Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πλαστά πιστοποιητικά: Τι ισχύει με τις ποινές

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 10.08.2021

Πλαστά πιστοποιητικά: Τι ισχύει με τις ποινές

Λεπτομέρειες για τα αδικήματα / Τι ισχύει με άλλες υποθέσεις

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Βαρύς ειναι ο πέλεκυς του Νόμου για τα αδικήματα που φαίνεται να προκύπτουν για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού που «έσκασαν» την περασμένη Παρασκευή 06 Αυγούστου 2021 και  μέσα σε τρεις μέρες (μέχρι χθες Δευτέρα) ο αριθμός ανήλθε στις πέντε υποθέσεις που διερευνούνται από τις Αρχές.

Σημειώνεται ότι τουλάχιστον τα αδικήματα που διερευνούνται  σύμφωνα με την αστυνομία σε βάρος του 53χρονου, ο οποίος τελεί υπό επταήμερη κράτηση, επισύρουν φυλάκιση έως και 10 έτη. Όπως πληροφορούμαστε, η βάση της υπόθεσης είναι οι παραβιάσεις του  Περί Γενικού Συστήματος Υγείας  Νόμου.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Με βάση το νόμο αυτό, εξετάζεται κατά πόσον ο ύποπτος προέβη εσκεμμένως σε ψευδείς  ή ανακριβείς δηλώσεις ή καταχωρίσεις στα αρχεία ή άλλα έγγραφα και βιβλία που χρησιμοποιούνται για υποβολή απαιτήσεων από το ΓεΣΥ. Σύμφωνα με το αδίκημα, εάν οποιοδήποτε πρόσωπο έχει σκοπό να εξαπατήσει τον Οργανισμό και να εισπράξει αμοιβή για υπηρεσίες ή προμήθειες που δεν παρέχει ή μεγαλύτερα ποσά από εκείνα που κανονικά θα εδικαιούτο διαπράττει αδίκημα

Το αδίκημα αυτό τιμωρείται  με φυλάκιση τριών ετών ή χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις οκτώ χιλιάδες ευρώ ή και με τις δύο αυτές ποινές.

Τα άλλα αδικήματα που αντιμετωπίζει ο 53χρονος είναι:

  • Συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος που επισύρει ποινή φυλάκισης έως 7 χρόνων.
  • Πλαστογραφία επίσημου εγγράφου: Στον ποινικό Κώδικα αναφέρεται ότι: Όποιος  πλαστογραφεί δικαστικό ή επίσημο έγγραφο, υπόκειται σε φυλάκιση δέκα χρόνων. 
  • Εξασφάλιση εγγραφής με ψευδείς παραστάσεις. Το αδίκημα αυτό είναι πλημμέλημα και επισύρει φυλάκιση ενός έτους. Σύμφωνα με τον ποινικό Κώδικα, «όποιος εσκεμμένα εξασφαλίζει ή αποπειράται να εξασφαλίσει για τον εαυτό του ή άλλον, εγγραφή, άδεια ή πιστοποιητικό (δυνάμει οποιουδήποτε νόμου ή κανονισμού), με οποιαδήποτε ψευδή παράσταση, είναι ένοχος πλημμελήματος και υπόκειται σε φυλάκιση ενός χρόνου».
  • Η Αστυνομία στην υπόθεση του 53χρονου διερευνά και υπόθεση πράξης ή παράλειψης που  προκαλεί  σωματική βλάβη. Σύμφωνα με το άρθρο 237 του Ποινικού Κώδικα,«Όποιος διενεργεί παράνομα οποιαδήποτε πράξη ή παραλείπει να διενεργήσει πράξη την οποία έχει καθήκον να εκτελέσει από την οποία προκαλείται σωματική βλάβη σε άλλο, είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται σε φυλάκιση έξι μηνών ή σε χρηματική ποινή».

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Αστυνομικές πηγές ανέφεραν στην Offsite μέσα από τη διερεύνηση της υπόθεσης θα ξεκαθαρίσoυν και τα ακριβή αδικήματα που θα διερευνηθούν. Η Αστυνομία θα λάβει καταθέσεις από το επαγγελματικό περιβάλλον του γιατρού αλλά και τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο.

Οι άλλες 4 υποθέσεις

Τη Δευτέρα αποκαλύφθηκε ότι καταγγέλθηκαν άλλες 4 υποθέσεις. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου ανέφερε ότι οι υποθέσεις αυτές έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά και εξετάζονται από την ανακριτική ομάδα. Σημειώνεται ότι αν κάποιος γιατρός δώσει μαρτυρία ότι κάποιος ιδιώτης τον προσέγγισε για να του προσφέρει χρήματα για πιστοποιητικό που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, τότε θα εξετάσει η Αστυνομία και τα περιστατικά της υπόθεσης αυτής.

«Περιμένουμε τη μαρτυρία»

Για το θέμα των ποινών μίλησε σε χθεσινή διάσκεψη Τύπου ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης. Ερωτηθείς για τις ενδεχόμενες ποινές που μπορεί να επιβληθούν στις υποθέσεις που διερευνώνται, ο κ. Σαββίδης είπε:  «Εάν υπάρξουν καταχωρήσεις ποινικών υποθέσεων και τι αδικήματα μπορεί αυτές να περιλαμβάνουν θα εξαρτηθεί από την πορεία των ανακρίσεων». 

Όπως είπε, «έχει εκδοθεί για μια περίπτωση ένα διάταγμα προσωποκράτησης το οποίο αναφέρεται σε κάποια αδικήματα τα οποία εξετάζονται, ωστόσο όπως είπε, η τελική απόφαση για το ποια αδικήματα θα οδηγηθούν στο δικαστήριο θα εξαρτηθεί σε συνεννόηση της Νομικής Υπηρεσίας με την Αστυνομία, ανάλογα με το είδος της μαρτυρίας που θα προκύψει».

Σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη, «υπάρχουν αρκετά σοβαρές ποινές». Όπως είπε, «εκείνο το οποίο σήμερα συζητήσαμε σε πιο μεγάλη έκταση και εκεί που διαπιστώθηκε και κάποια αδυναμία αν θέλετε, είναι η δυνατότητα εκ μέρους του ΠΙΣ να λαμβάνει πειθαρχικά μέτρα για πιθανή αντιδεοντολογική συμπεριφορά γιατρών πριν από την καταδίκη τους».

Home