Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πολεοδομικά κίνητρα για τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια

Offsite Team -
26.06.2019 - 13:40

Πολεοδομικά κίνητρα για τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια

Thumbnail
Πολεοδομικά κίνητρα για τη δημιουργία, την επέκταση και την αναβάθμιση των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων

Ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με τα πολεοδομικά κίνητρα για τη δημιουργία, την επέκταση και την αναβάθμιση νοσηλευτηρίων υποβλήθηκε σήμερα στα μέλη του Υπουργικού ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης σε συνεννόηση και συνεργασία με τον Υπουργό Υγείας κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου.

Αναγνωρίζοντας το λογικό αίτημα του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ) για παραχώρηση πολεοδομικών κινήτρων, και σε συνέχεια σειράς άλλων κινήτρων που αποφασίστηκαν για περαιτέρω αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε περιβάλλον ΓεΣΥ, η Κυβέρνηση κρίνει σκόπιμο όπως στηρίξει έμπρακτα τον τομέα της υγείας και, κατ’ επέκταση, τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που θα ενταχθούν στο Σχέδιο, βοηθώντας έτσι στην επιτυχή υλοποίηση της εφαρμογής του και την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων.

Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενες συνεδρίες του το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το Σχέδιο Παροχής Κυβερνητικών Χορηγιών σε Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια με σκοπό τη διαπίστευση (accreditation), καθώς και τη συγχρηματοδότηση για την αγορά εξοπλισμού.

Προς τούτο και στο πλαίσιο του Σχεδίου Παροχής Πολεοδομικών Κινήτρων για σκοπούς ανάκαμψης της αναπτυξιακής δραστηριότητας στην Κύπρο (απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου, ημερ. 29 Ιουλίου 2015), προωθείται η εφαρμογή πολεοδομικών κινήτρων για τη δημιουργία, την επέκταση και την αναβάθμιση των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, ώστε να είναι σε θέση να αυξήσουν το δυναμικό τους σε κλίνες –σήμερα αριθμούν τις μισές διαθέσιμες κλίνες παγκύπρια-, αναβαθμίζοντας τις εγκαταστάσεις τους. Η απόφαση για ενίσχυση των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων μέσω της παραχώρησης πολεοδομικών κινήτρων και της ανάπτυξης των υποδομών αναμένεται να συμβάλει και στην ενίσχυση του ιατρικού τουρισμού και την εξυπηρέτηση μη δικαιούχων του ΓεΣΥ (πολίτες τρίτων χωρών, υπηρεσίες που δεν προσφέρονται στο ΓεΣΥ, κοκ).

Τα κίνητρα προνοούν δυνατότητα αύξησης του συντελεστή δόμησης σε τεμάχια γης που βρίσκονται στα αστικά κέντρα των τεσσάρων μεγάλων πόλεων και την άμεση περίμετρό τους ή σε άλλη περιοχή εντός Ορίου Ανάπτυξης. Τα εν λόγω κίνητρα θεωρούνται ιδιαίτερα ελκυστικά και αναμένεται να προσφέρουν πραγματικό όφελος στον τομέα της Υγείας.

Η εξέλιξη αυτή κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για την πορεία της διαβούλευσης του Υπουργείου Υγείας και του ΟΑΥ με τον ΠΑΣΙΝ και δείχνει έμπρακτα την αποφασιστικότητα και τη θέληση της Κυβέρνησης για την επιτυχή εφαρμογή του ΓεΣΥ με τη συμμετοχή των παρόχων υγείας.

Πέρασαν οι κανονισμοί για 300 αστυνομικούς Πράσινης Γραμμής

Offsite Team -
30.06.2022 - 20:48

Πέρασαν οι κανονισμοί για 300 αστυνομικούς Πράσινης Γραμμής

Τα καθήκοντα που θα εκτελούν οι «Πρασινοφρουροί»

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε τους κανονισμούς για την πρόσληψη των 300 ειδικών συμβασιούχων αστυνομικών για αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, μετά και την έγκριση του σχετικού νόμου στην προηγούμενη συνεδρία της Ολομέλειας.

Υπέρ των κανονισμών τάχθηκαν 22 βουλευτές και 12 εναντίον.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κόντρες και αντιπαραθέσεις στην Ολομέλεια

Σύμφωνα με όσα είχαν αναφερθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, οι συμβασιούχοι ειδικοί αστυνομικοί θα τοποθετηθούν στην Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας Κύπρου.

Ο αριθμός συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών που θα προσληφθούν ανέρχεται στους 300 και η εποπτεία τους θα ανατεθεί σε αστυνομικούς που κατέχουν τον βαθμό του λοχία.

