Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πληρώνω όσο πετώ: 14 Δήμοι δήλωσαν συμμετοχή - Πότε θα εφαρμοστεί

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα -
22.11.2021 - 06:00

Πληρώνω όσο πετώ: 14 Δήμοι δήλωσαν συμμετοχή - Πότε θα εφαρμοστεί

58 κοινότητες και 14 δήμοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον - Δόθηκε παράταση για την υποβολή αιτήσεων - Που θα εφαρμοστεί παγκύπρια

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Με στόχο την μείωση της ταφής βιοαποικοδομίσιμων υλικών, την αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης αλλά και την πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων έρχεται στη ζωή μας το «Πληρώνω όσο πετώ».

Το «Πληρώνω όσο πετώ» είναι ένας πρωτοποριακός τρόπος διαχείρισης αποβλήτων τον οποίο εδώ και σχεδόν δύο χρόνια χρησιμοποιεί η Αγλαντζιά με επιτυχία. 

Τι θα γίνεται με απλά λόγια; Οι πολίτες θα ξεχωρίζουν μόνοι τους τα ανακυκλώσιμα υλικά και όσα άχρηστα σκουπίδια μένουν θα τα βάζουν σε μία μωβ σακούλα την οποία θα αγοράζουν και όσο καταναλώνουν, τόσο πληρώνουν. 

Μέσα από την αύξηση των επιδόσεων στην επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση, το ποσοστό των αποβλήτων που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής θα πρέπει να μειωθεί από 65% που ήταν το 2019, σε 10% το 2035.

Οι δήμοι που εκδήλωσαν ενδιαφέρον 

Σύμφωνα με το Τμήμα Περιβάλλοντος μέχρι στιγμής έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Πληρώνω όσο πετώ» συνολικά 58 κοινότητες και 14 δήμοι.

Μεταξύ των δήμων συμπεριλαμβάνονται:

 • Δήμος Στροβόλου
 • Δήμος Αγλαντζιάς
 • Δήμος Λακατάμειας
 • Δήμος Έγκωμης
 • Δήμος Αγίου Δομετίου
 • Δήμος Δαλίου
 • Δήμος Γερίου
 • Δήμος Τσερίου
 • Δήμος Πέγειας
 • Δήμος Πάνω Πολεμιδιών
 • Δήμος Γερμασόγειας
 • Δήμος Λεμεσού
 • Δήμος Παραλιμνίου
 • Δήμος Λάρνακας

Όπως μας εξηγήθηκε από αρμόδια πηγή, ανάμεσα στις αιτήσεις υπάρχουν συμπλέγματα 13-14 κοινοτήτων, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δήμοι κατέθεσαν αίτηση μαζί με κοινότητες. 

Μάλιστα έχει δοθεί παράταση στις τοπικές αρχές για εκδήλωση ενδιαφέροντος και μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέχρι 30 Νοεμβρίου. Από πλευράς Τμήματος Περιβάλλοντος αναμένουν ότι θα αυξηθούν οι αιτήσεις μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ όπως μας λέχθηκε ήδη αρκετοί δήμοι ετοιμάζουν τώρα τις αιτήσεις τους. 

Τίθεται σε εφαρμογή εντός του 2022

Όπως δήλωσε στην Offsite ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, έχει ήδη εγκριθεί η νομοθεσία στην οποία θα βασιστούν οι κανονισμοί για εφαρμογή του «Πληρώνω όσο πετώ» και οι κανονισμοί τώρα θα οδηγηθούν στη Βουλή.

«Υπολογίζεται ότι εντός των ημερών οι κανονισμοί θα οδηγηθούν στη Βουλή και όταν λάβει το πράσινο φως τότε θα δοθεί ένα μεταβατικό στάδιο για να προσαρμοστούν και οι δήμοι».

Ο υπουργός τόνισε πως ανακοινώθηκε και η χορηγία των 25 εκατομμυρίων για τις τοπικές αρχές. «Αυτά τα χρήματα θα τα λάβουν ώστε να μπορέσουν να στήσουν τους μηχανισμούς για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα».

Πάντως ο κ. Καδής εκτιμά πως στα μέσα του 2022 το πρόγραμμα «πληρώνω όσο πετώ» θα τεθεί σε εφαρμογή παγκύπρια. 

Πόσα θα αγοράζουμε την κάθε σακούλα

Το κόστος της κάθε μωβ σακούλας ακόμη δεν έχει οριστεί και όπως μας λέχθηκε αυτό θα γίνει μετά από συγκεκριμένη μελέτη.

«Το κόστος της σακούλας περιλαμβάνει διαχειριστικά έξοδα επομένως θα πρέπει αξιολογηθούν τα κόστα που θα υπάρχουν και θα αποφασιστεί το κόστος ανάλογα», υποστήριξε αρμόδια πηγή από το Τμήμα Περιβάλλοντος. 

Πέρασαν οι κανονισμοί για 300 αστυνομικούς Πράσινης Γραμμής

Offsite Team -
30.06.2022 - 20:48

Πέρασαν οι κανονισμοί για 300 αστυνομικούς Πράσινης Γραμμής

Τα καθήκοντα που θα εκτελούν οι «Πρασινοφρουροί»

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε τους κανονισμούς για την πρόσληψη των 300 ειδικών συμβασιούχων αστυνομικών για αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, μετά και την έγκριση του σχετικού νόμου στην προηγούμενη συνεδρία της Ολομέλειας.

