Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Το πιστοποιητικό εμβολίου, η Κύπρος & το θέμα που φουντώνει σε ΕΕ

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 14.01.2021

Το πιστοποιητικό εμβολίου, η Κύπρος & το θέμα που φουντώνει σε ΕΕ

Thumbnail

Το ψηφιακό πιστοποιητικό που θα δίνεται σε όσους κάνουν και την 2η δόση στην Κύπρο, η συζήτηση για το κοινό ψηφιακό πιστοποιητικό μετά την πρόταση Μητσοτάκη και το ''ψηφιακό διαβατήριο'' που δεν αποκλείεται να έρθει στη ζωή μας

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Ολοένα και φουντώνει η συζήτηση στην Ευρώπη και όχι μόνο, για την δημιουργία κοινής πλατφόρμας στην οποία θα περιλαμβάνονται όλοι όσοι εμβολιάζονται για covid19 αλλά και για το θέμα του «Διαβατηρίου εμβολιασμού», ενός ψηφιακού διαβατηρίου εμβολίου ουσιαστικά που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι ταξιδιώτες και όχι μόνο. Στόχος η επανεκκίνηση των ταξιδιών και του τουρισμού, θέμα που  απασχολεί έντονα όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναμένεται να αποτελέσει θέμα συζήτησης στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. της 21ης Ιανουαρίου.

Ήδη αρκετές ιδιωτικές εταιρείες δημιουργούν πλατφμόρμες και εφαρμογές εν είδει ψηφιακού διαβατηρίου και συνεργάζονται με αεροπορικές εταιρείες και όχι μόνο.

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) προωθεί την εφαρμογή Travel Pass, η οποία επίσης θα μαζεύει στοιχεία για την κατάσταση υγείας επιβατών. Η εφαρμοφή διαθέτει μία ευρύτερη υποδομή μεταξύ αερομεταφορέων και αερολιμένων και στοχεύει σε ένα σύστημα πιστοποίησης ιατρικών δεδομένων αναγνωρισμένο σε όλες τις χώρες.

Το θέμα βρίσκεται ψηλά στην θεματολόγια των μεγάλων Διεθνών ΜΜΕ το τελευταίο διήμερο, μετά και την πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς την  Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την δημιουργία ενός ενιαίου ψηφιακού μορφότυπου για το πιστοποιητικό εμβολιασμού Covid-19. 

Πήρε απόφαση η Κύπρος - Χωρίς τεστ και καραντίνα όσοι έρχονται με εμβόλιο

Πάντως η Κύπρος ήδη αποφάσισε ότι στο νέο Σχέδιο Δράσης που θα εφαρμοστεί για τα Αεροδρόμια της Κύπρου,  τα άτομα τα οποία θα είναι εμβολιασμένα θα εξαιρούνται από τη διενέργεια εργαστηριακών αναλύσεων και καραντίνας. Θα εισέρχονται δηλαδή ελεύθερα στην Κύπρο. ΕΔΩ όλες οι λεπτομέρειες για το Νέο Σχέδιο Δράσης το οποίο θα αρχίζει πιλοτικά την 1η Φεβρουαρίου και κανονικά από την 1η Μαρτίου.

Όπως πληροφορείται η Offsite,όμως από αρμόδια πηγή για το θέμα, η πρόνοια αυτή δεν θα εφαρμοστεί στα αρχικά στάδια. Ούτε την 1η Φεβρουαρίου, ούτε την 1η Μαρτίου αναμένεται ότι θα ξεκινήσει η εφαρμογή της πρόνοιας αυτής για άτομα που εμβολιάζονται. Θα ισχύει δηλαδή ότι ισχύει για όλους τους υπόλοιπους. (Πολλά εξαρτώνται όμως τι θα γίνει μετά τις 15 Φεβρουαρίου). 

Όταν αποφασιστεί η έναρξη εφαρμογής αυτής της πρόνοιας, θα προστεθεί στο Cyprus Flight Pass που συμπληρώνουν όλοι όσοι φθάνουν στην Κύπρο, επιλογή για εμβολιασμό. Εκεί το κάθε άτομο θα κληθεί να δηλώσει αν εμβολιάστηκε, πότε, και θα πρέπει να καταθέτει και το σχετικό έγγραφο από την χώρα του ότι εμβολιάστηκε. 

