Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πολιτογραφήθηκαν 221 επενδυτές με το προηγούμενο καθεστώς

Offsite Team
- 08.04.2021

Πολιτογραφήθηκαν 221 επενδυτές με το προηγούμενο καθεστώς

Thumbnail
Όσα λέχθηκαν στην Επιτροπή Ελέγχου

Στην πολιτογράφηση περίπου 221 ξένων επενδυτώνς, χωρίς να εφαρμοστούν οι κανονισμοί που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων και δημοσιεύθηκαν στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας τον Αύγουστο του 2020, προχώρησε το Υπουργικό Συμβούλιο από τον Αύγουστο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021, εφαρμόζοντας το προηγούμενο νομικός καθεστώς πολιτογραφήσεων, το οποίο δεν προνοούσε την καταβολή ειδικού τέλους συνεισφοράς των επενδυτών σε συγκεκριμένους κοινωφελείς οργανισμούς (ΚΟΑΓ) μέχρι 200.000 ευρώ, αναφέρθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, σήμερα.

Η Επιτροπή συζητούσε την ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Υφυπουργείο Τουρισμού. Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης είπε ότι η τελευταία πολιτογράφηση που έχει η Ελεγκτική Υπηρεσία έγινε τον Φεβρουάριο του 2021, προσθέτοντας ότι «το Υπουργείο Εσωτερικών πήρε γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη στις 5 Μαρτίου του 2021 αλλά οι πολιτογραφήσεις στις οποίες αναφερόμαστε είχαν ήδη προηγηθεί».

 

«Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι το Υπουργικό Συμβούλιο συνέχισε να πολιτογραφεί αιτήσεις που κατατέθηκαν πριν την ψήφιση των κανονισμών, μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2021, που ήταν η τελευταία πολιτογράφηση, που βρήκε η Ελεγκτική Υπηρεσία, δηλαδή έξι μήνες μετά που ψηφίστηκαν οι κανονισμοί, ως να μην υπάρχουν κανονισμοί», πρόσθεσε.

 

Ανέφερε επίσης ότι τα κριτήρια πολιτογράφησης δεν έχουν αλλάξει και το μόνο πράγμα που έχει αλλάξει με τους κανονισμούς, από την απόφαση του Υπουργικού, είναι ότι ενώ προηγουμένως ένας που πολιτογραφήθηκε έπρεπε να πληρώσει 75.000 ευρώ στον ΚΟΑΓ και 75.000 σε ένα ή δύο ιδρύματα που θα επέλεγε, δηλαδή σύνολο 150.000 ευρώ, στους κανονισμούς έγινε το συνολικό ποσό 200.000 ευρώ (100.000 και 100.000).  

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αυτό έχει και μια άλλη πτυχή, καθώς «προηγουμένως, εκείνοι που είχαν κάνει αίτηση πριν τον Μάιο του 2019 πλήρωναν μηδέν, ενώ με τους νέους κανονισμούς καλούνται να πληρώσουν 200.000 ευρώ». «Όλες αυτές οι πολιτογραφήσεις έγιναν ως να μην είχαν ψηφιστεί οι κανονισμοί», σημείωσε.  

Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν περίπου 95 περιπτώσεις πολιτογραφήσεων, «που εγκρίθηκαν μετά τους κανονισμούς, τον Αύγουστο του 2020, και υπάρχουν επίσης 20-40 αιτήσεις, οι οποίες βρίσκονται στην Ερευνητική Επιτροπή για τις πολιτογραφήσεις και από τις οποίες το ένα κομμάτι εγκρίθηκε προ του Αυγούστου του 2020 και το άλλο μετά τον Αύγουστο".  

Πρόσθεσε ότι το Νοέμβριο του 2020, ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως εκκρεμούσαν 1.513 αιτήσεις πολιτογραφήσεων, εκ των οποίων «κάποιες θα εμπίπτουν στην περίοδο των έξι μηνών (κατάθεσης της αίτησης πριν την ψήφιση των κανονισμών)» που ο Γενικός Εισαγγελέας έθεσε στη γνωμάτευση του.  

Επιπλέον, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι σε ερώτηση που τέθηκε στη Νομική Υπηρεσία, που ήταν υπό τον νέο Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη, κατά τη συζήτηση του θέματος τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου του 2020 στην Επιτροπή Εσωτερικών τι θα γίνει με όλες αυτές τις εκκρεμούσες αιτήσεις, απάντησε πως «όταν ψηφιστεί ο κανονισμός θα εφαρμοστεί ο νέος κανονισμός».  

