Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πως να προστατευτούν τα παιδιά από τον ιό σε αθλήματα και χορό

Της Αγάθης Χατζηκωστή
- 18.09.2020

Πως να προστατευτούν τα παιδιά από τον ιό σε αθλήματα και χορό

Thumbnail
Συμβουλές για προστασία των παιδιών σε δραστηριότητες όπως χορός και αθλήματα από την Δρ. Πανά

Της Αγάθης Χατζηκωστή

Η επιστροφή στα σχολεία για τους μαθητές όλων των τάξεων είναι πλέον γεγονός! Εκτός από την επιστροφή στα θρανία οι μαθητές επέστρεψαν πλέον και στις απογευματινές τους δραστηριότητες. Ποια είναι όμως τα σημεία που θα πρέπει να προσέξουν σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης από την πανδημία σε δραστηριότητες όπως ο χορός και τα αθλήματα;

Η Ειδική Παιδίατρος, Λέκτορας Παιδιατρικής και μέλος της Επιδημιολογικής Ομάδας, Δρ. Ζωή Δωροθέα Πανά, εξήγησε στην Offsite τι να προσέξουμε σχετικά με τις δραστηριότητες των παιδιών.

“Οι δραστηριότητες που έχουν έντονη άσκηση είναι οι πιο επικίνδυνες γιατί η εκπνοή των σταγονιδίων μας γίνεται πιο έντονα. Όταν αθλούμαστε έντονα θα πρέπει να μεριμνούμε να έχουμε όσο το δυνατόν πιο μεγάλη απόσταση από τον διπλανό μας. Αυτό είναι το βασικό, το μέτρο της αποστασιοποίησης όταν αυτό είναι εφικτό θα πρέπει να το τηρούμε¨, όπως ανέφερε.

“Από εκεί και πέρα πρέπει να γίνεται πολύ αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής, να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας, δεν πρέπει να συντονιζόμαστε στις περιοχές των αποδυτηρίων και να διατηρούμε σε κάθε μας κίνηση τις αποστάσεις μας, ειδικά στην άθληση”

Τι γίνεται με τα ομαδικά αθλήματα;

“Στις περιπτώσεις που δεν είναι εφικτή η αποστασιοποίηση όπως για παράδειγμα σε ομαδικά αθλήματα - που είναι και τα πιο επικίνδυνα  - πρέπει κατά το δυνατό να τηρούμε τα μέτρα. Αν βήξουμε ή φταρνιστούμε θα πρέπει να βάλουμε τον αγκώνα μας μπροστά από το στόμα και την μύτη. Επίσης, θα πρέπει να δημιουργηθούν σταθερές ομάδες. Ένας κανόνας που υπάρχει και στο εξωτερικό είναι να μην αναμιγνύονται τα παιδιά μεταξύ τους. Οι ομάδες να παραμένουν σταθερές με τα ίδια άτομα. Ο λόγος είναι γιατί ότι σε περίπτωση που υπάρχει ένα κρούσμα να μην διαδοθεί ιδιαίτερα ο ιός και για να εντοπίζουμε εύκολα τους υπόλοιπους στην ιχνηλάτηση. Άρα, λοιπόν, σε τέτοιες δραστηριότητες κρατάμε μικρές σταθερές ομάδες”. 

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι ο ιδρώτας είναι ακίνδυνος. “Ο ιός μεταδίδεται από τα αναπνευστικά σταγονίδια όχι από τα υγρά του σώματος όπως είναι ο ιδρώτας, οπότε δεν τίθεται θέμα να κινδυνέψουμε από τον ιδρώτα”.

Συναθροίσεις με φίλους 

Αναφορικά με τις συναθροίσεις των παιδιών ή εφήβων με τους φίλους τους η Δρ. Πανά δήλωσε ότι θα ήταν καλό κατά την περίοδο του χειμώνα όπου υπάρχουν και άλλες ιογενείς λοιμώξεις όσο μπορούμε να αποφεύγουμε τις συναθροίσεις. 

“Οι επαφές με τους φίλους είναι ως ένα βαθμό αναπόφευκτες. Ωστόσο, αυτό που τόνισε και ο Υπουργός Υγείας είναι ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με ασφάλεια και αυτό ισχύει για όλους μας. Ισχύει και για τους έφηβους, δεν πρέπει να νομίζουν ότι θέλουμε να τους καταπιεζουμε, πρέπει να καταλάβουν ότι η αποστασιοποίηση και η αποφυγή του συνωστισμού σε οποιαδήποτε δραστηριότητα πέραν του σχολείου αποσκοπεί στο να φτιάξουμε ένα τείχος μεταξύ τους και να τους βοηθήσουμε, ώστε να μην μεταδώσουν στους αγαπημένους τους τον ιό, αλλά να μην κολλήσουν ούτε οι ίδιοι. Αυτά τα μέτρα δεν είναι για πάντα, είναι μέχρι να μειωθεί σημαντικά η πανδημία και θα γυρίσουμε στην πραγματικότητα. Τώρα όμως κάθε εφησυχασμός δεν ωφελεί κανένα. Πρέπει να έχουμε λίγη υπομονή και υπευθυνότητα και υγειονομική κουλτούρα σε οτιδήποτε κάνουμε με τακτικό πλύσιμο των χεριών, με τήρηση απόστασης, αποφυγή συνωστισμού και χρήση της μάσκας". 

Υπενθυμίζεται ότι αν τα παιδιά παρουσιάσουν οποιοδήποτε σύμπτωμα θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι και οι γονείς να έρθουν σε επικοινωνία με τον παιδίατρο τους. 

Διαβάστε Επίσης: Αν το παιδί σας έχει 1 από τα 13 συμπτώματα να μην πάει σχολείο

 

Home