Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πληρώνω όσο πετώ: 14 Δήμοι δήλωσαν συμμετοχή - Πότε θα εφαρμοστεί

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα -
22.11.2021 - 06:00

Πληρώνω όσο πετώ: 14 Δήμοι δήλωσαν συμμετοχή - Πότε θα εφαρμοστεί

58 κοινότητες και 14 δήμοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον - Δόθηκε παράταση για την υποβολή αιτήσεων - Που θα εφαρμοστεί παγκύπρια

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Με στόχο την μείωση της ταφής βιοαποικοδομίσιμων υλικών, την αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης αλλά και την πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων έρχεται στη ζωή μας το «Πληρώνω όσο πετώ».

Το «Πληρώνω όσο πετώ» είναι ένας πρωτοποριακός τρόπος διαχείρισης αποβλήτων τον οποίο εδώ και σχεδόν δύο χρόνια χρησιμοποιεί η Αγλαντζιά με επιτυχία. 

Τι θα γίνεται με απλά λόγια; Οι πολίτες θα ξεχωρίζουν μόνοι τους τα ανακυκλώσιμα υλικά και όσα άχρηστα σκουπίδια μένουν θα τα βάζουν σε μία μωβ σακούλα την οποία θα αγοράζουν και όσο καταναλώνουν, τόσο πληρώνουν. 

Μέσα από την αύξηση των επιδόσεων στην επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση, το ποσοστό των αποβλήτων που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής θα πρέπει να μειωθεί από 65% που ήταν το 2019, σε 10% το 2035.

Οι δήμοι που εκδήλωσαν ενδιαφέρον 

Σύμφωνα με το Τμήμα Περιβάλλοντος μέχρι στιγμής έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Πληρώνω όσο πετώ» συνολικά 58 κοινότητες και 14 δήμοι.

Μεταξύ των δήμων συμπεριλαμβάνονται:

 • Δήμος Στροβόλου
 • Δήμος Αγλαντζιάς
 • Δήμος Λακατάμειας
 • Δήμος Έγκωμης
 • Δήμος Αγίου Δομετίου
 • Δήμος Δαλίου
 • Δήμος Γερίου
 • Δήμος Τσερίου
 • Δήμος Πέγειας
 • Δήμος Πάνω Πολεμιδιών
 • Δήμος Γερμασόγειας
 • Δήμος Λεμεσού
 • Δήμος Παραλιμνίου
 • Δήμος Λάρνακας

Όπως μας εξηγήθηκε από αρμόδια πηγή, ανάμεσα στις αιτήσεις υπάρχουν συμπλέγματα 13-14 κοινοτήτων, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δήμοι κατέθεσαν αίτηση μαζί με κοινότητες. 

Μάλιστα έχει δοθεί παράταση στις τοπικές αρχές για εκδήλωση ενδιαφέροντος και μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέχρι 30 Νοεμβρίου. Από πλευράς Τμήματος Περιβάλλοντος αναμένουν ότι θα αυξηθούν οι αιτήσεις μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ όπως μας λέχθηκε ήδη αρκετοί δήμοι ετοιμάζουν τώρα τις αιτήσεις τους. 

Τίθεται σε εφαρμογή εντός του 2022

Όπως δήλωσε στην Offsite ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, έχει ήδη εγκριθεί η νομοθεσία στην οποία θα βασιστούν οι κανονισμοί για εφαρμογή του «Πληρώνω όσο πετώ» και οι κανονισμοί τώρα θα οδηγηθούν στη Βουλή.

«Υπολογίζεται ότι εντός των ημερών οι κανονισμοί θα οδηγηθούν στη Βουλή και όταν λάβει το πράσινο φως τότε θα δοθεί ένα μεταβατικό στάδιο για να προσαρμοστούν και οι δήμοι».

Ο υπουργός τόνισε πως ανακοινώθηκε και η χορηγία των 25 εκατομμυρίων για τις τοπικές αρχές. «Αυτά τα χρήματα θα τα λάβουν ώστε να μπορέσουν να στήσουν τους μηχανισμούς για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα».

Πάντως ο κ. Καδής εκτιμά πως στα μέσα του 2022 το πρόγραμμα «πληρώνω όσο πετώ» θα τεθεί σε εφαρμογή παγκύπρια. 

Πόσα θα αγοράζουμε την κάθε σακούλα

Το κόστος της κάθε μωβ σακούλας ακόμη δεν έχει οριστεί και όπως μας λέχθηκε αυτό θα γίνει μετά από συγκεκριμένη μελέτη.

«Το κόστος της σακούλας περιλαμβάνει διαχειριστικά έξοδα επομένως θα πρέπει αξιολογηθούν τα κόστα που θα υπάρχουν και θα αποφασιστεί το κόστος ανάλογα», υποστήριξε αρμόδια πηγή από το Τμήμα Περιβάλλοντος. 

