Πώς να ξεχωρίσεις την αλλεργία από τον κορωνοϊό

Πώς να ξεχωρίσεις την αλλεργία από τον κορωνοϊό

Υπάρχουν ή όχι ίδια συμπτώματα μεταξύ του κορωνοϊού και των αλλεργιών; Ο δρ Μιχάλης Βωνιάτης εξηγεί τις διαφορές

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Η αλλεργική περίοδος έχει φτάσει και όπως είναι αναμενόμενο αρκετοί συμπολίτες μας θα ταλαιπωρηθούν όπως κάθε χρόνο.

Ωστόσο ο κορωνοϊός ήρθε και μπέρδεψε ακόμη περισσότερο τα δεδομένα, αφού με την κάθε ανάπτυξη συμπτωμάτων υπάρχει ο φόβος ότι έχουμε νοσήσει. Τον χειμώνα όταν αναπτύσσαμε συμπτώματα μπαίναμε σε υποψίες ότι μπορεί να έχουμε νοσήσει είτε με κορωνοϊό, είτε με γρίπη ή κρυολόγημα. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και τώρα, που διανύουμε τους μήνες της άνοιξης.

Μιλώντας στην Offsite ο Επιδημιολόγος δρ Μιχάλης Βωνιάτης, εξήγησε πως υπάρχουν λιγότερα κοινά μεταξύ του κορωνοϊού και της εποχικής αλλεργίας παρά με τη γρίπη.

«Οι αλλεργίες θα προκαλέσουν αρκετά φταρνίσματα, ρινική καταρροή και συνήθως δεν υπάρχει πονόλαιμος. Επίσης μπορεί σε ένα άτομο να τρέχουν τα μάτια του και να υπάρχει φαγούρα». Παράλληλα επισημαίνει ο δρ Βωνιάτης ότι κατά κανόνα στην αλλεργία δεν αναπτύσσεται πυρετός, ενώ άτομα τα οποία που έχουν άσθμα οι αλλεργίες πιθανόν να τους προκαλέσουν ασθματική κρίση. 

Σε ό,τι αφορά τα συμπτώματα του κορωνοϊού, ο δρ Βωνιάτης επεσήμανε ότι τις πλείστες φορές είναι: πυρετός, έντονος βήχας, κόπωση, πόνος στις αρθρώσεις αλλά και καταβολή δυνάμεων. 

Αναφερόμενος για το κοινό σύμπτωμα που μπορεί να έχουν κορωνοϊός και εποχική αλλεργία ο δρ Βωνιάτης αναφέρθηκε στην δύσπνοια, ωστόσο αυτή υπάρχει σε μεμονωμένες περιπτώσεις. 

«Ένα άτομο το οποίο έχει αλλεργία μπορεί να έχει ανοσμία/αγευσία γιατί κλείνει η μύτη, αλλά είναι παροδική, δεν συνεχίζει εάν ανοίξει η μύτη», ανέφερε ο δρ Βωνιάτης για να προσθέσει πως «η αλλεργία θα δημιουργήσει προσωρινά συμπτώματα. Στον κορωνοϊό εάν υπάρχει αγευσία/ανοσμία είναι συνεχόμενη». 

Καταληκτικά ο δρ Βωνιάτης, υποστήριξε ότι τα συμπτώματα στην αλλεργία εμφανίζονται όταν ένα άτομο εκτεθεί στο αλλεργιογόνο και μπορεί να συνεχιστούν ακόμα και για ένα μήνα. 

«Υπάρχουν θεραπείες οι οποίες μπορούν να μειώσουν την ένταση των συμπτωμάτων όπως είναι τα αντισταμινικά, τα εισπνεόμενα. Όλα αυτά δε θα έχουν καμία επίδραση σε περίπτωση που κάποιος νοσεί με κορωνοϊό», σημείωσε.  

Home