Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πλάνο για drones και θερμικές κάμερες κατά πυρκαγιών

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
06.02.2022 - 06:00

Πλάνο για drones και θερμικές κάμερες κατά πυρκαγιών

Αναβαθμίζονται οι δυνατότητες της χώρας μας με προεδρική εντολή - Βάρος στις δασικές πυρκαγιές

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Μακροπρόθεσμο σχέδιο και πλάνο κατά των πυρκαγιών ετοιμάζει η Κυβέρνηση. Με εντολές του Προέδρου της Δημοκρατίας ετοιμάζεται  εμπεριστατωμένη μελέτη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την αναβάθμιση της απαραίτητης τεχνολογικής υποδομής. 

Όπως πληροφορούμαστε, το πλάνο αφορά την τεχνολογική αναβάθμιση τόσο των Σταθμών Υπαίθρου όσο και των πόλεων. Η τεχνολογική αναβάθμιση θα βοηθήσει την Πυροσβεστική στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.Όπως πληροφορούμαστε, στις άμεσες σκέψεις βρίσκεται η απόκτηση drones, θερμικών καμερών και άλλων τεχνολογικών μέσων που θα μπορούν να χαρτογραφούν τις πυρκαγιές. 

Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος τρόπος δηλαδή με τη χρήση drones χρησιμοποιήθηκε στην πυρκαγιά του Ιουλίου στις επαρχίες Λάρνακας και Λεμεσού όπου τις βραδινές ώρες  τα αεριωθούμενα «χτύπησαν» την περιοχή της πυρκαγιάς και το πρωί  τα πυροσβεστικά αεροπλάνα την αντιμετώπισαν με αποτελεσματικό τρόπο.

Ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής ανέφερε στην Offsite ότι στόχος είναι να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές με τεχνολογικά μέσα. Όπως είπε, η απόκτηση αυτών των μέσων κοστολογήθηκε και αναμένουμε τις τελικές αποφάσεις.Στόχος είναι η καλύτερη δυνατή προετοιμασία για την επερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο υψηλού κινδύνου, αλλά και η μεταρρύθμιση και αναβάθμιση των δυνατοτήτων της χώρας μας στους τομείς της πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και καταστολής πυρκαγιών.

Ορίστηκε ειδική επιτροπή που συντονίζει όλες τις Υπηρεσίες υπό την προεδρία του διευθυντή Πυροσβεστικής Πόλυ Χατζηβασιλείου. Η εν λόγω Επιτροπή κλήθηκε εντός των επομένων 15 ημερών  και θα διαμορφώσει, τη μελέτη και τις προτεραιότητες υλοποίησης των συστάσεων της. Της Επιτροπής ηγείται ο διευθυντής της Πυροσβεστικής Πόλυς Χατζηβασιλείου και συμμετέχουν στελέχη του Ινστιτούτου Κύπρου και άλλοι φορείς.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Βάρος στις δασικές πυρκαγιές

Το βάρος θα δοθεί στις δασικές πυρκαγιές  αφού οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν ένα τόσο μεγάλο και περίπλοκο πρόβλημα, που είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. 

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν και καθορίζουν τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών και οι οποίοι καθιστούν τα δάση μας επιρρεπή και ευάλωτα στις πυρκαγιές. Οι μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί μας με τα παρατεταμένα θερμά και ξηρά καλοκαίρια και τους δυνατούς άνεμους, η τοπογραφία με το έντονο ανάγλυφο των δασικών εδαφών και τις μεγάλες κλίσεις, καθώς και τα χαρακτηριστικά της βλάστησης λόγω της ποσότητας, της συνέχειας και της ευφλεκτότητας τους, αποτελούν τους κύριους παράγοντες για τους οποίους ο κίνδυνος δασικών πυρκαγιών στην Κύπρο είναι εξαιρετικά μεγάλος, καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου. 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Σύμφωνα με μελέτες και προβλέψεις ειδικών, η κατάσταση με τις δασικές πυρκαγιές αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια, λόγω των κλιματικών αλλαγών και της υπερθέρμανσης που βιώνει ο πλανήτης μας. Η αλλαγή του κλίματος είναι πιθανό να προκαλέσει περισσότερη ξηρασία, υψηλότερες θερμοκρασίες και περιόδους με ισχυρότερους ανέμους, ειδικά στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Το φαινόμενο αυτό πολύ πιθανόν να οδηγήσει στην αύξηση της διάρκειας και στην επιδείνωση των συνθηκών της αντιπυρικής περιόδου, στην επέκταση των περιοχών που θα διατρέχουν κίνδυνο και στην αύξηση της πιθανότητας έναρξης πυρκαγιών, της ταχύτητας διάδοσης καθώς και της δριμύτητάς τους.

 

Home