Πληρωμένα δίδακτρα σε παιδικούς σταθμούς-Αύξηση άδειας για γονείς

Πληρωμένα δίδακτρα σε παιδικούς σταθμούς-Αύξηση άδειας για γονείς

Οι δράσεις του Υπουργείου Εργασίας για να ''χτυπήσει'' την υπογεννητικότητα

Καλεσμένος στην εκπομπή της Digital TV «Offsite On Air» βρέθηκε τη Δευτέρα ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας Αντρέας Ζαχαριάδης όπου μίλησε μεταξύ άλλων για τις δράσεις του Υπ. Εργασίας για την υπογεννητικότητα στην Κύπρο.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Όπως είπε ο κ. Ζαχαριάδης υπάρχει εθνικό σχέδιο για το δημογραφικό πρόβλημα γενικότερα όπου ολοκληρώνεται τέλος τους έτους, ενώ οι αρμόδιοι φορείς είναι σε ετοιμότητα να καταρτίσουν τα σχέδια για τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα όπως είπε υπάρχουν διάφορα μέτρα που εντάσσονται στο εν λόγω σχέδιο όπως για παράδειγμα το επίδομα μητρότητας όπου αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή το εν λόγω νομοσχέδιο.

Όπως είπε αυξάνεται η άδεια μητρότητας για το δεύτερο παιδί από 4 σε 5 μήνες και για το τρίτο παιδί στους 6 μήνες και το εν λόγω σχέδιο αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες 2 βδομάδες στη Βουλή.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Επίσης ανέφερε υπάρχει και το δικαίωμα σε γονική άδεια όπου είναι ευρωπαϊκή οδηγία ωστόσο πρέπει να μεταφερθεί και στην Κύπρο με σχετικό νόμο όπου δίνει δικαίωμα και στη μητέρα και στο πατέρα για άδεια, το εν λόγω σχέδιο έχει ορίζοντα το καλοκαίρι του 2022. 

Διευκρινίζοντας ότι η συγκεκριμένη άδεια θα είναι επιπλέον και θα προωθηθεί τέλος του έτους και θα μπορεί να αξιοποιήσει την άδεια μέχρι και που το παιδί θα είναι έως 8-9 ετών. Η γονική άδεια που θα δίνεται θα είναι 2 μήνες πληρωμένη. 

Ο κ. Ζαχαριάδης μίλησε και για την χρηματοδότηση για ανάπτυξη βρεφοκομικών σταθμών σε ορεινές περιοχές και όχι μόνο.

Οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα παράλληλα θα λαμβάνουν επιδόματα για τα δίδακτρα των παιδιών σε βρεφοκομικούς σταθμούς, ωστόσο όπως είπε ο κ. Ζαχαριάδης αρχές του επόμενου χρόνου αναμένονται εξελίξεις.

Ψηφιοποίηση επιδομάτων

Μεταξύ άλλων ο κ. Ζαχαριάδης μίλησε και για την ψηφιοποίηση διαφόρων επιδομάτων. Έχει γίνει ήδη η ψηφιοποίηση του επιδόματος για τον COVID, πέραν όμως αυτού αναμένεται τους επομένους μήνες να ψηφιοποιηθούν και άλλα επιδόματα.

Πιο συγκεκριμένα αναμένεται ψηφιοποίηση του επιδόματος ασθενείας και ανεργίας όπου αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του έτους, ενώ συνέχεια παίρνουν οι συντάξεις, επίδομα χηρείας και μητρότητας για το επόμενο έτος.

Home