Πονοκέφαλος για την ΑΗΚ τα ακλάδευτα δέντρα - Σοβαροί κίνδυνοι

Πονοκέφαλος για την ΑΗΚ τα ακλάδευτα δέντρα - Σοβαροί κίνδυνοι

Κλαδιά μπλέκονται στα καλώδια & διακόπτουν την ηλεκτροδότηση - Ποιος έχει την ευθύνη κλαδέματος

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση κυρίως όταν ο καιρός είναι άστατος, προκαλούν τα ψηλά και ακλάδευτα δέντρα.

Τις τελευταίες ημέρες έπνεαν ισχυροί άνεμοι έως και 7 μποφόρ με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αρκετά προβλήματα, με την ΑΗΚ να τρέχει και να μην φτάνει. Μάλιστα, η ανησυχία εντείνεται καθώς αλλάζει ο καιρός και θα έρθουν και οι βροχερές ημέρες. 

Το βράδυ της Πέμπτης η ΑΗΚ σε διάστημα λίγων ωρών κλήθηκε να ανταποκριθεί συνολικά σε 20 βλάβες εκ των οποίων στις περισσότερες έπρεπε να κοπούν κλαδιά από δέντρα καθώς είχαν μπλεχτεί σε καλώδια.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Όπως εξήγησε στην Offsite η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ Χριστίνα Παπαδοπούλου «όταν φυσά πολύ ο αέρας, παίρνει και φέρνει τα δέντρα με αποτέλεσμα να μπλέκονται ή και ακόμη να αγγίξουν απλά τα καλώδια της ΑΗΚ. Με το που αγγίζουν τα καλώδια της ΑΗΚ για λόγους ασφάλειας διακόπτεται η ηλεκτροδότηση». 

Συνεχίζοντας η κ. Παπαδοπούλου, δήλωσε πως τα συνεργεία της ΑΗΚ με το που θα ενημερωθούν, μεταβαίνουν επί τόπου για να ελέγξουν εάν έχουν μπλεχτεί τα κλαδιά των δέντρων με τα καλώδια και ακολούθως με την βοήθεια ανυψωτικού προχωρούν σε κλάδεμα.

«Σε περίπτωση που τα κλαδιά απλά άγγιξαν τα καλώδια και διακόπηκε η ηλεκτροδότηση για λόγους ασφαλείας, τότε επαναφέρεται η ηλεκτροδότηση και γίνεται προγραμματισμός ώστε να κλαδευτούν τα δέντρα άλλη ημέρα».  

Την ίδια ώρα η κ. Παπαδοπούλου τόνισε πως τα συνεργεία της ΑΗΚ δεν είναι αμέτρητα και εργάζονται ασταμάτητα. «Όταν οι βλάβες είναι μικρές και πολλές τότε τα συνεργεία τις επισκέπτονται με την σειρά και αξιολογούν την κάθε βλάβη ξεχωριστά». 

Πρόσθεσε δε, πως υπάρχουν και περιπτώσεις που χρειάζεται αρκετός χρόνος για την αποκατάσταση των βλαβών ειδικά εάν είναι σε διαφορετικές τοποθεσίες.

Να κλαδεύουν τα δέντρα τοπικές αρχές και πολίτες

Ερωτηθείς η κ. Παπαδοπούλου εάν πρέπει η ΑΗΚ να κλαδεύει τα δέντρα που βρίσκονται κοντά στα καλώδια δήλωσε πως «η ΑΗΚ κλαδεύει καθημερινά δέντρα χωρίς να διακόπτει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Σε περίπτωση που μας καλέσει κάποιος πολίτης και μας αναφέρει ότι ένα δέντρο έχει μπλεχτεί στα καλώδια τότε θα μεταβούμε στο σημείο και θα κλαδέψουμε».

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Παράλληλα απηύθυνε έκκληση προς του πολίτες να φυτεύουν μεν δέντρα αλλά όχι κάτω από εναέρια καλώδια της ΑΗΚ. 

Επιπρόσθετα η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ τόνισε πως το κλάδεμα των δέντρων είναι και ευθύνη των δήμων. «Οι δήμοι φυτεύουν δέντρα στα πεζοδρόμια και τα αφήνουν χωρίς περιποίηση. Θα έπρεπε να τα κλάδευαν». 

Home