευση

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Παιδείας, 11 630 είναι οι  μαθητές/μαθήτριες που αναμένεται να φοιτήσουν στα δημόσια νηπιαγωγεία σε σχέση με τους 11 892 που φοίτησαν την προηγούμενη σχολική χρονιά, ενώ αναμένεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί λόγω της μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας πλήρωσης των κενών θέσεων. 

Με βάση τον αριθμό των παιδιών θα λειτουργήσουν 273 δημόσια νηπιαγωγεία, με δύο νέα νηπιαγωγεία (Άγιος Ιωάννης Λευκωσίας και Λεμεσός Μέσα Γειτονιά ΚΘ΄-Γ.Ν. Καλογερόπουλου)  και αναστολή λειτουργίας ενός νηπιαγωγείου (Πωμός).

Αναλυτικότερα υπάρχουν 107 νηπιαγωγεία στη Λευκωσία, 62 στη Λεμεσό, 68 σε Λάρνακα και Αμμόχωστο, 35 στην Πάφο και 1 στις Κατεχόμενες περιοχές.

1

Δημοτική Εκπαίδευση

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας, κατά τη σχολική χρονιά 2019-2020 στα δημόσια δημοτικά σχολεία θα φοιτήσουν φέτος συνολικά  52 479 μαθητές/μαθήτριες, 731 περισσότεροι/ες σε σχέση με τους/τις 51 748 που φοίτησαν κατά το 2018-2019, ενώ θα λειτουργήσουν και 2 749 τμήματα, 14 περισσότερα σε σχέση με τα 2 735 που λειτούργησαν την προηγούμενη χρονιά. Με βάση τον αριθμό των μαθητών οι ανάγκες σε διδακτικό προσωπικό υπολογίζεται να ανέλθουν σε 4 494 (4 258 μόνιμοι και 236 έκτακτοι) δασκάλους/δασκάλες δημοτικής εκπαίδευσης. 

Σημειώνεται ότι ανάμεσα στους 52 479 μαθητές/μαθήτριες είναι και 8 674 πρωτάκια που για πρώτη φορά θα διαβούν τις πόρτες των Δημοτικών Σχολείων.

Αναλυτικότερα θα λειτουργήσουν 331 Δημοτικά σχολεία, 18 στην Αμμόχωστο, 61 στη Λάρνακα, 85 στη Λεμεσό, 125 στη Λευκωσία, 41 στη Πάφο και 1 στις Κατεχόμενες περιοχές. 

2

Ολοήμερα και Ειδική Εκπαίδευση

Για άλλη μια χρονιά αναμένεται να εφαρμοστεί ο θεσμός του Προαιρετικού Ολοήμερου Σχολείου (ΠΟΣ). Ο θεσμός θα εφαρμοστεί σε πενθήμερη βάση, σε όλα τα ΠΟΣ. Προβλέπεται ότι, ο θεσμός θα εφαρμοστεί σε 57 νηπιαγωγεία, σε 130 δημοτικά και σε 7 ειδικά σχολεία, όπως και πέρσι. Τα συγκεκριμένα ολοήμερα σχολεία λειτουργούν μέχρι τις 4:00 μ.μ., ενώ τα παιδιά μπορούν να επιλέξουν τον χρόνο αποχώρησής τους σε μόνιμη βάση και για τις πέντε μέρες (3:05 μ.μ. ή 4:00 μ.μ.). Παράλληλα, κανονική λειτουργία αναμένεται να έχουν και τα Ενιαία Ολοήμερα Σχολεία (Ε.Ο.Σ.) σε 14 δημοτικά σχολεία της Κύπρου, ενώ τα Ε.Ο.Σ. λειτουργούν μέχρι τις 3:05 μ.μ. ή τις 4:00 μ.μ., για τέσσερις μέρες τη βδομάδα.

Τα σχολεία, στα οποία θα συνεχίσει να εφαρμόζεται ο θεσμός, είναι:

  • Επαρχία Λευκωσίας (3 σχολεία):  Δημοτικό Σχολείο «Πεύκιος Γεωργιάδης», Δημοτικό Σχολείο Καπέδων, Δημοτικό Σχολείο Παλαιχωρίου
  • Επαρχία Λάρνακας/Αμμοχώστου (3 σχολεία):  Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας Γ΄, Δημοτικό Σχολείο Ζυγίου, Δημοτικό Σχολείο Χοιροκοιτίας
  • Επαρχία Λεμεσού (7 σχολεία): Δημοτικό Σχολείο Απεσιάς, Δημοτικό Σχολείο Αψιούς, Δημοτικό Σχολείο Ερήμης, Δημοτικό Σχολείο «Ιαματική», Δημοτικό Σχολείο Κυπερούντας, Δημοτικό Σχολείο Πελενδρίου, Δημοτικό Σχολείο Τριμήκληνης
  • Επαρχία Πάφου (1 σχολείο): Δημοτικό Σχολείο Γιόλου.   

                                        

Επιπλέον, κατά τη σχολική χρονιά θα λειτουργήσουν και εννέα Ειδικά Σχολεία και εκατό δεκατρείς Ειδικές Μονάδες στα δημοτικά σχολεία και στα δημόσια νηπιαγωγεία. Το διδακτικό προσωπικό ειδικής εκπαίδευσης αναμένεται να ανέλθει στους 903 εκπαιδευτικούς (522 μόνιμοι και 381 έκτακτοι)

Εργασίες και εργοτάξια στα σχολεία 

1

Παράλληλα με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σε αρκετά σχολεία αναμένεται να υπάρχουν εργοτάξια. 

Σύμφωνα με την Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας τα 35 έργα για τα οποία δήλωσαν τις προηγούμενες μέρες ότι θα ολοκληρωθούν είναι έτοιμα, ενώ μερικά από αυτά τελείωσαν μόλις το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Όπως σημείωσε ο κ. Αντρέας Μαραγκός, Προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας “Τα εργοτάξια σχολεία είναι ήδη περιφραγμένα, ώστε να μην μπορεί κάποιος μαθητής να πλησιάσει και έτσι θα πληρούνται όλοι οι κανόνες ασφάλειας''.

Παρόλα αυτά εργοτάξια σχολεία αναμένεται να συνεχίσουν να υπάρχουν και κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Συγκεκριμένα 29 έργα μεγάλης κλίμακας, με δαπάνη €30.258.543 και 18 μικρής κλίμακας έργα με προϋπολογισμό €514.439.

Περιφράξεις και θυροτηλέφωνα 

Σύμφωνα με τον κ. Μαραγκό “Ένα μεγάλο ποσοστό των περιφράξεων τοποθετήθηκαν, κάποιες άλλες βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησης και ένα 10% καθυστέρησαν για διάφορους λόγους, (δικαστικούς λόγους είτε γιατί δεν ανταποκρίθηκαν οι σχολικές εφορείες) ενώ παράλληλα υπάρχουν πιέσεις από μέρους μας για να προχωρήσουν. Σχετικά με τα θυροτηλέφωνα η κατάσταση είναι ίδια με τις περιφράξεις και αναμένεται να ολοκληρωθούν. Τα μηνύματα που παίρνουμε είναι ενθαρρυντικά ότι ένα μεγάλο μέρος υλοποιήθηκε” 

Home