Σημείωσε ότι στο νόμο του 2019 αναφέρεται «ξεκάθαρα ότι μέχρι να εφαρμοστούν οι νέοι κανονισμοί θα εφαρμόζονται οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου».  

Σε σχέση με πέντε επενδυτές της Μαρίνας Αγίας Νάπας, από τους οκτώ που ήταν στα αρχικά στάδια της επένδυσης και οι οποίοι έλαβαν κυπριακό διαβατήριο, ο Γενικός Ελεγκτής είπε ότι πέντε επενδυτές της Μαρίνας Αγίας Νάπας δεν πληρούσαν τα κριτήρια πολιτογραφήσεων και σημείωσε: «Η πολιτογράφηση των πέντε συγκεκριμένων επενδυτών έγινε κατά παράβαση της νομοθεσίας, τουτέστιν παράνομα».  

Αναφέροντας ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία προέβη σε έλεγχο των φακέλων πολιτογραφήσεων των πέντε επενδυτών γιατί αυτή έγινε μετά τις 18 Αυγούστου του 2020 που δημοσιεύθηκαν οι κανονισμοί που ψηφίστηκαν από την Βουλή και δεν ενέπιπταν στους όρους εντολής της Ερευνητικής Επιτροπής, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι στις 29 Δεκεμβρίου του 2019 οι πέντε επενδυτές έγιναν διευθυντές στις 29 Δεκεμβρίου του 2019, εκ των οποίων οι 4 τερματίστηκαν από Διευθυντές την 1η Δεκεμβρίου του 2020 μετά που πολιτογραφήθησαν και ο 5ος εξακολουθούσε να είναι διευθυντής μέχρι την ημέρα ελέγχου από την Ελεγκτική Υπηρεσία, την 1η Φεβρουαρίου του 2021.  

Ανέφερε ότι «η έγκριση πολιτογράφησης τους έγινε τον Αύγουστο του 2020, αλλά χρειάζεται και λίγος καιρός για να λάβουν το διαβατήριο τους».  

«Η θέση της της ΕΥ είναι ότι η πολιτογράφηση των τριών πρώτων (επενδυτών) έγινε κατά παράβαση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ η πολιτογράφηση των υπολοίπων πέντε επενδυτών είναι παράνομη», πρόσθεσε.  

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της ΕΥ για την Μαρίνα Αγίας Νάπας, «το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε αίτηση του Παραχωρησιούχου της Σύμβασης για την Ανάπτυξη της Μαρίνας Αγίας Νάπας, για εκμίσθωση όμορου κρατικού τεμαχίου έκτασης 3.093 τ.μ. για τουριστικούς σκοπούς και συγκεκριμένα για την ενσωμάτωσή του µε τον χώρο της Μαρίνας Αγίας Νάπας, για χρονική διάρκεια όση και η Σύμβαση Μίσθωσης της Μαρίνας Αγίας Νάπας, τροποποιώντας ουσιωδώς τόσο τους όρους του διαγωνισμού που είχε γίνει, όσο και την ίδια τη συναφθείσα Σύμβαση».  

Αναφέρεται ότι, «χάριν διαφάνειας, και ιδίως δεδομένου πως η εκμίσθωση αποφασίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, ένας εκ των Διευθυντών του Παραχωρησιούχου είναι πρόσωπο από το  οικογενειακό περιβάλλον του Προέδρου της Δημοκρατίας».  

Επίσης, αναφέρεται ότι «Διευθυντές της μητρικής εταιρείας έλαβαν μεταξύ των ετών 2018 και 2020 την κυπριακή υπηκοότητα στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος χωρίς να πληρούν τα επενδυτικά κριτήρια, που καθορίζει η σχετική Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Η πολιτογράφηση τους έγινε με πάροχο το δικηγορικό γραφείο στο οποίο έχουν συμφέρον οι θυγατέρες του Προέδρου της Δημοκρατίας».  

Στην έκθεση της η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει ότι «η σύναψη της Σύμβασης Μίσθωσης του εν λόγω κρατικού τεμαχίου από το Υπουργείο Εσωτερικών, δεν συνάδει με τη νομοθεσία και ότι πρέπει να ακολουθείται ανοικτή, διαφανής και ανταγωνιστική διαδικασία στις περιπτώσεις εκμίσθωσης κρατικής γης, η οποία να διασφαλίζει τη διαχείριση της περιουσίας της Δημοκρατίας με τον πιο οικονομικό, αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο, ενώ δεν μπορεί να τροποποιούνται εκ των υστέρων βασικοί όροι δημοσίων συμβάσεων».  

Ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, ο οποίος κατέχει τη θέση του Υφυπουργού από τον Ιανουάριο του 2019, δεν αναφέρθηκε στα γεγονότα που προηγήθηκαν του διορισμού του, αλλά στις ενέργειες που έκανε το Υφυπουργείο του μετά τον διορισμό του.  

Ο κ. Περδίος είπε ότι πέρασαν «σχεδόν τρία χρόνια που προσπαθούμε να βρούμε εξειδικευμένα άτομα», με πείρα, όπως πολιτικούς μηχανικούς και αρχιτέκτονες, για να βοηθήσουν στο συντονισμένο των έργων και τα οποία δεν ήταν αρμοδιότητες του ΚΟΤ, προσθέτοντας ότι αυτά τα έργα ανατέθηκαν στις αρμοδιότητες του Υφυπουργείου τον Ιανουάριο του 2019.  

Είπε ακόμη ότι άλλο θέμα «που μας δυσκολεύει είναι οι χρονοβόρες οι διαδικασίες του δημοσίου», που αφορούν τις συμβάσεις για παροχή συμβουλών και «δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να στελεχώσουμε αυτό το κομμάτι».  

Ανέφερε ότι είναι αποδεκτή οποιαδήποτε εισήγηση από το Γραφείο του Γενικού Ελεγκτή, «που θα μας βοηθήσει να βρεθούν αυτά τα άτομα», ενώ σε σχέση με τις προσλήψεις στα γραφεία του εξωτερικού αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνεται για τη μελέτη του κόστους σε σχέση με τους τουρίστες που έρχονται από μια χώρα.  

 

Ανέφερε ότι «δεν έχουμε προχωρήσει σε νέες προσλήψεις το 2020 στα γραφεία εξωτερικού λόγω και της πανδημίας».  

Αναφορικά με τη διοργάνωση τουρνουά γκολφ στην Κύπρο, ο κ. Περδίος είπε ότι το Υφυπουργείο αποφάσισε ότι αυτή η παγκόσμια διοργάνωση ήταν κάτι που άξιζε τον κόπο να διοργανώσει η Κύπρος, προσθέτοντας ότι τα έξοδα διοργάνωσης ήταν 550.000 ευρώ και «χορηγήσαμε τα 260.000 ευρώ».  

Ανέφερε ότι την επιλογή της Κύπρου την έκανε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Γκολφ, το PGA, και επέλεξε την Κύπρο γιατί η επιδημιολογική μας κατάσταση ήταν καλή τη συγκεκριμένη στιγμή, ενώ η Ομοσπονδία επέλεξε και τον χώρο διοργάνωσης του τουρνουά.  

Ο κ. Περδίος είπε ότι «είχαμε τηλεθεατές 700 εκατομμύρια συνδρομητές ανά ημέρα για 2 εβδομάδες, προσθέτοντας ότι αν πληρώναμε για αυτή την διαφήμιση «θα θέλαμε 4 εκ. ευρώ ως χώρα».  

Αναφορικά με τα τέλη ελλιμενισμού, ο κ. Περδίος είπε ότι τα μισθώματα για τη Μαρίνα Αγία Ναπας και για τη Μαρίνα Λεμεσού καταβάλλονται κανονικά, αλλά εκκρεμεί μια γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας για αναπροσαρμογή με βάση τον δείκτη τιμών για τη Μαρίνα Λεμεσού.  

Ανέφερε ότι για την Μαρίνα St Rafael καταβλήθηκαν τα μισθώματα μέχρι το 2018 και για το έτος 2019 «έχουμε ενημερωθεί πως μόλις είναι έτοιμοι οι λογαριασμοί τους θα σταλούν» και σημείωσε πως επιβάλλονται και τόκοι.  

 

Ο Υφυπουργός είπε ότι για τη Μαρίνα Παραλιμνίου καταβλήθηκαν τα μισθώματα, ενώ όσον αφορά τη Μαρίνα Λάρνακας εκκρεμούν μισθώματα γύρω στις 40.000 ευρώ και κάνουμε ενέργειες για να λάβουμε αυτά τα μισθώματα».  

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου είπε ότι δεν έχει να σχολιάσει κάτι για το θέμα «από τη στιγμή, που δεν υπήρχε ο αντίλογος».  

Ανέφερε ότι «αναμένονται επίσημες απαντήσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών» και πρόσθεσε πως δεν κλήθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών», ενώ εξέφρασε την ανάγκη να κατατεθεί και η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη.  

