Πώς πάει το «πληρώνω όσα πετάω» στην Αγλαντζιά - €2 η σακούλα

Πώς πάει το «πληρώνω όσα πετάω» στην Αγλαντζιά - €2 η σακούλα

Στόχος μέχρι το 2022 η εφαρμογή της μωβ σακούλας να γίνει Παγκύπρια - Μείωσε στο 39% τα σκύβαλα στην Αγλαντζιά

Τον πρωτοποριακό τρόπο διαχείρισης αποβλήτων «Πληρώνω όσο πετώ» χρησιμοποιεί εδώ και ένα χρόνο ο Δήμος Αγλαντζιάς.

Δηλαδή, οι πολίτες ξεχωρίζουν μόνοι τους τα ανακυκλώσιμα και όσα άχρηστα (σκουπίδια) μένουν τα βάζουν σε μία μωβ σακούλα την οποία αγοράζουν και όσο καταναλώνουν, τόσο πληρώνουν. 

Το κόστος για τις σακούλες: 

  1. 56 λίτρα - 2 ευρώ
  2. 35 λίτρα - 1.5 ευρώ
  3. 10 λίτρα - 0.40 σεντ

Ουσιαστικά οι κάτοικοι Αγλαντζιάς, αντί να πληρώνουν το χρονιαίο τέλος που πληρώνουν πολίτες σε άλλους Δήμους, πληρώνουν μία μία την σακούλα και το χρέος τους είναι ανάλογα με τα σκουπίδια τους. Ο Δήμος δεν μαζεύει από τα σπίτια άλλες σακούλες, μόνο τις συγκεκριμένες. 

Όπως είπε και ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς, Ανδρέας Κωνσταντίνου στην ιστοσελίδα μας, μέχρι σήμερα υπήρξε 39% μείωση των σκυβάλων.

Συγκεκριμένα, το 2021 κατά τους μήνες Ιανουάριο - Φεβρουάριο τα σκύβαλα έχουν φτάσει τους 869 τόνους. Συνολικά στην ανακύκλωση υπάρχει το ποσοστό 27-28%, και υπάρχει 98.5-99% συμμόρφωση, δηλαδή στις 6.500 σημεία περισυλλογής σκυβάλων που έχει ο Δήμος (όχι τα υποστατικά γιατί οι πολυκατοικίες είναι ένα σημείο, απ’ ότι μας εξήγησε ο κ. Κωνσταντίνου)  75-85 σημεία είναι αυτά που δεν συμμορφώνονται. 

σακουλα

Υπάρχουν αντιδράσεις; 

''Αντιδράσεις υπάρχουν από τον κόσμο που δεν έκανε ποτέ ανακύκλωση και δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι ένα περίπου το κόστος της σακούλας αντικατοπτρίζει τα έξοδα φορολόγησης σκυβάλων. Ένας άνθρωπος που κάνει ανακύκλωση μπορεί να θέλει μία σακούλα την εβδομάδα, ενώ κάποιος που δεν κάνει μπορεί να χρειαστεί τρεις, άρα τα παράπονα έρχονται από αυτούς που δεν έκαναν ανακύκλωση για το έτος 2020 μας εξήγησε ο κ. Κωνσταντίνου.

Τα άλλα παράπονα έρχονται από ένοικους πολυκατοικίας, οι οποίοι έχουν συμμορφωθεί με αυτό, ενώ μερικοί ένοικοι κρύβονται πίσω από την ανωνυμία του πράσινου καλάθου ρίχνωντας και άλλα σακούλια μέσα. Με αποτέλεσμα οι ένοικοι να παραπονιούνται για αυτό διότι όταν συλλέγονται τα σκύβαλα και υπάρχουν και άλλα σακούλια δεν μαζεύονται. 

Για παράδειγμα ο κ. Κωνσταντίνου, μας είπε πως εάν έχει άλλο χρώμα σακούλι ο δήμος δεν τα μαζεύει για να «τιμωρήσει» αυτούς που δεν συμμορφώνονται. 

Ένα άλλο σοβαρό παράπονο που έχει ο κόσμος στο οποίο δεν ευθύνεται όμως ο δήμος για αυτό, είναι η ποιότητα του σακουλιού αφού σχίζεται εύκολα. Για αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να γίνει κάτι άμεσα. Όταν θα τελειώσουν αυτές οι σακούλες θα φροντίσει ο Δήμος να βρει προσφορά για μία καλύτερη ποιότητα.

«Είμαστε ο μοναδικός δήμος στην Κύπρο που χρησιμοποιεί την εφαρμογή αυτή»

Είμαστε σε καλό δρόμο και αισιόδοξοι ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου.

Που μπορούν οι πολίτες να βρουν και να προμηθευτούν τις σακούλες 

Υπάρχουν 30 σημεία περίπου, συμπεριλαμβανομένου και δύο σημεία από τον δήμο Αγλαντζιάς όπου οι πολίτες μπορούν να τις προμηθευτούν τις σακούλες. 

  • Φούρνοι
  • Σουπερ μαρκετ
  • Περίπτερα 
  • Και μέσω από το Foody

Σύντομα όπως μας είπε θα υπάρξει και υπηρεσία για τους ηλικιωμένους και για άτομα ΑΜΕΑ, όπου ο δήμος θα τους παίρνει  δωρεάν τα σακούλια που χρειάζονται.  

mov-sakoyla-kostos

Η εφαρμογή της «μωβ σακούλας» σε όλους τους δήμους, όπως μας έχει πει ο κ. Κωνσταντίνου, συζητείται ήδη στην Βουλή να γίνει υποχρεωτική, απλά η Αγλαντζιά πήρε την «πρωτοβουλία» και το εφάρμοσε πρώτη. 

Αναφερόμενος και στις μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες έβγαζαν μεγάλο όγκο σκουπιδιών και πλήρωνε μεγάλο ποσό στα σκύβαλα, ο δήμος για να τους βοηθήσει τους δίνει δωρεάν σακούλες και εξετάζει μεθόδους ώστε να μην αφήνουν το κόστος των σκυβάλων για τις επιχειρήσεις να είναι ανυπέρβλητο.  Για παράδειγμα, το κόστος σκυβάλων, ενός γηροκομείου μπορεί να φτάνει τις 10 χιλιάδες ευρώ.

«Η εφαρμογή της μωβ σακούλας υπολογίζεται να χρησιμοποιείται Παγκύπρια το 2022»

>>> Δείτε ΕΔΩ τι είπε για το συγκεκριμένο θέμα στην εκπομπή ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ο Πρόεδρος των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου

Περισσότερες πληροφορίες για την μωβ σακούλα και το πρόγραμμα «Πληρώνω όσο πετώ» μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.

Τι γίνεται με ανακύκλωση γενικά

Καταλυκτικά, όσον αφορά την ανακύκλωση, ο κ Κωνσταντίνου ανέφερε πως η Αγλαντζιά είναι ο δεύτερος δήμος Παγκύπρια στην ανακύκλωση μετά την Έγκωμη, ενώ υπάρχει μία συμμόρφωση. Μέσα σε δύο μήνες το ποσοστό των πολιτών που κάνουν σωστή ανακύκλωση αυξήθηκε απο 70% στο 91%.

Ανδρέας Κωνσταντίνου Δήμαρχος Αγλαντζιάς
                                                                        Ανδρέας Κωνσταντίνου Δήμαρχος Αγλαντζιάς

 

Home