Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πίσω στο σχολείο οι τελειόφοιτοι - Τι θα γίνει σήμερα/Οι οδηγίες

Σωτήρης Νικηφόρου -
11.05.2020 - 06:00

Πίσω στο σχολείο οι τελειόφοιτοι - Τι θα γίνει σήμερα/Οι οδηγίες

Thumbnail
 • Κουδούνι στα σχολεία της Κύπρου μετά από σχεδόν 2 μήνες
 • Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία εν καιρώ κορωνοϊού
 • 12 σημαντικές οδηγίες για μαθητές
 • Τι θα γίνει σήμερα

Μετά από 2 περίπου μήνες, τα σχολεία της Κύπρου ανοίγουν σήμερα ξανά για να υποδεχτούν αρχικά τους τελειόφοιτους μαθητές μας ενόψει και των Παγκύπριων εξετάσεων που θα ξεκινήσουν στις 9 Ιουνίου. 

Φυσικά τίποτα δεν θα είναι το ίδιο αφού τα πάντα θα κινούνται στους… ρυθμούς των μέτρων προφύλαξης για τον κορωνοϊό. 

Το Υπουργείο Παιδείας μετά από συνεννόηση με τους Ειδικούς του Υπ. Υγείας, ετοίμασε ειδικό πρωτόκολλο για την λειτουργία των σχολείων, έγινε η σχετική επιμόρφωση στα σχολεία και πλέον όλοι αναμένουμε να δούμε το πώς θα δουλέψει. Το πρωτόκολλο θα παραδοθεί σε γονείς και μαθητές.

Πέραν από τα αυτονόητα προσωπικά μέτρα υγιεινής, αντισηπτικά, πλύσιμο χεριών κτλ, πάρθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις για να τηρούνται οι αποστάσεις π.χ. Θυμίζουμε ότι σε κάθε θρανίο θα βρίσκεται ένας μόνο μαθητής ενώ σε κάθε τάξη θα βρίσκονται μόνο έως 12 μαθητές. 

Οι μαθητές θα πηγαίνουν εκ περιτροπής στο σχολείο. Δευτέρα , Τετάρτη , Παρασκευή θα πάνε στο σχολείο οι μισοί μαθητές, Τρίτη και Πέμπτη οι άλλοι μισοί ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνει αντίθετα. Όσοι μαθητές θα μείνουν στο σπίτι θα παρακολουθήσουν online το μάθημα. 

Όσον αφορά τις απουσίες θυμίζουμε ότι θα μπαίνουν κανονικά όπως είπε ο Υπουργός Παιδείας αφού το σχολείο πλέον θα δουλεύει κανονικά.

Εξαιρούνται οι μαθητές που ανήκουν στην λίστα με τις ευπαθείς ομάδες όπως αυτή ανακοινώθηκε από το Υπ. Υγείας. (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΛΙΣΤΑ).

Τι θα γίνει σήμερα

Κατ’ αρχάς να αναφέρουμε ότι οι μαθητές/μαθήτριες θα προσέρχονται στο σχολείο στις 7:30 π.μ. και θα αποχωρούν στις 11:30 π.μ. Το πρόγραμμα των μαθημάτων θα μπορεί να ξεκινά από τις 7:30 μέχρι τις 7:45 και οι διδακτικές περίοδοι θα έχουν διάρκεια 40 ή 45 λεπτά, ανάλογα με τα διαφοροποιημένες ώρες διαλειμμάτων για το κάθε τμήμα/ομάδα.

Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας,  η πρώτη μέρα προσέλευσης των μαθητών/τριών θα αφιερωθεί σε ενδελεχή ενημέρωση των μαθητών/τριών από τους εκπαιδευτικούς σχετικά με το Υγειονομικό Πρωτόκολλο (κανόνες αποστάσεως, συχνή χρήση αντισηπτικού, αποφυγή χρήσης αντικειμένων που ανήκουν σε άλλους, εξηγήσεις για τον νέο τρόπο λειτουργίας του σχολείου και διεξαγωγής των μαθημάτων, οδηγίες συμπεριφοράς στους εξωτερικούς χώρους, οδηγίες για την άφιξη και αποχώρηση από το σχολείο κ.ο.κ.). 