«Δεν γίνεται να μην υπάρχει επίσημος αντίλογος, να δοθούν δηλαδή οι απαντήσεις που πρέπει για να μπορέσουμε να έχουμε μια αντικειμενική άποψη και αντί αυτού να σπεύδουμε να προβούμε σε συμπεράσματα ή τοποθετήσεις», ανέφερε και πρόσθεσε ότι αναμένει πως θα επαναληφθεί η συνεδρία και θα παραστούν όλοι όσοι πρέπει για να έχουμε μια αντικειμενική άποψη».  

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι «από αυτή την Κυβέρνηση παρατηρούμε κατά συρροή παραβίαση των νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας και των κανονισμών που ψήφισε η Βουλή» και πρόσθεσε ότι «αυτό διαπιστώθηκε και σήμερα μετά την ανάλυση του Γενικού Ελεγκτή σε σχέση με τις πέντε πολιτογραφήσεις που σχετίζονται με τη Μαρίνα της Αγίας Νάπας και αφορούν στην επένδυση του Αιγύπτιου επιχειρηματία».  

Ανέφερε ότι «αυτές οι πολιτογραφήσεις δεν θα ελεγχθούν από την Ερευνητική Επιτροπή γιατί οι όροι εντολής της λήγουν κάποιες μέρες πριν από την ημερομηνία που δόθηκαν οι συγκεκριμένες πολιτογραφήσεις» και πρόσθεσε ότι «οι εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών συμφώνησε πλήρως με τις τοποθετήσεις και τις αναλύσεις του Γενικού Ελεγκτή».  

Η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι όταν ερωτήθηκε η εκπρόσωπος του Υπ. Εσωτερικών για τις πολιτογραφήσεις που έγιναν μετά την ψήφιση των κανονισμών, «επειδή δεν ήταν παρών ο πολιτικός της προϊστάμενος, απάντησε πως δεν μπορεί να απαντήσει σε πολιτικές αποφάσεις και θα πρέπει να απευθυνθείτε στο Υπουργικό Συμβούλιο».  

«Αναμένουμε από αυτούς που ενέκριναν παράνομα τις συγκεκριμένες πολιτογραφήσεις να δώσουν εξηγήσεις», κατέληξε η κ. Χαραλαμπίδου.  

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι «κάθε φορά που λέμε πως πιάσαμε πάτο σε ό,τι αφορά τη διαπλοκή και τη διαφθορά αυτής της Κυβέρνησης ακούμε για νέες αποκαλύψεις".  

Ανέφερε ότι μετά το "ρεζίλεμα της Κύπρου" το Καλοκαίρι του 2019, η Βουλή ψήφισε ειδική πρόταση νόμου με την οποία απαίτησε η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ να φέρει κανονισμούς για να καθοριστεί ένα νομικό πλαίσιο για τις πολιτογραφήσεις και πρόσθεσε ότι η Βουλή ψήφισε νόμο, ο οποίος καθόριζε πως οι εκκρεμούσες αιτήσεις θα εξεταστούν με το νέο καθεστώς που θα αποφάσιζε η Βουλή.  

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι στις 18 Αυγούστου 2020 η Βουλή ψήφισε κανονισμούς και αφαίρεσε τη διακριτική ευχέρεια της Κυβέρνησης να εκδίδει διαβατήρια στην βάση του δημοσίου συμφέροντος και επέβαλε ειδικό τέλος συνεισφοράς των επενδυτών σε συγκεκριμένα ταμεία του κράτους ύψους σε κάποιες περιπτώσεις 200.000 ευρώ.  

Ανέφερε ότι «η Κυβέρνηση ΔΗΣΥ, τρεις μέρες μετά που ψηφίστηκαν οι κανονισμοί και δημοσιεύθηκαν στην επίσημη εφημερίδα του κράτους, ενέκρινε πέντε πολιτογραφήσεις για την Μαρίνα της Αγίας Νάπας παράνομα, χωρίς να εφαρμόσει τους κανονισμούς που ψήφισε η Βουλή», προσθέτοντας ότι «πάροχος αυτών των πολιτογραφήσεων ήταν το δικηγορικό γραφείο Νίκος Αναστασιάδης».  

Είπε ακόμη ότι η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ ενέκρινε αυτές τις πολιτογραφήσεις ενώ δεν πληρούνταν τα οικονομικά κριτήρια και ενώ «δεν έχει διακριτική ευχέρεια να τις εκδόσει με βάση το αιτιολογικό του δημοσίου συμφέροντος, το οποίο είχε αφαιρέσει η Βουλή».  