Οι συμβασιούχοι ειδικοί αστυνομικοί θα προσλαμβάνονται για αρχική περίοδο υπηρεσίας διάρκειας 18 μηνών η οποία θα δύναται να ανανεωθεί μια φορά για περαιτέρω χρονική περίοδο δέκα μηνών.

Τα καθήκοντά τους θα περιορίζονται σε θέματα μετανάστευσης, δηλαδή στην επιτήρηση σημείων διέλευσης παράτυπων μεταναστών κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής, στον έλεγχο παράτυπων μεταναστών και παράνομης εργοδότησης τους, στη μεταφορά και συνοδεία παράτυπων μεταναστών, στην περιφρούρηση και φύλαξη κέντρων υποδοχής ή φιλοξενίας αιτητών ασύλου ή χώρων κράτησης παράτυπων μεταναστών και στις διαδικασίες απέλασης παράτυπων μεταναστών.

Τα προσόντα πρόσληψης καθορίστηκαν κατ’ αναλογία των όσων ισχύουν και εφαρμόζονται στην Εθνική Φρουρά για την πρόσληψη των Συμβασιούχων Οπλιτών (ΣΥΟΠ).

Η Βουλή απέρριψε με 12 ψήφους υπέρ και 22 εναντίον τροπολογία του Άριστου Δαμιανού εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ, που είχε ως σκοπό τη διεύρυνση των προσόντων που πρέπει να κατέχουν οι υποψήφιοι για πρόσληψη ως ειδικοί συμβασιούχοι αστυνομικοί με την προσθήκη της προϋπόθεσης της προηγούμενης επιτυχίας σε ψυχομετρική εξέταση, η οποία θα διεξάγεται στα πρότυπα που διεξάγονται οι ψυχομετρικές εξετάσεις για την πρόσληψη αστυνομικών και ειδικών αστυνομικών.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης τάχθηκε εναντίον της τροπολογίας αναφέροντας ότι η Κυβέρνηση ζητά να προσλάβει επειγόντως τους ειδικούς αστυνομικούς αφού αντιμετωπίζει ένα σοβαρότατο θέμα η Κυπριακή Δημοκρατία. Παράλληλα είπε ότι ζητούν επιτακτικά την αλληλεγγύη της ΕΕ στο πρόβλημα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι επί της ουσία μπορεί να έχει βάση η τροπολογία, ωστόσο στην παρούσα φάση αντιμετωπίζεται ένα επείγον εθνικό πρόβλημα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι όσοι δεν θέλουν να γίνονται τα ψυχομετρικά τεστ θα πρέπει να παρακαλούν και να προσεύχονται να μην υπάρξει έστω και ένα ατυχές συμβάν γιατί θα πρέπει να λογοδοτήσουν.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου είπε ότι συμφωνεί ότι οι κανονισμοί είναι γραμμένοι εκβιαστικά, πρόχειροι και αφήνουν κενά, ωστόσο ανέφερε ότι δεν μας παίρνει ο χρόνος, η όλη ιστορία πρέπει να τελειώσει, αφού η Κύπρος έχει γίνει ξέφραγο αμπέλι.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ - Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι οι ειδικοί αστυνομικοί προσλαμβάνονται με τον τρόπο που προσλήφθηκαν οι 3000 ΣΥΟΠ χωρίς ψυχομετρικά τεστ. Ζήτησε γενικά να αφαιρεθούν τα ψυχομετρικά τεστ, αφού όπως είπε αφαιρούμε εργαλεία που δίνουμε στην Αστυνομία και στο τέλος δεν βρίσκουμε άκρη.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης, ανέφερε ότι τάσσεται εναντίον της τροπολογίας του ΑΚΕΛ αφού θα επιμηκύνει τη διαδικασία για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η Βουλευτής των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου τάχθηκε υπέρ της τροπολογίας του ΑΚΕΛ και εναντίον των κανονισμών, αναφέροντας ότι η πρόσληψη των αστυνομικών δεν θα κάνει τίποτε για να εμποδίσει την παράτυπη μετανάστευση, αφού θα βρίσκονται ήδη στο έδαφος της ΚΔ. Είπε επίσης ότι όσοι τάσσονται υπέρ στο να οπλιστούν κάποιοι και να μπουν στην πράσινη γραμμή χωρίς ψυχομετρικά τεστ θα είναι υπεύθυνοι για όποιο επεισόδιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε ότι θα πρέπει «να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε ποιους δίνουμε όπλα».

Ο κ. Τορναρίτης αντέτεινε ότι θα υπάρχει ειδική εκπαίδευση πολλών εβδομάδων, ενώ σημείωσε ότι τα 18χρονα παιδιά μας τα στέλνουμε στρατό, οπλοφορούν και έρχονται ενώπιον πολλών κινδύνων.  

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home