Αδελφοποίηση του Δήμου Πειραιά με τον Δήμο Αμμοχώστου

Offsite Team -
03.07.2022 - 15:36

Αδελφοποίηση του Δήμου Πειραιά με τον Δήμο Αμμοχώστου

Thumbnail
Στόχος η ενίσχυση της συνεργασίας τους

Την Αδελφοποίηση μεταξύ Δήμου Πειραιά και Δήμου Αμμοχώστου υπέγραψαν οι Δήμαρχοι Γιάννης Μώραλης και Σίμος Ιωάννου αντίστοιχα, στο Δημαρχείο Πειραιά, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας τους.

Αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου, αποτελούμενη από τον Δήμαρχο Σίμο Ιωάννου, τους Δημοτικούς  Συμβούλους Ανδρέα Φλουρέντζου, Μιχάλη Βασιλείου, Γιώργο Τσίσιο και την Δημοτική Γραμματέα Μαριλένα Μανώλη, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στον Πειραιά για τον συγκεκριμένο σκοπό.

«Ολοκληρώθηκε η αδελφοποίηση των δύο πόλεων, οι οποίες έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Ανεξάρτητα αν υπάρχει μια παράνομη κατοχή της Αμμοχώστου και παρά το θλιβερό καθεστώς, ο δήμος είναι ζωντανός. Υπάρχουν πολιτιστικά  και αθλητικά  σωματεία, τα οποία λειτουργούν σε άλλες πόλεις. Άρα υπάρχει πεδίο συνεργασίας και μπορούμε να  αναλάβουμε από κοινού πολυεπίπεδες πρωτοβουλίες, ενισχύοντας τις σχέσεις των δύο πόλεων», ανέφερε, κατά την υπογραφή της Αδελφοποίησης ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης. 

«Σημαντικό  ρόλο σε αυτή την αδελφοποίηση και στην ένωση των δύο πόλεων θα διαδραματίσει και η νέα  ακτοπλοϊκή γραμμή, καθώς μετά από 21 χρόνια συνδέθηκε ξανά η Κύπρος με την Ελλάδα με το λιμάνι του Πειραιά», επισήμανε ο κ. Μώραλης.

Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι ο Δήμος Πειραιά θα συμβάλει, με τις δυνάμεις του, στη μεγαλύτερη επικοινωνία του προβλήματος της πόλης της Αμμοχώστου.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου επισήμανε ότι η συγκεκριμένη αδελφοποίηση «ήταν μια επιθυμία πολλών ετών που έγινε πραγματικότητα». 

«Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε καλή συνεργασία. Έχουμε ανάγκη αυτές οι μεγάλες πόλεις να βοηθήσουν στο ζήτημα της Αμμοχώστου και να κάνουμε έναν μεγάλο, διπλό αγώνα: αφενός να προωθήσουμε το θέμα της Αμμοχώστου σε όλα τα διεθνή fora - και ο Πειραιάς που έχει πάρα πολύ καλές σχέσεις με άλλες πόλεις σίγουρα θα βοηθήσει - αφετέρου να κρατήσουμε τον κοινωνικό ιστό της πόλης μας, όπως είναι τα σωματεία, τα πολιτιστικά ιδρύματα, το ΕΒΕΑ», επισήμανε ο κ. Ιωάννου.

Στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης παρευρέθηκαν εκ μέρους του Δήμου Πειραιά η Αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας, Τουρισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ανδριάνα Ζαρακέλη, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Αθηνά Γλύκα-Χαρβαλάκου, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Παναγιώτης Ρέππας,  η Εντεταλμένη  Δημοτική Σύμβουλος Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού και Κατάρτισης και  Βρεφονηπιακών Σταθμών Ζηλάκου Χαραλαμπία και ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Δημοτικής Αστυνομίας Χαρουτιούν Μαρκαριάν.

Όπως αναφέρει ο Δήμος Πειραιά, «η αδελφοποίηση των δύο Δήμων αποσκοπεί στην περαιτέρω ανάπτυξη των αδελφικών δεσμών φιλίας μεταξύ των δύο πόλεων, με την ανταλλαγή εμπειριών σε διάφορους τομείς διοίκησης, αθλητισμού, τέχνης, πολιτισμού, καθώς και στην διεύρυνση των ιστορικών δεσμών Πειραιά και Αμμοχώστου».

«Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο κ. Μώραλης στο πλαίσιο των ενεργειών της Δημοτικής Αρχής για την ενίσχυση της εξωστρέφειας του Πειραιά, επισκέφθηκε την Κύπρο, όπου υπέγραψε με τον κ. Ιωάννου Πρωτόκολλο Συνεργασίας», προσθέτει ο Δήμος Πειραιά.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στον Πειραιά, η αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου ξεναγήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη, στο Δημοτικό Θέατρο και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, από την Διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου Ευαγγελία Μπαφούνη.

Ο Δήμος Πειραιά είναι αδελφοποιημένη πόλη και με τον Δήμο Λάρνακας από το 1995.

ΚΥΠΕ

Home