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «στον τηλεοπτικό σταθμό Sigma, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απαντώντας για τα ζητήματα που προέκυπταν για το δικηγορικό του γραφείο, δήλωνε πως ΄αν υπήρξε παρανομία ή δόθηκε διαβατήριο σε πολίτη τρίτης χώρας ο οποίος δεν δικαιούτο και βεβαίως εγείρεται θέμα΄», προσθέτοντας ότι «ο Νίκος Αναστασιάδης του Οκτωβρίου του 2019 εγείρει θέμα για το Νίκο Αναστασιάδη του Απριλίου του 2021».  

Ανέφερε επίσης ότι η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ συνεχίζει σήμερα να αγνοεί τους κανονισμούς που ψήφισε η Βουλή τον Αύγουστο του 2019» και πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί και εγκριθεί 221 διαβατήρια χωρίς να εφαρμοστούν οι κανονισμοί που έχει ψηφίσει η Βουλή αλλά αντίθετα εφαρμόζεται το προηγούμενο νομικό καθεστώς πριν από τους κανονισμούς».  

«Όταν κατάλαβαν ότι προκύπτει μείζον ζήτημα παρανομίας για τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το δικηγορικό γραφείο Νίκος Αναστασιάδης, επτά μήνες μετά που ψήφισε η Βουλή τους σχετικούς κανονισμούς, μαγείρεψαν γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας για να μπορούν να συνεχίσουν να αγνοούν τους κανονισμούς της Βουλής και να συνεχίσουν να εκδίδουν διαβατήρια με το παλαιό νομικό καθεστώς, χωρίς οι συγκεκριμένοι επενδυτές να βάζουν το προκαθορισμένο τέλος των 200.000 ευρώ», πρόσθεσε.  

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «η Νομική Υπηρεσία όταν ήλθε ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών κατά τη συζήτηση των κανονισμών (Οκτώβριο 2019) δήλωνε ρητά ότι με την ψήφιση των κανονισμών θα εφαρμόζεται το νέο νομικό καθεστώς για την έγκριση οποιονδήποτε πολιτογραφήσεων», προσθέτοντας ότι «για να καλύψουν την παρανομία, το δικηγορικό γραφείο Νίκος Αναστασιάδης και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Γενικός Εισαγγελέας έφερε ακριβώς την αντίθετη γνωμάτευση από αυτή που έδωσε όταν προσπαθούσε να πείσει την Βουλή να ψηφίσει τους σχετικούς κανονισμούς».  

Εξάλλου, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, είπε ότι «πρόσφατη έρευνα του Γενικού Ελεγκτή για τις πολιτογραφήσεις, που έγιναν μετά τον Αύγουστο του 2020, αποδεικνύει ότι συνεχίζεται το ίδιο τροπάρι της διαπλοκής και της διαφθοράς από αυτή την κυβέρνηση», προσθέτοντας πως «φαίνεται πλέον ξεκάθαρα η διαπλοκή που υπάρχει, που δεν σταματά ούτε μπροστά σε νόμους, ούτε μπροστά στο ήθος».

«Ανήθικη», είπε, «η πρακτική της κυβέρνησης, που δυστυχώς στηρίζεται με πυθιακές γνωματεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας. Εγκαλείται η κυβέρνηση για παράνομες πολιτογραφήσεις, σε σχέση με τους επενδυτές στην Μαρίνα της Αγίας Νάπας, πολιτογραφήσεις που έπρεπε να γίνουν με τον κανονισμό, που ψήφισε η Βουλή και δημοσιεύτηκαν τον Αύγουστο του 2020, μετά από τη νομοθετική πρωτοβουλία του Κινήματος Οικολόγων».

Όπως πρόσθεσε, «αντί αυτές οι πολιτογραφήσεις να γίνουν και να εξεταστούν με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο, που προνοούσε και κατάθεση 200 χιλιάδων ευρώ σε κοινωφελείς οργανισμούς στην Κύπρο, εξετάστηκαν και εγκρίθηκαν με το προηγούμενο ανύπαρκτο καθεστώς και έτσι η ΚΔ έχασε αρκετές χιλιάδες -ίσως και εκατομμύρια- από τη μη καταβολή αυτών των απαιτούμενων εξασφαλίσεων».

Ο κ. Περδίκης είπε ακόμα ότι «το πιο σημαντικό είναι ότι η κυβέρνηση έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια τη νομοθεσία και τον κανονισμό, προκειμένου να εξυπηρετήσει επενδυτές σε επιχείρηση στην οποία συγγενικό πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας είχε διευθυντική θέση».

Διερωτήθηκε στη συνέχει «πόση διαπλοκή και πόση διαφθορά σε αυτή τη χώρα και  πόσα ακόμα βρόμικα και λερωμένα θα μάθουμε από την υπόθεση των χρυσών διαβατηρίων».

ΚΥΠΕ

Home