Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ποιος είναι ο ιός RSV που βρίσκεται σε έξαρση - Τα συμπτώματα

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα -
14.10.2021 - 06:15

Ποιος είναι ο ιός RSV που βρίσκεται σε έξαρση - Τα συμπτώματα

Προσβάλλει τα παιδιά - Ποια θεραπεία δίνεται & πόσο σοβαρός είναι ο ιός αυτός

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Έντονη ανησυχία επικρατεί στην ιατρική κοινότητα καθώς φέτος αναμένεται να υπάρξει έξαρση λοιμώξεων σε παιδιά και ενήλικες.

Όπως έγραψε η Offsite σε χθεσινό (13/10) ρεπορτάζ ήδη παρατηρείται έξαρση της γαστρεντερίτιδας στα παιδιά ενώ αναμένεται κατά τους χειμερινούς μήνες κορύφωση της ίωσης.

Ωστόσο εκτός από την γρίπη και την γαστρεντερίτιδα άλλος ένας μεταδοτικός ιός έρχεται να προστεθεί στη λίστα. Και αυτός ο ιός είναι ο RSV.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Μιλώντας στην Offsite ο διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου δρ Αβραάμ Ηλία εξήγησε πως ο ιός αυτός εμφανίζεται κάθε 3-4 χρόνια.

Λόγω των μέτρων κατά του κορωνοϊού τα δύο τελευταία χρόνια δεν παρατηρήθηκαν αυξημένα περιστατικά του ιού RSV, ωστόσο φέτος τον χειμώνα οι παιδίατροι αναμένουν έξαρση ενώ σημειώνεται πως ήδη από το καλοκαίρι υπάρχουν τέτοια περιστατικά.

«Ο ιός RSV προσβάλλει κυρίως τα βρέφη και τα προνήπια κάτω των 2 χρόνων».

Ο δρ Ηλία πρόσθεσε πως κυρίως στα βρέφη ο ιός αυτός προκαλεί πυρετό, ανορεξία, βήχα, αναπνευστική δυσχέρεια. «Αρκετά από τα παιδιά που θα νοσήσουν θα χρειαστεί να γίνουν εισαγωγή στο Νοσοκομείο».

Σε ό,τι αφορά την αγωγή που δίνεται ο δρ Ηλία υποστήριξε πως δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. «Δίνουμε βρογχοδιασταλτικά σε μορφή εισπνοών και ενυδάτωση». Πρόσθεσε δε πως για τον ιό αυτό δεν υπάρχει κάποιο εμβόλιο. 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Την ίδια ώρα σύμφωνα και με τον δρ Ηλία ο ιός RSV είναι πιο σοβαρός από τον ιό της γρίπης. «Έχουμε παιδιά που προσβλήθηκαν με τον ιό RSV και νοσηλεύονται στο Μακάρειο αλλά περιμένουμε πως περισσότερα παιδιά τον χειμώνα ότι θα χρειαστούν νοσηλεία».

Καταληκτικά ο διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου κάλεσε τις μητέρες να θηλάζουν τα βρέφη ώστε να τους παρέχουν έτοιμα αντισώματα, ειδικά κατά τους πρώτους έξι μήνες. 

Home