Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ποινές- τροχαία: Ψηφίζονται με περίοδο χάριτος -17 νεκροί το 2020

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
23.06.2020 - 06:00

Ποινές- τροχαία: Ψηφίζονται με περίοδο χάριτος -17 νεκροί το 2020

Thumbnail
Πλήρης συμφωνία στη Βουλή - Αλλαγές με την εξόφληση - Όλες οι ποινές

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Tα θανατηφόρα δυστυχήματα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Ο αριθμός των θανατηφόρων προβληματίζει τόσο την Τροχαία Αρχηγείου Αστυνομίας όσο και την Κυβέρνηση, αφού μέχρι σήμερα το 2020, προτού καν συμπληρωθεί το πρώτο εξάμηνο, καταγράφηκαν 17  θανατηφόρα δυστυχήματα με 17 νεκρούς.  Ωστόσο, τα περιβόητα νομοσχέδια που θα κάνουν όσους οδηγούς παρανομούν να «ματώσουν οι τσέπες τους»  δεν παραπέμφθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση. Όπως πληροφορείται η Offsite, οδεύουμε σε ψήφιση της νομοθεσίας από την Ολομέλεια αλλά με «ουρά», αφού θα προκύψει μεταβατική περίοδος τριών μηνών μέχρι την ενεργοποίηση του νόμου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μέχρι την εφαρμογή του νόμου όσοι παρανομούν δεν θα τιμωρούνται απλά θα ισχύει ο υφιστάμενος νόμος. 

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS <<<  

Κοινή πρόταση

Τα κόμματα είναι ευθυγραμμισμένα και τα νομοσχέδια θα έχουν τη «βούλα»  όλων. Ωστόσο, θα εφαρμοστεί ο ισχύον κανονισμός της Βουλής και τα νομοσχέδια θα σταλούν στα κοινοβουλευτικά κόμματα για να βάλουν τις τελικές πινελιές τους μέσα από τυχόν τροπολογίες.

ΥΠΟΥΡΓΟΙ

Η Offsite ζήτησε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Μεταφορών, βουλευτή του ΔΗΚΟ Γιώργο Προκοπίου να εξηγήσει τη «διαδρομή» των νομοσχεδίων μέχρι την Ολομέλεια. Ο κ. Προκοπίου αρχικά τόνισε ότι «στο νόμο θα υπάρχει μεταβατική περίοδος, αφού μετά την ψήφιση θα δοθεί ένα εύλογο διάστημα να τον «δοκιμάσουν» οι πολίτες. Ο κ. Προκοπίου τόνισε ότι «βρισκόμαστε στα τελικά στάδια αφού ολοκληρώσαμε τη συζήτηση. Θα σταλούν τα νομοσχέδια στα κόμματα για τυχόν τροπολογίες και θα επιστρέψουν στη Βουλή για να τεθούν στην Ολομέλεια. Πιστεύω ότι αρχές Ιουλίου θα τελειώσουμε».

Δημητρίου: «Συμφωνήσαμε»

O βουλευτής του ΔΗΣΥ, μέλος της Επιτροπής Δημήτρης Δημητρίου τόνισε στην Οffsite, ότι «υπάρχει πλήρης συμφωνία. Η πρόταση που θα πάει στην Ολομέλεια θα είναι κοινή. Εάν θέλουν κάποια κόμματα να αλλάξουν κάτι τελευταία στιγμή θα έχουν την ευκαιρία να το κάνουν όταν τα νομοσχέδια σταλούν για τροπολογίες. Θεωρώ ότι πριν από το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές θα ψηφιστεί η νομοθεσία που θα εφαρμοστεί εφόσον υπάρξει μεταβατική περίοδος τριών μηνών».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, μέλος της Επιτροπής Μεταφορών Κώστας Κώστα, με τη σειρά του ανέφερε ότι «συμφωνήθηκαν τα πάντα. Εκτός απροόπτου θα ψηφιστούν τα νομοσχέδια πριν την ολοκλήρωση των εργασιών της Βουλής».

ΒΟΥΛΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ

Εξώδικα με νέα παράταση

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών υπάρχει συμφωνία όπως κατατεθεί στην Ολομέλεια πρόνοια ώστε τα εξώδικα 100 ευρώ και άνω  να πληρώνονται σε διάστημα ενός μηνός και όχι εντός 15 ημερών που ισχύει μέχρι τώρα. Σημειώνεται ότι με την παρέλευση 15 ημερών το εξώδικο αυξάνεται κατά ενάμισι φορά και ακολούθως η υπόθεση  παραπέμπεται στο Δικαστήριο .

Στην Επιτροπή κωδικοποιήθηκαν οι ποινές που αφορούν

  • Χρήση κινητού Τηλεφώνου: Η υφιστάμενη ποινή είναι 85 ευρώ και μετατρέπεται για πρώτη παράβαση σε 150 ευρώ και στη συνέχεια αυξάνεται στα 300 ευρώ .σε διάστημα 3 ετών.
  • Μη χρήση ζώνης ασφαλείας: Η υφιστάμενη ποινή είναι 85 ευρώ και μετατρέπεται για πρώτη παράβαση σε 150 ευρώ και στη συνέχεια αυξάνεται στα 300 ευρώ σε διάστημα 3 ετών.
  • ​​​​​​​Mη χρήση προστατευτικού κράνους:  Η υφιστάμενη ποινή είναι 85 ευρώ και μετατρέπεται για πρώτη παράβαση σε 200 ευρώ και στη συνέχεια αυξάνεται στα 400 ευρώ σε διάστημα 3 ετών
  • ​​​​​​​Παράβαση φωτεινού σηματοδότη: Η υφιστάμενη ποινή είναι 85 ευρώ και μετατρέπεται σε 300.
  • ​​​​​​​Στάθμευση σε χώρο αναπήρων: Η υφιστάμενη ποινή είναι 85 ευρώ και μετατρέπεται σε 300 ευρώ.
  • Στάθμευση σε διπλή κίτρινη γραμμή: Η υφιστάμενη ποινή είναι 65 ευρώ και μετατρέπεται σε 100 ευρώ.
  • Προσπέρασμα σε διάβαση πεζών: Η υφιστάμενη ποινή των 65 ευρώ μετατερέπεται  σε 200 ευρώ.
  • Για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης τα εξώδικα θα είναι κλιμακωτά ως εξής: Από 22mg -35 mg 125 ευρώ  από 36mg-55mg 250 ευρώ από 56mg-70mg 500 ευρώ από 71 mg και άνω η υπόθεση παραπέμπεται στο Δικαστήριο.
  • Προσπέρασμα σε ευθεία άσπρη γραμμή: Η υφιστάμενη ποινή των 65 ευρώ μετατρέπεται σε 150 ευρώ.

H Eπιτροπή Μεταφορών κατέληξε και στον χειρισμό περιπτώσεων που αφορούν παράβαση ορίου ταχύτητας αφού υπάρχουν διατιμήσεις ανάλογα με τα χιλιόμετρα. Ωστόσο, θα υπάρχει ελαστικότητα για το όριο ταχύτητας μέχρι τα 120 χιλιόμετρα στους υπεραστικούς δρόμους. Ακολούθως η υπέρβαση του ορίου ταχύτητας θα ποινικοποιείται κλιμακωτά, εκτός τους βαθμούς ποινής. Εξάλλου, θα γίνεται ρυμούλκηση οχημάτων που σταθμεύουν παράνομα.

*ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

 

Home