Υπέρ των κανονισμών τάχθηκαν 22 βουλευτές και 12 εναντίον.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κόντρες και αντιπαραθέσεις στην Ολομέλεια

Σύμφωνα με όσα είχαν αναφερθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, οι συμβασιούχοι ειδικοί αστυνομικοί θα τοποθετηθούν στην Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας Κύπρου.

Ο αριθμός συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών που θα προσληφθούν ανέρχεται στους 300 και η εποπτεία τους θα ανατεθεί σε αστυνομικούς που κατέχουν τον βαθμό του λοχία.

Οι συμβασιούχοι ειδικοί αστυνομικοί θα προσλαμβάνονται για αρχική περίοδο υπηρεσίας διάρκειας 18 μηνών η οποία θα δύναται να ανανεωθεί μια φορά για περαιτέρω χρονική περίοδο δέκα μηνών.

Τα καθήκοντά τους θα περιορίζονται σε θέματα μετανάστευσης, δηλαδή στην επιτήρηση σημείων διέλευσης παράτυπων μεταναστών κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής, στον έλεγχο παράτυπων μεταναστών και παράνομης εργοδότησης τους, στη μεταφορά και συνοδεία παράτυπων μεταναστών, στην περιφρούρηση και φύλαξη κέντρων υποδοχής ή φιλοξενίας αιτητών ασύλου ή χώρων κράτησης παράτυπων μεταναστών και στις διαδικασίες απέλασης παράτυπων μεταναστών.

Τα προσόντα πρόσληψης καθορίστηκαν κατ’ αναλογία των όσων ισχύουν και εφαρμόζονται στην Εθνική Φρουρά για την πρόσληψη των Συμβασιούχων Οπλιτών (ΣΥΟΠ).

Η Βουλή απέρριψε με 12 ψήφους υπέρ και 22 εναντίον τροπολογία του Άριστου Δαμιανού εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ, που είχε ως σκοπό τη διεύρυνση των προσόντων που πρέπει να κατέχουν οι υποψήφιοι για πρόσληψη ως ειδικοί συμβασιούχοι αστυνομικοί με την προσθήκη της προϋπόθεσης της προηγούμενης επιτυχίας σε ψυχομετρική εξέταση, η οποία θα διεξάγεται στα πρότυπα που διεξάγονται οι ψυχομετρικές εξετάσεις για την πρόσληψη αστυνομικών και ειδικών αστυνομικών.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης τάχθηκε εναντίον της τροπολογίας αναφέροντας ότι η Κυβέρνηση ζητά να προσλάβει επειγόντως τους ειδικούς αστυνομικούς αφού αντιμετωπίζει ένα σοβαρότατο θέμα η Κυπριακή Δημοκρατία. Παράλληλα είπε ότι ζητούν επιτακτικά την αλληλεγγύη της ΕΕ στο πρόβλημα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι επί της ουσία μπορεί να έχει βάση η τροπολογία, ωστόσο στην παρούσα φάση αντιμετωπίζεται ένα επείγον εθνικό πρόβλημα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι όσοι δεν θέλουν να γίνονται τα ψυχομετρικά τεστ θα πρέπει να παρακαλούν και να προσεύχονται να μην υπάρξει έστω και ένα ατυχές συμβάν γιατί θα πρέπει να λογοδοτήσουν.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου είπε ότι συμφωνεί ότι οι κανονισμοί είναι γραμμένοι εκβιαστικά, πρόχειροι και αφήνουν κενά, ωστόσο ανέφερε ότι δεν μας παίρνει ο χρόνος, η όλη ιστορία πρέπει να τελειώσει, αφού η Κύπρος έχει γίνει ξέφραγο αμπέλι.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ - Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι οι ειδικοί αστυνομικοί προσλαμβάνονται με τον τρόπο που προσλήφθηκαν οι 3000 ΣΥΟΠ χωρίς ψυχομετρικά τεστ. Ζήτησε γενικά να αφαιρεθούν τα ψυχομετρικά τεστ, αφού όπως είπε αφαιρούμε εργαλεία που δίνουμε στην Αστυνομία και στο τέλος δεν βρίσκουμε άκρη.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης, ανέφερε ότι τάσσεται εναντίον της τροπολογίας του ΑΚΕΛ αφού θα επιμηκύνει τη διαδικασία για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η Βουλευτής των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου τάχθηκε υπέρ της τροπολογίας του ΑΚΕΛ και εναντίον των κανονισμών, αναφέροντας ότι η πρόσληψη των αστυνομικών δεν θα κάνει τίποτε για να εμποδίσει την παράτυπη μετανάστευση, αφού θα βρίσκονται ήδη στο έδαφος της ΚΔ. Είπε επίσης ότι όσοι τάσσονται υπέρ στο να οπλιστούν κάποιοι και να μπουν στην πράσινη γραμμή χωρίς ψυχομετρικά τεστ θα είναι υπεύθυνοι για όποιο επεισόδιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε ότι θα πρέπει «να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε ποιους δίνουμε όπλα».

Ο κ. Τορναρίτης αντέτεινε ότι θα υπάρχει ειδική εκπαίδευση πολλών εβδομάδων, ενώ σημείωσε ότι τα 18χρονα παιδιά μας τα στέλνουμε στρατό, οπλοφορούν και έρχονται ενώπιον πολλών κινδύνων.  

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home