Επιπρόσθετα, οι μαθητές/τριες θα ενημερωθούν για το ειδικά προσαρμοσμένο ωρολόγιο πρόγραμμα που θα τηρηθεί, για τις διευθετήσεις προσέλευσης και αποχώρησης από το σχολείο και για τις Παγκύπριες Εξετάσεις. Οι ημερομηνίες και το πρόγραμμα των Παγκύπριων Εξετάσεων θα ανακοινωθούν εντός των προσεχών ημερών. Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν στη βάση της ύλης που δημοσιοποιείται στον Ιστότοπο του Υπουργείου. 

Το σχετικό Πρωτόκολλο με τις οδηγίες των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας θα κοινοποιηθεί σε όλους τους γονείς και κηδεμόνες και θα αναρτηθεί στον Ιστότοπο του Υπουργείου. 

Οι εκπαιδευτικοί που δεν διδάσκουν κάποιο από τα εξεταζόμενα γνωστικά αντικείμενα θα απασχοληθούν για την ενημέρωση των μαθητών/τριών σχετικά με το Υγειονομικό Πρωτόκολλο και για την επιτήρηση της εφαρμογής των ειδικών οδηγιών και κανόνων που θα ισχύουν σε αυτή την έκτακτη περίοδο. Θα αναλάβουν επίσης την επιτήρηση της προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών/τριών και την τήρηση των κανόνων στη διάρκεια των διαλειμμάτων ή την απασχόληση των μαθητών/τριών σε περίπτωση που θα

υπάρξουν «κενές» ώρες. 

Κατά τη διάρκεια λειτουργίας των σχολείων τα κυλικεία θα είναι κλειστά.

Οι οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για πρόληψη COVID-19 σε σχολεία

Παρουσίαση συμπτωμάτων: Παραμονή κατ’οίκον και αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού και άμεση επικοινωνία με τον προσωπικό ιατρό ή/και παιδίατρο. Σε περίπτωση που ένα παιδί παρουσιάσει συμπτώματα κατά τη διάρκεια στο σχολείο θα πρέπει να απομονώνεται σε ειδικό δωμάτιο που θα έχει καθοριστεί και να απομακρύνεται από την τάξη.

Προετοιμασία του σχολικού κτιρίου:

1. Τοποθέτηση αλκοολούχων διαλυμάτων (με περιεκτικότητα αλκοόλης >60%) ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ σε κάθε είσοδο της τάξης. Συστήνεται υποχρεωτική και σωστή εφαρμογή υγιεινής των χεριών κατά την είσοδο και έξοδο από αυτή (συμπεριλαμβανομένου και των διαλειμμάτων). Το μπουκάλι με το αλκοολούχο διάλυμα να βρίσκεται κοντά στην έξοδο της αίθουσας διδασκαλίας και να χρησιμοποιείται υπό την εποπτεία του εκπαιδευτικού της τάξης. Συστήνεται να αφισοκολληθούν οι συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού υγείας σχετικά με την ορθή χρήση του αλκοολούχου διαλύματος και από τις δύο πλευρές (έσω και έξω από την κάθε τάξη)

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS <<

2. Καθαρισμός κτιρίου: Η τάξη και το σχολείο να καθαρίζονται καθημερινά ακολουθώντας τις καθημερινές πρακτικές καθαριότητας με έμφαση στα ακόλουθα:

 • A. Καθημερινός και σχολαστικός καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (high touch surfaces) όπως τα πόμολα, τα γραφεία, όλων των επίπλων, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, βρύσες και κυρίως τα θρανία των μαθητών κλπ με καθαριστικό διάλυμα (είτε αλκοολούχο διάλυμα είτε αραιωμένο διάλυμα χλωρίνης 1/99). Να γίνεται αυστηρά έλεγχος της καθαριότητας βάσει των παραπάνω.
 • B. Καθημερινός καθαρισμός και απολύμανση της τουαλέτας και των επιφανειών του χώρου με καθαριστικά διαλύματα (αραιωμένο διάλυμα χλωρίνης 1/99).
 • Κατά τη χρήση της τουαλέτας συστήνεται να κλείνει το καπάκι πριν τη χρήση φλοτέρ, 
 • Επίσης καθαρισμός των χεριών ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ τη χρήση/καθαρισμό της τουαλέτας. Τέλος αποφυγή συγχρωτισμού μέσα στους κλειστούς χώρους της τουαλέτας. Συστήνεται να γίνεται έλεγχος των παιδιών που μπαίνουν στις τουαλέτες ώστε να αποφεύγεται κατά το δυνατό ο συγχρωτισμός τους στο χώρο της τουαλέτας.
 • Γ. Καθημερινός καθαρισμός δαπέδου με καθαριστικά διαλύματα (προτιμητέο
 • αραιωμένο διάλυμα χλωρίνης 1/99).
 • Δ. Αερισμός κτιρίου: Συστηματικός και επαρκής αερισμός όλων των χώρων κυρίως στα διαλείμματα (ακόμα και κατά τη διάρκεια του μαθήματος εφόσον αυτό είναι εφικτό)

Σημείωση: Οι εργασίες καθαρισμού να γίνονται με χρήση γαντιών και στολή εργασίας και τα γάντια, μετά τη χρήση τους, να απορρίπτονται. Η χρήση γαντιών μιας χρήσης δεν αντικαθιστά σε καμιά περίπτωση το πλύσιμο των χεριών.

3. Ειδικές συστάσεις για μαθητές και εκπαιδευτές:

Α. Αυστηρή τήρηση της κοινωνικής αποστασιοποίησης από από τους μαθητές και τους καθηγητές.

 • 1. Σε κάθε θρανίο να κάθεται ένας μαθητής και να υπάρχει τουλάχιστον απόσταση μεταξύ των θρανίων 1 μέτρου.
 • 2. Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
 • 3. Απόσταση καθηγητή από μαθητή στα 2 μέτρα
 • 4. Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή φτέρνισμα, πονόλαιμο, πόνο στο στήθος ή διάρροιες

Γ. Τήρηση λοιπών μέτρων προστασίας.

 • 1. Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
 • 2. Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
 • 3. Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.
 • 4. Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’,πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
 • 5. Έλεγχος και αποφυγή συνάθροισης των μαθητών κατά τα διαλλείματα. Συστήνεται κάθε τάξη να έχει διαφορετικό ωράριο των διαλλειμάτων ώστε να μην συνωστίζονται στους εξωτερικούς χώρους.
 • 6. Σύσταση τα παιδιά να φέρνουν φαγητό από το σπίτι τους και να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός κατά τη σίτιση-διαλειμματα και σε χώρους όπως κυλικεία.  

Ο «δωδεκάλογος» για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία

Την Κυριακή η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης εξέδωσε ανακοίνωση με 12 σημεία/οδηγίες που πρέπει να τηρούν οι μαθητές στα σχολεία:

 1. Εισερχόμαστε στο σχολικό χώρο από το προκαθορισμένο σημείο και πάμε κατευθείαν στην προκαθορισμένη αίθουσα διδασκαλίας. Απολυμαίνουμε τα χέρια μας με αντισηπτικό και καθόμαστε στο δικό μας προκαθορισμένο θρανίο, ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες που ετοίμασε η Διεύθυνση του σχολείου μας.
 2. Διατηρούμε την προβλεπόμενη απόσταση με τους συμμαθητές και καθηγητές μας.
 3. Δεν κάνουμε χειραψίες και αγκαλιές, την αγάπη μας θα τη δείξουμε προστατεύοντας τους διατηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας.
 4. Προαιρετικά ο κάθε ένας από εμάς να έχει μαζί του αντισηπτικό ή υγρά μαντηλάκια με αντισηπτικό για καθαρισμό της επιφάνειας του θρανίου και της καρέκλας του αλλά και του πληκτρολόγιου του ηλεκτρονικού υπολογιστή, ανεξάρτητα αν έχει ήδη απολυμανθεί από τις επιμελήτριες του σχολείου. Απολυμαίνουμε με αντισηπτικά μαντιλάκια το κινητό μας σε τακτά χρονικά διαστήματα ή μετά από κάθε χρήση.
 5. Προαιρετικά ο κάθε ένας από εμάς να έχει μαζί του μάσκα και γάντια για περισσότερη ασφάλεια, όταν θα είμαστε στο διάλειμμα.
 6. Εάν βήξουμε, καλύπτουμε τη μύτη και το στόμα με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, το οποίο πετάμε αμέσως μετά. Αμέσως μετά απολυμαίνουμε τα χέρια μας με αντισηπτικό.
 7. Δε δανειζόμαστε μολύβια, στυλό, ή άλλα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται από άλλους.
 8. Πλένουμε τα χέρια μας για τουλάχιστον 20’’ και τα στεγνώνουμε προσεκτικά πριν το φαγητό αλλά και μετά τη χρήση της τουαλέτας.
 9. Φέρνουμε φαγητό από σπίτι και δεν πίνουμε νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα. Μπορούμε να φέρουμε νερό από το σπίτι εφόσον τα κυλικεία θα είναι κλειστά. Δεν αγοράζουμε από πλανόδιους πωλητές.
 10. Αν εμφανίσουμε ύποπτα συμπτώματα το αναφέρουμε στον εκπαιδευτικό μας πριν την είσοδο στην τάξη.
 11. Αποχωρούμε από το σχολείο από την προκαθορισμένη έξοδο και κατευθυνόμαστε στο αυτοκίνητο ή το λεωφορείο τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας.
 12. Δεν συνωστιζόμαστε στην προκαθορισμένη στάση του λεωφορείου και δεν σπρώχνουμε ο ένας τον άλλο κατά την είσοδό ή έξοδο μας από το λεωφορείο. Με την είσοδο μας στο λεωφορείο, καθόμαστε όπως καθορίζει το πρωτόκολλο και υπακούμε στις οδηγίες που καθορίζουν την ασφαλή μεταφορά μας. Προσέχω και τηρώ τα μέτρα για την υγεία όλων μας

20,000 τεστ

Θυμίζουμε επίσης ότι θα γίνουν 20.000 τεστ για κορωνοϊό σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και άλλο προσωπικό των σχολείων. Περίπου το ένα τρίτο θα γίνει σε εκπαιδευτικό και άλλο προσωπικό των σχολείων και τα άλλα δυο τρίτα στον μαθητικό πληθυσμό.

Οι διαγνωστικοί έλεγχοι θα γίνουν εντός του σχολείου από κινητές μονάδες που θα ενεργοποιήσει το Υπουργείο Υγείας. Οι εκπαιδευτικοί θα υποβληθούν στην εξέταση μετά το τέλος της διδασκαλίας.

Οι Διευθύνσεις θα καταρτίσουν τυχαίο δείγμα μεταξύ των μαθητών και μαθητριών του σχολείου, σε ποσοστό 33% και θα επικοινωνήσουν με τους γονείς/κηδεμόνες τους προκειμένου να εξασφαλίσουν γραπτώς τη συγκατάθεσή τους. Θα υποβληθούν σε διαγνωστική εξέταση μόνο οι μαθητές/μαθήτριες για τους οποίους θα υπάρχει συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων τους. Θα ακολουθήσει σχετική εγκύκλιος για τη διεξαγωγή των διαγνωστικών ελέγχων στα σχολεία.  

Εντοπίστηκε νεκρός άντρας σε διαμέρισμα

Offsite Team -
28.06.2022 - 14:30

Εντοπίστηκε νεκρός άντρας σε διαμέρισμα

Οι πρώτες πληροφορίες

Νεκρός εντοπίστηκε αλλοδαπός άντρας το πρώι της Τρίτης (28/6) σε διαμέρισμα στην Πάφο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στο σημείο έσπευσαν μέλη Αστυνομίας όπως και Ιατροδικαστής για εξετάσεις.

Περισσότερα σε λίγο...

Home