Το ζήτημα που προκύπτει είναι το πώς θα γνωρίζει η ΚΔ ότι όντως το άτομο αυτό είναι εμβολιασμένο. Όπως μας λέχθηκε αυτός είναι και ένας από τους λόγους που καθυστερεί η συγκεκριμένη πρόνοια αφού γίνονται συνεχώς διαβουλεύσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε παγκόσμιο επίπεδο, για πιθανή δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας όπου η κάθε χώρα θα καταθέτει επίσημα στοχεία για όσους εμβολιάζονται ούτως ώστε να μπορεί να γίνει ο σχετικός έλεγχος. Όπως θα δούμε και πιο κάτω, ο Υφυπουργός Καινοτομίας κ. Κυριάκος Κόκκινος, δηλώνει στην offsite ότι για το θέμα αυτό αναμένονται εξελίξεις σε κοινό πανευρωπαϊκό επίπεδο μετά τις 15 Φεβρουαρίου.

Ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού μετά τη 2η δόση στην Κύπρο

Στην ίδια εξίσωση είναι και το ερώτημα τι θα γίνεται με τους Κύπριους που εμβολιάζονται. 

Μιλώντας στην Offsite, ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κυριάκος Κόκκινος τόνισε ότι θα δίνεται ψηφιακή πιστοποίηση εμβολιασμου.  ''Η ψηφιακή πιστοποίηση για τους εμβολιαζόμενους θα γίνεται μόνο μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης εμβολίου. Αυτός ο τρόπος αποτελεί απόδειξη σε διεθνές επίπεδο ότι οι Κύπριοι πολίτες έχουν εμβολιαστεί''.

Ως εκ τούτου, όσοι θα εμβολιαστούν στην Κύπρο και με τις δύο δόσεις, θα έχουν ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού και θα μπορούν να το επιδεικνύουν όπου και αν χρειάζεται. 

Σε κάθε περίπτωση, η πιθανή δημιουργία κοινού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού θα αφορά και την Κύπρο και τους Κύπριους πολίτες.

Τι γίνεται με τον πρώτο εμβολιασμό;

Στον κ. Κόκκινο θέσαμε το ερώτημα τι ισχύει όταν ένας πολίτης εμβολιαστεί μόνο μια φορά.  Όπως είπε, «οι πολίτες αυτοί κατέχουν την κάρτα εμβολιασμού όμως σε περίπτωση ταξιδιού θα θεωρούνται ως μη εμβολιασμένοι». Σημειώνεται ότι μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης εμβολίου παραδίδεται έντυπη κάρτα εμβολιασμού μαζί με την ημερομηνία που θα χορηγηθεί η δεύτερη δόση.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ

Εξελίξεις μετά τις 15 Φεβρουαρίου

Όπως προαναφαμε η όλη συζήτηση για τους εμβολιασμούς σε σχέση με τα ταξίδια φουντώνει για τα καλά μετά και την εισήγηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς την  πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την δημιουργία ενός ενιαίου ψηφιακού μορφότυπου για το πιστοποιητικό εμβολιασμού Covid-19. Την κίνηση του Έλληνα Πρωθυπουργού  Κ.  Μητσοτάκη θέσαμε στον Υφυπουργό Έρευνας ο οποίος ανέφερε ότι «όντως το θέμα έχει τεθεί από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και το παρακολουθούμε. Αναμένουμε μετά τις 15 Φεβρουαρίου όταν ενδέχεται να κυκλοφορήσουν όλα ή  τα περισσότρα εμβόλια να προκύψουν εξελίξεις σε ένα κοινό πανευρωπαϊκό  επίπεδο».

Η συζήτηση για την δημιουργία ''ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού'' αναμένεται το επόμενο διάστημα να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον αφού κυρίως οι χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό ''βιάζονται'' να προλάβουν για να μην χαθεί και αυτό το καλοκαίρι.

Κυπριακό σχέδιο δράσης

Η Κύπρος όπως προαναφέραμε ήδη αποφάσισε ότι στο νέο Σχέδιο Δράσης που θα εφαρμοστεί για τα Αεροδρόμια της Κύπρου τα  άτομα που  θα είναι εμβολιασμένα θα εξαιρούνται από τη διενέργεια εργαστηριακών αναλύσεων και καραντίνας. Θα εισέρχονται δηλαδή ελεύθερα στην Κύπρο. 

Παράλληλα με το νέο σχέδιο δράσης αλλάζουν όλα και στην κατηγοριοποίηση των χωρών.

Για την κατηγοριοποίηση των χωρών, το Υπουργείο Υγείας θα βασίζεται στην εβδομαδιαία έκθεση/αξιολόγηση  του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Για τα κράτη τα οποία δεν υπάρχει αξιολόγηση από το ECDC, η αξιολόγηση αυτή θα γίνεται από το Υπουργείο Υγείας. Την αντικατάσταση των Κατηγοριών ταξινόμησης των κρατών έτσι ώστε να ταυτίζονται με την κατηγοριοποίηση που διενεργεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Οι Κατηγορίες ταξινόμησης των κρατών τροποποιούνται ως ακολούθως:

i. Η Κατηγορία Α αντικαθίσταται από την Κατηγορία Πράσινη, στην οποία δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός, πρακτική που ισχύει και σήμερα.

ii. Η Κατηγορία Β αντικαθίσταται από την Κατηγορία Πορτοκαλί, στην οποία θα απαιτείται η προσκόμιση αρνητικής εργαστηριακής ανάλυσης PCR εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση, πρακτική που ισχύει και σήμερα.

iii. Η Κατηγορία Γ αντικαθίσταται από την Κατηγορία Κόκκινη, στην οποία θα απαιτείται διπλή εργαστηριακή ανάλυση, δηλαδή αρνητική εργαστηριακή ανάλυση PCR εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση και ακόμα μία εργαστηριακή ανάλυση PCR με την άφιξη στην Κύπρο. Σε αυτή την κατηγορία δεν ισχύουν μέτρα  αυτοπεριορισμού / καραντίνας.

iv. Κατηγορία Ειδικής Άδειας (Γκρίζα) στην οποία οι επιβάτες θα πρέπει να προσκομίζουν εργαστηριακή ανάλυση PCR εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση.  Σε αυτή την κατηγορία θα ισχύουν μέτρα αυτοπεριορισμού /καραντίνας τα οποία θα είναι σύμφωνα και με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.

Στις κατηγορίες Πράσινη, Πορτοκαλί και Κόκκινη θα ταξινομούνται οι ακόλουθες χώρες:

i. Χώρες Ευρωπαϊκής Ένωσης

ii. Χώρες Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελβετίας.

iii. Χώρες που εμπίπτουν στον κατάλογο της σύστασης τρίτων χωρών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

iv. Τρίτες χώρες (Ρωσία, Ουκρανία, Ισραήλ, Λίβανος, ΗΑΕ, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος και Λευκορωσία)

Όσα κράτη δεν συμπεριλαμβάνονται πιο πάνω θα ταξινομούνται στην κατηγορία Γκρίζα – ειδική άδεια.  Στη συγκεκριμένη κατηγορία θα ακολουθείται και η διαδικασία για παραχώρηση ειδικής άδειας εισόδου στη Δημοκρατία για πολίτες τρίτων χωρών (εξαιρούνται από την παραχώρηση ειδικής άδειας οι Κύπριοι πολίτες, οι νόμιμα διαμένοντες στην Κυπριακή Δημοκρατία και οι Ευρωπαίοι πολίτες).

Οι πιο κάτω επιβάτες θα έχουν την επιλογή να πραγματοποιήσουν εργαστηριακό έλεγχο κατά την άφιξη τους στην Κυπριακή Δημοκρατία:

  1. Οι Κύπριοι πολίτες και μέλη της οικογένειας τους (συμπεριλαμβανομένων των αλλοδαπών συζύγων τους και των ανήλικων τέκνων αυτών).
  2. Τα νόμιμα διαμένοντα στη Δημοκρατία πρόσωπα.
  3. Τα πρόσωπα που δικαιούνται να εισέλθουν στη Δημοκρατία σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης.

Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι εργαστηριακού ελέγχου κατά την άφιξη επιβάτες της Κόκκινης Κατηγορίας και της Κατηγορίας Ειδικής Άδειας, θα παραμένουν, σύμφωνα με τις εκάστοτε οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, σε καθεστώς υποχρεωτικού αυτοπεριορισμού εκτός και αν προσκομίσουν εργαστηριακή ανάλυση με αρνητικό PCR εντός 72 ωρών πριν από την αναχώρηση.

Τονίζουμε ότι εάν παραταθεί το lockdown στην Κύπρο, αναμένεται ότι θα παραταθεί εκ νέου και η πιλοτική εφαρμογή του νέου σχεδίου Δράσης.

Home